Reklama

Naturalne jedzenie, które koi ból

Czy często bolą cię kolana, łokcie, plecy i nie potrafisz wskazać przyczyny schorzenia? Wprawdzie kupienie leku przeciwbólowego w najbliższym sklepie jest proste i na chwilę koi ból, ale nie rozwiązuje przyczyny jego powstawania. Dodatkowo tabletki przeciwbólowe powodują niekiedy skutki uboczne. Środkiem, dzięki któremu możemy skutecznie uśmierzyć ból, jest jedzenie. Poniżej przedstawiamy kilka produktów, które mogą ci w tym pomóc:   1. Wiśnia Mnogość przeciwutleniaczy zwanych antocyjanidynami sprawia, że wiśnie są niezwykle przydatne w leczeniu różnego rodzaju bólu. Antocyjanidyny chronią również przed artretyzmem. Codzienne spożywanie wiśni znacząco obniża stany zapalne organizmu w ciągu czterech tygodni.

Co wykazały badania

Skuteczność wiśni potwierdzają badania naukowe. Dowiedziono, że zwalczają stany zapalne poprzez blokowanie enzymów, które je powodują. Działają w identyczny sposób jak większość środków bólowych, między innymi jak aspiryna. Badania wskazują, że ludzie spożywający parę wiśni na śniadanie, mieli o 25 procent mniejsze stany zapalne niż ci, którzy tego nie robili. Inne badania wskazują, że regularne jedzenie wiśni obniża bóle mięśniowe w dwa tygodnie. Podobnie do wiśni działają także maliny oraz jeżyny.

Sok z żurawiny

Wiele rodzajów bólu brzucha, a nawet wrzody są powodowane przez bakterię H. Pylori. Często zwalczana jest ona za pomocą silnych antybiotyków. W podobny sposób do antybiotyków działa sok z żurawiny, który blokuje rozwój bakterii H.Pylori. badania wykazały, że codzienne spożywanie soku przez trzy tygodnie sprawia, że liczba bakterii zmniejsza się o 20 procent. Dodawanie do soku wody oraz stewii dodatkowo poprawi jego wydajność. Staraj się natomiast unikać cukru, gdyż powoduje on różnego rodzaju zapalenia.

Reklama

3. Imbir

Wiele osób używa imbiru jako przyprawy czy dodatku do potraw, nie zdając sobie sprawy z ilości jego medycznych właściwości. Imbir leczy między innymi bóle brzucha, mdłości czy chorobę morską. Działa podobnie jak aspiryna, a dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne. Przynosi również ulgę w migrenach, bólach stawów oraz mięśni. Możesz go dodawać zarówno do jedzenia, jak i napojów. Możesz również przyrządzić herbatę imbirową, wrzucając pokrojony na kawałki imbir do wrzątku i trzymając go w nim przez 15 minut.

4. Łosoś

Łosoś, sardynki i śledzie są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i zawierają mało rtęci, co sprawia, że skutecznie leczą ból pleców. Kiedy kręgi tracą swoje naturalne substancje, wyżej wymienione ryby mogą ponownie przywrócić ich właściwości. Dodatkowo poprawiają przepływ krwi i niwelują stany zapalne nerwów. Codzienne spożywanie ryb wyrównuje również nastrój i chroni przed chorobami serca. Pozytywnie działa również na mózg.

5. Jogurt

Regularne spożywanie jogurtu naturalnego także potrafi uśmierzać ból. Pamiętaj jednak, że nie każdy jogurt posiada takie właściwości, zatem produkty wybieraj rozważnie.

6. Kurkuma

Ostatnie badania dowiodły, że kurkuma jest nie tylko wspaniałym dodatkiem do curry, lecz również sprzyja leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów i działa podobnie do ibuprofenu. Ponadto kurkuma doskonale radzi sobie z leczeniem artretyzmu. Od tysiącleci jest używana w indyjskiej medycynie ludowej do leczenia bóli stawowych i poprawy trawienia. Posiada także właściwości przeciwzapalne. Kurkuma zapobiega niszczeniu tkanek i komórek i sprzyja sprawnemu działaniu układu mózgowego. Zawartość w kurkumie białek sprawia, że nadaje się ona do leczenia także innych dolegliwości stawów.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jogurt | wiśnie | ból głowy | ból pleców
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy