Nasze babcie stosują te metody od lat. Tak naturalnie obniżają cholesterol

Babcine metody pomagają walczyć ze zbyt wysokim cholesterolem
Babcine metody pomagają walczyć ze zbyt wysokim cholesterolem123RF/PICSEL
  • Lekarze ostrzegają, że zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi wzmaga ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. To także główna przyczyna zawałów serca.
  • Uznaje się, że niebezpieczny poziom cholesterolu całkowitego przekracza 240 mg/dL, a cholesterolu LDL - powyżej 160 mg/dL.
  • Obniżenie cholesterolu dobrze jest zacząć od diety obfitującej w owoce, warzywa, rośliny strączkowe oraz produkty pełnoziarniste.

Szkodliwość cholesterolu

  • cholesterol HDL - to tzw. dobry cholesterol, który zajmuje się eliminowaniem złego z naczyń krwionośnych. Warto dbać o to, by jego poziom był dość wysoki.
  • cholesterol LDL - nazywany złym cholesterolem, gdyż powoduje zatykanie się naczyń, a w konsekwencji prowadzi do miażdżycy. Im wyższe jego stężenie we krwi, tym bardziej jesteśmy narażeni na wystąpienie chorób związanych z układem krążenia.

Zobacz również:

    Niezbędne zioła

    Liczne zioła pomogą obniżyć poziom cholesterolu
    Liczne zioła pomogą obniżyć poziom cholesterolu123RF/PICSEL
    • wiesiołek - tę popularną roślinę znajdziemy na polskich łąkach. W jej składzie dominują nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują pracę układu krążenia. Udowodniono, że jego regularne stosowanie obniża cholesterol oraz niweluje ilość trójglicerydów. Szczególnie polecane jest włączenie do diety oleju z wiesiołka, który chroni przed miażdżycą oraz jej konsekwencjami.
    • siemię lniane - dobroczynne działanie nasion lnu jest związane z zawartością kwasu alfa linolenowego, lignanów oraz rozpuszczanego i nierozpuszczalnego błonnika. Można dodawać je do sałatek, jogurtów oraz koktajli. Solo sprawdzi się w formie kisielu, czyli nasion zalanych ciepłą wodą i zostawionych do napęcznienia.
    • głóg - roślina została doceniona przede wszystkim przez medycynę naturalną. Wyróżnia się obecnością przeciwutleniających flawonoidów, które rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają krążenie, a dodatkowo regulują zbyt wysokie ciśnienie krwi. Głóg obniża poziom cholesterolu LDL i HDL, a także trójglicerydów. Spożywa się go na surowo lub w postaci herbaty.

    Nalewka z dzikiej róży na obniżenie cholesterolu

    • 500 g owoców dzikiej róży
    • 500 ml wódki
    • 100 ml spirytusu
    • 125 ml wody
    • 125 g cukru
    1. Owoce dzikiej róży dokładnie umyj i osusz, a następnie ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką. Tak przygotowane owoce umieść w czystym i wcześniej wyparzonym słoju. Zalej je spirytusem oraz wódką. Zakręcony słój odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na 14 dni.
    2. Kolejny etap zacznij od przygotowania syropu cukrowego. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Gotową mieszankę wlej do owoców i ponownie odstaw na kolejne dwa tygodnie.
    3. Po upływie wyznaczonego czasu przecedź powstały płyn przez sito, rozlej do butelek i odstaw na kolejne dwa miesiące. Nalewkę należy pić z umiarem i w niewielkich ilościach. Wystarczy kieliszek raz dziennie.

    Domowy syrop z cytryny i czosnku

    Syrop na bazie czosnku i cytryny wzmacnia organizm i chroni układ krążenia
    Syrop na bazie czosnku i cytryny wzmacnia organizm i chroni układ krążenia123RF/PICSEL
    • 2 główki czosnku
    • 6 dużych cytryn
    1. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Umieszczamy w czystym słoiku, a następnie zalewamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Całość przykrywamy gazą i odstawiamy w chłodne oraz ciemne miejsce na 2 tygodnie.
    2. Po tym czasie przelewamy wszystko przez sito i rozlewamy do mniejszych butelek. Gotowy syrop przechowujemy w lodówce. Przed spożyciem rozcieńczmy go w proporcji jedna łyżeczka na pół szklanki wody. Spożywamy codziennie przez dwa miesiące.
    „Zdrowie na widelcu”: Zły cholesterol. Gdzie jest go najwięcej?Polsat CafePolsat Cafe