Reklama

Reklama

Na wzmocnienie kości: Śledzie, jarmuż i figi

Śledź – źródło „słonecznej” witaminy D. W staropolskiej kuchni śledź w śmietanie lub oleju to niemal obowiązkowa przystawka. Nie tylko bardzo smaczna, ale też zdrowa, zwłaszcza dla kobiet!

Te tłuste ryby morskie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka oraz witamin: A, E, D. Po czterdziestym roku życia częściej pozwalaj sobie na śledzika. Z wiekiem w organizmie kobiet rośnie zapotrzebowanie na wapń, ale stopniowo pojawiają się zaburzenia metabolizmu witaminy D, niezbędnej do jego przyswajania.

Przepis na śledzie w śmietanie: Filety podziel na niewielkie dzwonka. Oprósz grubo mielonym pieprzem. Śmietanę 18 proc. wymieszaj z solą i pieprzem ziołowym. Ułóż śledzie na półmisku. Polej śmietaną, udekoruj świeżymi kiełkami.

Reklama

Jarmuż zapobiega osteoporozie

Jarmuż to niemodne niestety dzisiaj w Polsce warzywo. Można je kupić na bazarku. A szkoda, bo jest bardzo wartościowe dla zdrowia. Oprócz silnych przeciwutleniaczy, zawiera sporo wapnia, cennego dla kości.

Warto więc, by znalazł się w diecie kobiet w okresie około i pomenopauzalnym. Wtedy najbardziej rośnie ryzyko osteoporozy. Przepis na koktajl: Garść liści jarmużu umyj, osącz, odetnij ogonki. Kilka łodyg selera naciowego oczyść i potnij na kawałki. Zmiksuj warzywa. Wolisz koktajl w wersji wytrawnej, dopraw go solą i tabasco. Jeśli bardziej smakuje ci łagodny, dodaj miodu.

Figi chronią przed złamaniami

Świeże figi mają wiele wartości zdrowotnych – dwie duże sztuki to już znacząca dla organizmu ilość błonnika, wit. E, magnezu oraz wit. B. Ale dla wzmocnienia układu kostnego bardziej wartościowe są suszone owoce.

Zdrowa przekąska: W 100 g suszonych fig jest tyle wapnia, ile w szklance mleka. Dlatego polecane są paniom, które powinny wzmocnić układ kostny.

Doskonale zaspokoją apetyt na słodycze. Szczególnie, że sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki, bo mają najwyższą wśród suszonych owoców zawartość błonnika.

Ser bogaty w wapń

Z jedzenia organizm jest w stanie wchłonąć około 50 proc. wapnia. Z wiekiem ta zdolność zmniejsza się. Trzeba więc częściej sięgać po jego źródła. Nie lubisz mleka? Dodawaj do swoich dań bogaty w wapń parmezan.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy