Reklama

Nasiona chia i ich cenne właściwości

Nasiona chia są szczególnie cenione ze względu na szerokie właściwości i korzystny wpływ na zdrowie. Stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i białka, które bardzo łatwo się wchłania. Ich dodatkowym walorem jest uniwersalność zastosowania - można je dodawać niemal do każdego dania. Czarne, ciemnobrązowe lub białe nasiona chia mają delikatnie orzechowy smak. Właściwości odżywcze Nasiona chia zawierają niewielką ilość sodu, ale za to stanowią dobre źródło wapnia i fosforu. Znajdziemy w nich też duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy, które wpływają korzystnie na ogólny stan zdrowia. Jednym z najważniejszych kwasów tłuszczowych zawartych w nasionach chia jest kwas alfa – linolenowy (ALA), który wykazuje działanie przeciwzapalne. Mikroskładniki odżywcze znajdujące się w nasionach chia to witaminy z grupy B, witamina C, D i E, a także minerały: wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan, potas i cynk.

Właściwości prozdrowotne nasion chia

Działanie przeciwnowotworowe

Duża ilość przeciwutleniaczy zawartych w nasionach chia neutralizuje działanie wolnych rodników, które mogą wywoływać uszkodzenia komórek, przyczyniają się do przyspieszania procesu starzenia się, a także powodują powstawanie nowotworów.

Utrata wagi:

Nasiona chia mogą wchłonąć 10-12 razy więcej wody, niż same ważą. Łącząc się z wodą tworzą substancję żelową, która, zwiększając swoją objętość w żołądku, zapewnia uczucie sytości i sprawia, że jemy mniej. Zawartość białka może z kolei zmniejszyć apetyt.

Reklama

Wzmacniają kości:

Nasiona chia stanowią doskonałe źródło wapnia, magnezu, manganu, fosforu i białek, co sprawia, że wzmacniają kości, zęby i paznokcie.

Wzmacniają pracę mózgu

Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 nasiona chia wpływają korzystnie na działanie mózgu. Łagodzą stany zapalne, jakie mogą się w nim tworzyć, odżywiają i łączą na nowo neurony, zwiększając możliwości naszego mózgu i przeciwdziałając jego uszkodzeniom.

Komórki:

Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają niewielką ilość tłuszczy nasyconych i jednonienasyconych oraz dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Połączenie to sprawia, że sprzyjają szybkiemu tworzeniu się nowych komórek przy jednoczesnym braku wywoływania niepożądanych reakcji organizmu.

Cukrzyca:

Osoby z zaburzeniami poziomu cukru we krwi mogą odnieść wiele korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania nasion chia. Zawierają one duże ilości błonnika pokarmowego, który wpływa na obniżanie poziomu glukozy we krwi, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru.

Błonnik pokarmowy:

Jedną z głównych zalet nasion szałwii hiszpańskiej jest jej wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Jedna porcja o wadze 30 g może zawierać aż 1/3 dziennej rekomendowanej dawki dla dorosłej osoby. Włączenie na stałe do swojej diety produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego może stopniowo poprawić stan naszego przewodu pokarmowego.

Serce:

Nasiona chia mogą wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia arytmii oraz zawału serca, zawierają bowiem duże ilości kwasów tłuszczowych omega – 3 i omega – 6, które nie są syntetyzowane przez nasz organizm. Nasiona szałwii hiszpańskiej produkują fitosterole, które pomagają zmniejszyć ilość cholesterolu w organizmie i usuwają tłuszcz, jaki gromadzi się w tętnicach.

Stany zapalne:

Nasiona chia mogą łagodzić stany zapalne i wpływać korzystnie na krążenie, dlatego ich spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia objawów w przypadku takich chorób jak artretyzm, łuszczyca, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, a nawet zapalenie płuc.

Jak jeść nasiona chia?

Zalecana dzienna dawka nasion szałwii hiszpańskiej to około 3 – 4 łyżek dziennie. Warto zacząć od mniejszych ilości, ponieważ - ze względu na dużą zawartość błonnika - mogą one wywoływać różne reakcje. Spożywa się je w postaci surowej, mocząc uprzednio w wodzie lub soku, a także dodaje do wyrobów piekarniczych, zup, puddingów, jogurtów, dań warzywnych lub też szejków czy koktajli.

Powiększają swoją objętość około 30 razy

Nasiona chia wchłaniają zarówno wodę, jak i tłuszcz. W kontakcie z wodą powiększają swoją objętość około 30 razy. Zaleca się namaczanie nasion na 10 – 15 minut przed spożyciem.

Spożywanie nasion chia bez uprzedniego namoczenia sprawi, że nasiona wchłoną wilgoć z jelit, co może prowadzić do odwodnienia, zaparć, a w skrajnych przypadkach – do zadławienia.

Nasiona chia przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym i chłodnym miejscu.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: nasiona Chia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy