Reklama

Nie rób tego swoim nerkom. Unikaj tych produktów

Nerki pełnią niezwykle ważną funkcję w naszym organizmie. Niestety często nieświadomie im szkodzimy. Istnieją bowiem pewne składniki znajdujące się w wielu produktach spożywczych, które źle wpływają na nasze organy. Co do nich należy?

Nerki. Czego unikać?

Przede wszystkim dla prawidłowego funkcjonowania nerek należy ograniczyć spożywanie konserwantów. Z tego względu jak najrzadziej powinniśmy jeść gotowe dania z puszek czy słoików, konserwy, tzw. chińskie zupki oraz fast foody. 



Niekorzystna dla tych narządów jest także duża ilość wapnia, która może prowadzić do nadmiernego oddawania moczu lub kamicy nerkowej. Warto zatem ograniczyć spożywanie nabiału, np. serów, mleka, maślanek czy masła.

Na nerki źle wpływa również żywność modyfikowana genetycznie, czyli GMO, sól, cukier, napoje gazowane czy palenie papierosów. Szczególną uwagę powinny zachować osoby najbardziej narażone na problemy z tymi narządami, czyli ci, którzy chorują na cukrzycę i nadciśnienie tętnicze.

Nerki. Za co odpowiadają?

Nerki są niezwykle istotne dla naszego organizmu, dlatego warto o nie dbać. Odpowiadają m.in. za produkcję moczu, filtrowanie krwi czy wydzielanie hormonów. Problemy z tym narządem mogą prowadzić do jego niewydolności, a w konsekwencji do konieczności przeszczepu.

Czytaj więcej:

COVID-19 uszkadza nerki - jest potwierdzenie

Reklama

Miliony Polaków cierpią na przewlekłą chorobę nerek. Lata bez objawów

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy