Owocowe śniadanie
Często rezygnujesz z porannego posiłku, bo nie masz czasu? Nic dziwnego, że brakuje ci energii! Nasze proste pomysły przekonają cię, że na jego przygotowanie wystarczy kilka chwil!
Niskosłodzonym dżemem z ulubionych owoców możesz posmarować przekrojoną bułkę lub rogalik, kromkę chałki albo ciepły tost. Smak kanapki wzbogacisz, posypując ją np. pestkami słonecznika albo płatkami migdałowymi.
2 kromki chałki przełóż dżemem. Kanapkę zanurz w jajku rozmąconym z 1/2 szkl. mleka. Na patelni rozgrzej trochę masła. Usmaż na nim kanapkę na rumiano z obu stron.
Przygotuj na zapas muesli z owocami, wsyp do słoika. Rano wystarczy zalać trochę mieszanki mlekiem lub jogurtem i śniadanie gotowe!
Do muesli wykorzystaj np. po 10 dag suszonych owoców: żurawiny, banana i pokrojonych w kosteczkę moreli. Wymieszaj je z 40 dag płatków owsianych i 5 dag otrąb. 50 dag muesli zalej 1 szkl. mocno podgrzanego mleka skondensowanego. Masę rozsmaruj na blasze pokrytej pergaminem. Piecz ok. 60 min w 130 st. Ostudź, pokrój na batoniki. Będą idealne na drugie śniadanie!
Zmiksowane świeże lub mrożone owoce to prawdziwy witaminowy zastrzyk na dzień dobry! Koktajl nie będzie zbyt gęsty, gdy dodasz do owoców jogurt naturalny lub kefir (1/2 szkl. na 1 porcję). Upraż na suchej patelni ziarenka sezamu lub posiekane orzechy laskowe. Dodaj po łyżeczce do szklanki koktajlu.