Na wrzody i niestrawność: Sok z cytryny, ćwikła z chrzanem i migdały
Cytrynę kojarzysz najczęściej jako domowy środek na przeziębienie, ale jest ona też polecana osobom, które mają problemy z układem pokarmowym.
Stymuluje produkcję żółci, a sok z niej pomaga usprawnić pracę nadwerężonej wątroby. Napój wypijany 15-20 minut przed śniadaniem – to dla niej bardzo dobra kuracja.
Oczyszczanie: Codziennie na czczo wypij świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny z połową szklanki letniej wody. Nie tylko dostarczysz sobie już od rana solidną dawkę witaminy C, ale również ułatwisz wątrobie oczyszczanie się z toksyn. Na efekty kuracji musisz jednak poczekać dwa tygodnie.
Wzmacnianie: Pokrojoną w plasterki cytrynę wrzuć do litra mocno ciepłej wody i dodaj łyżkę miodu. Odstaw na godzinę. Pij po kilka łyków przynajmniej 3-4 razy w ciągu dnia.
Nie bez przyczyny ten zdrowy duet towarzyszy daniom mięsnym. Ułatwia trawienie białek zwierzęcych i usprawnia przemianę materii. Zalecany jest też przy chorobach wątroby.
Przepis na ćwikłę: Dwa buraki umyj i ugotuj w mundurkach. Ostudzone obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce, na małych oczkach. Osącz na sitku. Do startych buraczków dodawaj (sprawdzając smak) sok z cytryny, chrzan ze słoiczka, sól i cukier.
Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia ćwikła będzie gotowa do jedzenia.
Ma właściwości silnie bakteriobójcze, niszczy drobnoustroje, w tym także bakterię Helicobacter pylori, wywołującą wrzody żołądka. Idealnie nadaje się do smażenia oraz pieczenia. Można go podgrzać do bardzo wysokiej temperatury, nadaje potrawom egzotyczny posmak. Olej kokosowy o konsystencji masła świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa.
Migdały mają właściwości alkalizujące, a więc zobojętniają kwasy żołądkowe. Dlatego można się nimi ratować, gdy po ciężkostrawnym posiłku odczuwamy zgagę. Wystarczy schrupać kilka sztuk migdałów w łupinie, by nieprzyjemny objaw pieczenia w przełyku bardzo szybko ustąpił.
W ciąży: Na zgagę często skarżą się przyszłe mamy. Nie powinny one korzystać z produktów aptecznych bez zgody lekarza. Natomiast kilka zjedzonych migdałów na pewno im nie zaszkodzi.
Swoje lecznicze właściwości musztarda zawdzięcza głównie ziarnom gorczycy. Znajdują one zastosowanie w leczeniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takich jak niestrawność, zaparcia.
Dobra musztarda: Najlepsza zawiera w swoim składzie ziarna gorczycy, ocet winny, cukier i sól. Kupując musztardę, sprawdź, czy są wymienione na etykiecie.