Najzdrowsze tłuszcze w diecie
Tłuszcze zyskały złą sławę ze względu na choroby układu krążenia. Obwinia się je o powstawanie cholesterolu i miażdżycy, a także otyłość i nowotwory jelita grubego. Dlatego w diecie powinno się ograniczać tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, tłuste mięso, a przede wszystkim słodycze i żywność wysokoprzetworzoną, która zawiera tzw. tłuszcze trans. Zamiast nich warto spożywać produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki nim szybciej schudniemy, poprawi się kondycja naszej skóry, a także płodność i samopoczucie. Sprawdź, które tłuszcze są najzdrowsze i w jaki sposób wpływają na nasz organizm.
Wiele osób w trakcie diety odchudzającej całkowicie eliminuje tłuszcze. To błąd, ponieważ za odkładanie się tkanki tłuszczowej w naszym ciele odpowiadają głównie węglowodany. Tymczasem zdrowe tłuszcze w umiarkowanych ilościach nie tylko pomagają schudnąć, ale odgrywają wiele ważnych funkcji. Wspierają pracę układu nerwowego, wzmacniają narządy wewnętrzne i są odpowiedzialne za przyswajanie witamin A, D, E i K. Biorą też udział w produkcji enzymów i hormonów. Pozytywnie wpływają na płodność i dostarczają niezbędnej energii.
Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych jest przyczyną stanów zapalnych, osłabienia odporności, zaburzeń hormonalnych, a także problemów ze skórą (długie gojenie się ran, przesuszenie i łuszczenie). Sprawdź, które produkty zawierają najzdrowsze tłuszcze.
Porcję tłustych ryb morskich (np. śledź, makrela, łosoś, tuńczyk, sardynki) powinno się spożywać przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Są one bogatym źródłem kwasów omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają odporność i poprawiają nastrój (stymulują produkcję serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia). Naukowcy twierdzą też, że znacznie zmniejszają ryzyko nowotworu piersi i jelita grubego, a nawet opóźniają demencję. Ważne, by nie smażyć ryb, ale gotować je na parze lub piec w piekarniku.
Pestki dyni i słonecznika
To najzdrowsza przekąska – pestki dyni i słonecznika to nie tylko cenne źródło nienasyconych tłuszczów, ale też witaminy A, D i E. Świetnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci (odmładzają i chronią przed powstawaniem zmarszczek), a także stawów. Poprawiają też sprawność seksualną mężczyzn i zwalczają problemy z prostatą.
Oleje roślinne
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek to najzdrowsze tłuszcze świata. Znajdziemy w nich mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się skóry. Zmniejszają też ryzyko wystąpienia nowotworów i chronią przed miażdżycą.
Zielone warzywa oprócz zdrowych tłuszczów zawierają wiele cennych antyoksydantów, witamin i minerałów. Z kolei nasiona roślin strączkowych dostarczają optymalnej dawki białka i zdrowego tłuszczu. Wykazują właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Wspierają pracę wątroby, wspomagają organizm w oczyszczaniu z toksyn i chronią przed osteoporozą.
Orzechy, awokado i siemię lniane
W nasionach siemienia lnianego znajdziemy nie tylko duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale też błonnika. To połączenie wykazuje wręcz zbawienny wpływ na ludzki organizm. Obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także reguluje wchłanianie się cukrów i tłuszczów do organizmu. Siemię lniane świetnie wpływa też na trawienie i usprawnia pracę jelit. Wspomaga również układ krążenia i układ hormonalny.
Orzechy i awokado to kolejne produkty bogate w kwasy omega-3 i omega-6. Wzmacniają naczynia krwionośne, regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Awokado zwiększa też wchłanianie do organizmu karotenoidów – substancji, które wzmacniają oczy i poprawiają kondycję skóry.