Na czym polega dieta marchewkowa? Czy warto ją stosować?
Choć mamy świadomość tego, że dieta dla zachowania zdrowia i zgrabnej sylwetki powinna być różnorodna i stać się nawykiem, a nie chwilowym, spontanicznym zrywem, nadal wiele osób poszukuje sposobów na szybkie odchudzanie. Jednym z nich jest dieta marchewkowa. Brzmi jak samo zdrowie, ponieważ pomarańczowe warzywo jest skarbnicą cennych witamin? Trzeba pamiętać o tym, że jadłospis oparty na jednym składniku wiąże się z poważnymi niedoborami. Czy na diecie marchewkowej faktycznie da się schudnąć? Jakich efektów się spodziewać i na co trzeba uważać?
Jest warzywem niskokalorycznym i bogatym w błonnik, więc wydaje się być doskonałym wyborem dla osób, które chcą usprawnić procesy trawienne oraz stracić na wadze. Do tego słynie jako jedno z najlepszych roślinnych źródeł witaminy A oraz beta-karotenu, czyli składników niezbędnych dla zachowania prawidłowego widzenia, wsparcia odporności oraz zdrowej i pięknej skóry.
W marchewce znajdziemy także witaminy z grupy B kluczowe dla układu nerwowego oraz antyoksydanty chroniące organizm przed chorobami sercowo-naczyniowymi i nowotworami. Zatem czy dieta marchewkowa może nam w jakikolwiek sposób zaszkodzić?
Zobacz: Jadła codziennie jedno awokado. Oto efekty!
Trzeba uświadomić sobie, że każda monodieta niesie ze sobą duże prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych niedoborów. Nawet najbardziej wartościowy i powszechnie uznawany za zdrowy produkt nie jest w stanie dostarczyć ciału wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
W przypadku diety marchewkowej musimy liczyć się z ryzykiem przedawkowania beta-karotenu. Zbyt duże ilości tego składnika w menu są obciążające dla wątroby. Stosowanie diety opartej wyłącznie na marchwi może doprowadzić do biegunki, nieprzyjemnych skurczów jelit oraz bólu żołądka. W dłuższej perspektywie wiązać się może z żółtymi przebarwieniami skóry, a także zaburzeniami widzenia.
Jak łatwo się domyślić, oparta jest przede wszystkim na popularnym pomarańczowym warzywie. Zakłada się, że dziennie należy spożyć około półtora kilograma marchwi pod różnymi postaciami. W menu mogą więc pojawić się surówki, zupy, przeciery, gotowana marchewka. Ważne jest, by w miarę możliwości nie obierać jej ze skórki, więc konieczne jest jej dokładne wyszorowanie.
- W posiłkach należy uwzględnić też niewielką ilość oliwy z oliwek - przede wszystkim ze względu na warzywne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Dopuszcza się również użycie odrobiny masła lub jogurtu naturalnego.
- Do przyprawiania użyć można wyłącznie ziół oraz soku z cytryny. Sól i cukier są zakazane!
- Ważne jest nawadnianie organizmu. Oprócz soków należy pić niegazowaną wodę mineralną. Dopuszczalna jest zielona herbata.
- Posiłki powinny być zaplanowane w równych odstępach czasu, mniej więcej co trzy godziny.
Ten specyficzny sposób odżywiania nie powinien trwać dłużej niż trzy dni. Bezpieczniej jednak jest stosować go jako nie patent na utratę zbędnych kilogramów, a jednodniową dietę oczyszczającą wprowadzaną nie częściej niż raz na tydzień lub dwa.
Zwolennicy doceniają szybkie efekty odchudzania, ponieważ po trzech dniach waga może pokazać od dwóch do czterech kilogramów mniej. Brzmi zachęcająco? Niestety, jest to rezultat przede wszystkim utraty wody. Bardzo łatwo o efekt jo-jo i powrót do wcześniejszej wagi, więc odchudzanie na diecie marchewkowej jest tak naprawdę pozorne.
Kilka dni jej stosowania może wywołać także spowolnienie metabolizmu. Organizm zacznie magazynować zapasy energii, co doprowadzi do szybkiego przyrostu wagi, a powrót ciała do normy będzie wymagał od nas dużego wysiłku i dyscypliny.
Polecamy: