Na wzmocnienie kości: Śledzie, jarmuż i figi
Śledź – źródło „słonecznej” witaminy D. W staropolskiej kuchni śledź w śmietanie lub oleju to niemal obowiązkowa przystawka. Nie tylko bardzo smaczna, ale też zdrowa, zwłaszcza dla kobiet!
Te tłuste ryby morskie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka oraz witamin: A, E, D. Po czterdziestym roku życia częściej pozwalaj sobie na śledzika. Z wiekiem w organizmie kobiet rośnie zapotrzebowanie na wapń, ale stopniowo pojawiają się zaburzenia metabolizmu witaminy D, niezbędnej do jego przyswajania.
Przepis na śledzie w śmietanie: Filety podziel na niewielkie dzwonka. Oprósz grubo mielonym pieprzem. Śmietanę 18 proc. wymieszaj z solą i pieprzem ziołowym. Ułóż śledzie na półmisku. Polej śmietaną, udekoruj świeżymi kiełkami.
Jarmuż to niemodne niestety dzisiaj w Polsce warzywo. Można je kupić na bazarku. A szkoda, bo jest bardzo wartościowe dla zdrowia. Oprócz silnych przeciwutleniaczy, zawiera sporo wapnia, cennego dla kości.
Warto więc, by znalazł się w diecie kobiet w okresie około i pomenopauzalnym. Wtedy najbardziej rośnie ryzyko osteoporozy. Przepis na koktajl: Garść liści jarmużu umyj, osącz, odetnij ogonki. Kilka łodyg selera naciowego oczyść i potnij na kawałki. Zmiksuj warzywa. Wolisz koktajl w wersji wytrawnej, dopraw go solą i tabasco. Jeśli bardziej smakuje ci łagodny, dodaj miodu.
Świeże figi mają wiele wartości zdrowotnych – dwie duże sztuki to już znacząca dla organizmu ilość błonnika, wit. E, magnezu oraz wit. B. Ale dla wzmocnienia układu kostnego bardziej wartościowe są suszone owoce.
Zdrowa przekąska: W 100 g suszonych fig jest tyle wapnia, ile w szklance mleka. Dlatego polecane są paniom, które powinny wzmocnić układ kostny.
Doskonale zaspokoją apetyt na słodycze. Szczególnie, że sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki, bo mają najwyższą wśród suszonych owoców zawartość błonnika.
Z jedzenia organizm jest w stanie wchłonąć około 50 proc. wapnia. Z wiekiem ta zdolność zmniejsza się. Trzeba więc częściej sięgać po jego źródła. Nie lubisz mleka? Dodawaj do swoich dań bogaty w wapń parmezan.