Reklama

Niesamowite właściwości nasion chia

Nasiona chia (szałwia hiszpańska) pojawiły się na rynku stosunkowo niedawno. Reklamowane są jako nowo odkryty, niesamowity sposób na liczne dolegliwości. W rzeczywistości wykorzystywane były one przez ludzi już od kilku wieków. Nasiona te są bogatym źródłem korzystnych tłuszczy, kwasów tłuszczowych omega, białka oraz błonnika pokarmowego. Posiadają również bardzo delikatny smak i można z łatwością dodać je do innych potraw. Korzyści płynące z nasion chia:

Utrata masy ciała

Nasiona te absorbują ciecze i przedłużają uczucie sytości. Znakomicie nadają się dla osób, które szukają pożywnej przekąski do swojej codziennej diety. Nasiona chia mają charakterystyczny, orzechowy smak. Można łatwo dołączyć je do porannego koktajlu i rozpocząć dzień od zdrowego kopa.

Dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych

Nasiona chia są bogate w białka, korzystne tłuszcze, antyoksydanty obraz błonnik pokarmowy. Jako potężne źródło niezbędnych składników odżywczych, potrafią skutecznie pomóc nam w zdrowym odżywianiu.

Reklama

Poprawa jakości włosów i paznokci

Dzięki obecności witamin i przeciwutleniaczy nasiona chia są znakomitym sposobem na odżywienie organizmu. Specjalistyczne badania potwierdziły, że codzienne spożywanie tych nasion może wyraźnie poprawić jakość naszych włosów i paznokci. Obfita zawartość białka wspomaga również produkcję keratyny i kolagenu w organizmie. Natomiast wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-6 i antyoksydantów znacząco spowalnia proces starzenia się organizmu.

Stabilizują poziom cukru we krwi

Nieregularne skoki poziomu glukozy we krwi można skutecznie kontrolować poprzez spożywanie nasion chia. Zawarte w nich aktywne składniki odżywcze powstrzymują wahania glukozy i pozytywnie wpływają na osoby cierpiące na cukrzycę lub hipoglikemię. Nasiona chia są bogate w błonnik, który pomaga ustabilizować poziom cukru w organizmie (poprzez utrzymywanie stabilnego poziomu glukozy we krwi). Pomagają one również w lepszym przyswajaniu węglowodanów złożonych i utrzymaniu stabilnego poziomu insuliny.

Zwalczają raka jelita grubego

Duże ilości błonnika, niezbędne składniki odżywcze oraz witaminy pomagają stymulować nasz metabolizm. Nasiona chia po zmieszaniu z wodą wytwarzają charakterystyczny śluz, który oczyszcza jelito grube i wzmacnia jego ściany. Zjawisko owe ma bardzo korzystny wpływ na cały układ pokarmowy.

Nasiona chia mogą mieć również pozytywny wpływ na leczenie chorób nowotworowych, chociaż wciąż nie zostało to naukowo potwierdzone. Faktem jest jednak, że odżywcza dieta zawierająca te nasiona znacząco poprawia kondycję osób cierpiących na raka jelita grubego. Tworzone są nawet specjalne reżimy pokarmowe, zaprojektowane z myślą o leczeniu tego nowotworu. Osoby regularnie spożywające nasiona chia posiadają bardzo niskie ryzyko zachorowania na jakikolwiek nowotwór złośliwy. Zawarte w nich witaminy, aminokwasy i przeciwutleniacze pomagają wyeliminować wolne rodniki, które stymulują organizm do produkcji komórek rakowych.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: nasiona Chia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy