Nasiona chia i ich cenne właściwości
Nasiona chia są szczególnie cenione ze względu na szerokie właściwości i korzystny wpływ na zdrowie. Stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i białka, które bardzo łatwo się wchłania. Ich dodatkowym walorem jest uniwersalność zastosowania - można je dodawać niemal do każdego dania. Czarne, ciemnobrązowe lub białe nasiona chia mają delikatnie orzechowy smak. <b> Właściwości odżywcze </b> Nasiona chia zawierają niewielką ilość sodu, ale za to stanowią dobre źródło wapnia i fosforu. Znajdziemy w nich też duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy, które wpływają korzystnie na ogólny stan zdrowia. Jednym z najważniejszych kwasów tłuszczowych zawartych w nasionach chia jest kwas alfa – linolenowy (ALA), który wykazuje działanie przeciwzapalne. Mikroskładniki odżywcze znajdujące się w nasionach chia to witaminy z grupy B, witamina C, D i E, a także minerały: wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan, potas i cynk.

Właściwości prozdrowotne nasion chia

Działanie przeciwnowotworowe
Duża ilość przeciwutleniaczy zawartych w nasionach chia neutralizuje działanie wolnych rodników, które mogą wywoływać uszkodzenia komórek, przyczyniają się do przyspieszania procesu starzenia się, a także powodują powstawanie nowotworów.
Utrata wagi:
Nasiona chia mogą wchłonąć 10-12 razy więcej wody, niż same ważą. Łącząc się z wodą tworzą substancję żelową, która, zwiększając swoją objętość w żołądku, zapewnia uczucie sytości i sprawia, że jemy mniej. Zawartość białka może z kolei zmniejszyć apetyt.
Wzmacniają kości:
Nasiona chia stanowią doskonałe źródło wapnia, magnezu, manganu, fosforu i białek, co sprawia, że wzmacniają kości, zęby i paznokcie.
Wzmacniają pracę mózgu
Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 nasiona chia wpływają korzystnie na działanie mózgu. Łagodzą stany zapalne, jakie mogą się w nim tworzyć, odżywiają i łączą na nowo neurony, zwiększając możliwości naszego mózgu i przeciwdziałając jego uszkodzeniom.
Komórki:
Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają niewielką ilość tłuszczy nasyconych i jednonienasyconych oraz dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Połączenie to sprawia, że sprzyjają szybkiemu tworzeniu się nowych komórek przy jednoczesnym braku wywoływania niepożądanych reakcji organizmu.
Cukrzyca:

Osoby z zaburzeniami poziomu cukru we krwi mogą odnieść wiele korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania nasion chia. Zawierają one duże ilości błonnika pokarmowego, który wpływa na obniżanie poziomu glukozy we krwi, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru.
Błonnik pokarmowy:
Jedną z głównych zalet nasion szałwii hiszpańskiej jest jej wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Jedna porcja o wadze 30 g może zawierać aż 1/3 dziennej rekomendowanej dawki dla dorosłej osoby. Włączenie na stałe do swojej diety produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego może stopniowo poprawić stan naszego przewodu pokarmowego.
Serce:
Nasiona chia mogą wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia arytmii oraz zawału serca, zawierają bowiem duże ilości kwasów tłuszczowych omega – 3 i omega – 6, które nie są syntetyzowane przez nasz organizm. Nasiona szałwii hiszpańskiej produkują fitosterole, które pomagają zmniejszyć ilość cholesterolu w organizmie i usuwają tłuszcz, jaki gromadzi się w tętnicach.
Stany zapalne:

Nasiona chia mogą łagodzić stany zapalne i wpływać korzystnie na krążenie, dlatego ich spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia objawów w przypadku takich chorób jak artretyzm, łuszczyca, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, a nawet zapalenie płuc.
Jak jeść nasiona chia?
Zalecana dzienna dawka nasion szałwii hiszpańskiej to około 3 – 4 łyżek dziennie. Warto zacząć od mniejszych ilości, ponieważ - ze względu na dużą zawartość błonnika - mogą one wywoływać różne reakcje. Spożywa się je w postaci surowej, mocząc uprzednio w wodzie lub soku, a także dodaje do wyrobów piekarniczych, zup, puddingów, jogurtów, dań warzywnych lub też szejków czy koktajli.
Powiększają swoją objętość około 30 razy
Nasiona chia wchłaniają zarówno wodę, jak i tłuszcz. W kontakcie z wodą powiększają swoją objętość około 30 razy. Zaleca się namaczanie nasion na 10 – 15 minut przed spożyciem.
Spożywanie nasion chia bez uprzedniego namoczenia sprawi, że nasiona wchłoną wilgoć z jelit, co może prowadzić do odwodnienia, zaparć, a w skrajnych przypadkach – do zadławienia.
Nasiona chia przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym i chłodnym miejscu.