Olej rzepakowy i jego właściwości
Wielu z nas wykorzystuje go do smażenia, pieczenia mięs czy ciast oraz jako dressing do sałatki. Jednak czy wiemy wszystko na temat oleju rzepakowego? Myślę, że może was zaskoczyć jak wiele właściwości ma ten olej i do czego jest wykorzystywany.
Olej rzepakowy to spożywczy olej roślinny wytwarzany z rzepaku. Większość osób uważa go za podstawowe źródło kwasów tłuszczowych nasyconych, które są bardzo ważne w codziennej diecie.
Do czego wykorzystujemy olej?
Mówi się że olej rzepakowy jest tłuszczem uniwersalnym, ponieważ możemy stosować go nawet do naoliwienia skrzypiących zawiasów! Jednak w kuchni olej najczęściej wykorzystuje się do smażenia ryb i mięs, gdyż jest on całkowicie neutralny smakowo i zapachowo. Możemy go również wykorzystać do zrobienia pysznego dressingu do sałatki oraz dodawać do potraw zamiast masła.
Olej rzepakowy jest nadal uważany za zdrowy i potrzebny dla naszego organizmu ze względu na niską zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych o wysokiej zawartości omega 3. Olej jest drugim po oliwie źródłem kwasu oleinowego, który jest organicznym związkiem z grupy kwasów tłuszczowym omega 9.
Czy kwas erukowy występujący w oleju jest toksyczny?
Odpowiedź brzmi tak. Kwas erukowy, który występuje w składzie oleju rzepakowego jest toksyczny i powoduje stłuszczenie narządów miąższowych oraz uszkodzenie serca. Jednak obecnie do produkcji oleju rzepakowego stosuje się inną odmianę rzepaku, w której zawartość kwasu jest bardzo niska i nieszkodliwa.
Oczywiście na rynku istnieje wiele alternatyw dla oleju rzepakowego, a większość z nich nadaje potrawom niezastąpiony smak. Tak więc jako zamiennik możemy stosować na przykład oliwę z oliwek lub oliwę z awokado, które idealnie nadają się do gotowania w niskiej temperaturze oraz do przygotowania sosów sałatkowych. Kolejnym produktem, który zastąpi olej rzepakowy jest olej kokosowy czy też smalec.