Reklama

Owsiana, jęczmienna czy kokosowa? Najzdrowsze wody

Zdrowa dieta jest podstawą dobrego samopoczucia. Czasem wystarczy jeden nawyk, by wzmocnić serce, obniżyć poziom cholesterolu czy przyspieszyć metabolizm. Jednym z nich jest codzienne picie zdrowej i bogatej w składniki odżywcze wody. W ostatnich latach rekordy popularności biją wody z dodatkiem płatków owsianych czy jęczmienia. Sprawdź, jak działają i w jaki sposób je stosować.

Woda owsiana

Woda owsiana ma zbawienny wpływ na pracę jelit. Zawiera bardzo duże ilości błonnika, który poprawia perystaltykę i chroni przed zaparciami. Reguluje też wchłanianie cukrów i tłuszczów do organizmu, dzięki czemu odciąża trzustkę. Przyspiesza też metabolizm i znacznie ułatwia odchudzanie - także dzięki temu, że zwiększa uczucie sytości, co chroni przed podjadaniem między posiłkami.

W wodzie owsianej znajdziemy również wiele cennych aminokwasów, minerały i witaminy z grupy B. Regularne spożywanie napoju poprawia więc kondycję układu krążenia - reguluje poziom cholesterolu i wzmacnia serce, a także funkcjonowanie układu nerwowego. Wodę najlepiej pić codziennie rano przed śniadaniem.

Reklama

Warto wiedzieć, że wodę owsianą można też stosować zewnętrznie - na skórę i włosy. Płyn szybko poprawia ich kondycję, nawilża i odżywia. Jest pomocny przy podrażnieniach skóry czy przewlekłych schorzeniach (np. egzemie).

Zobacz też: Dlaczego warto sięgnąć po kaszę bulgur?

Woda jęczmienna

Regularne picie wody jęczmiennej to kolejny sekret zdrowia i urody. Napój ułatwia detoksykację organizmu, działa moczopędnie i wspomaga zwalczanie infekcji układu moczowego. Jest niezwykle pomocny przy dolegliwościach trawiennych - wzmacnia pracę żołądka (zmniejsza stan zapalny błon śluzowych tego narządu) i jelit. Woda jęczmienna ma korzystny wpływ na redukcję masy ciała, a także obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. W ten sposób zmniejsza ryzyko cukrzycy i miażdżycy. Regularne spożywanie tej wody ma też zbawienny wpływ na urodę - poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Przygotowanie wody jęczmiennej jest bardzo proste. Szklankę jęczmienia perłowego wystarczy wsypać do garnka z wrzącą wodą (ok. 4 litry) i gotować przez godzinę. Po tym czasie wodę przecedzamy i odlewamy do innego naczynia. Do smaku dodajemy startą skórkę pomarańczy oraz sok z 2 cytryn i 3 pomarańczy, a także odrobinę cynamonu i miodu.

Zobacz też: Jak zrobić miksturę na oczyszczenie tętnic ze złogów?

Woda kokosowa

Woda kokosowa to napój pozyskiwany z niedojrzałych owoców palmy. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych (m.in. magnez, potas i wapń oraz witaminy z grypy B), a także elektrolity, których skład jest niemal taki sam jak w ludzkim osoczu. Co więcej, woda kokosowa nie zawiera cukru i mogą ją spożywać nawet diabetycy. Ze względu na swój skład napój jest szczególnie polecany osobom zmagającym się z anemią, przewlekłym stresem czy przemęczeniem. Korzystnie wpływa też na układ krążenia (reguluje ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu) i układ moczowy (pomaga pozbyć się kamieni nerkowych). Wzmacnia też układ nerwowy i trawienny. Woda kokosowa wykazuje również właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Świetnie nawadnia i odżywia organizm. Warto używać jej także zewnętrznie do przemywania skóry twarzy. Odżywia skórę, łagodzi stany zapalne i objawy alergii. Wodę kokosową można kupić w sklepach internetowych oraz stacjonarnych ze zdrową żywnością.

Woda cynamonowa

Na organizm dobrze także wpłynie woda cynamonowa. Dodatek tej przyprawy sprawia, że napój może pomóc w procesie odchudzania się. Cynamon zmniejsza apetyt na słodkie i rozgrzewa organizm, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii. Korzystnie wpływa też na jelita i zapobiega wzdęciom. Woda cynamonowa obniża również poziom cukru we krwi, więc mogą ją włączyć do diety cukrzycy. Kolejną zaletą tego napoju jest korzystny wpływ na układ krwionośny. Jego regularne picie może sprzyjać regulowaniu ciśnienia tętniczego i zapobiegać powstawaniu zatorów w żyłach i tętnicach. 

Jak przygotować wodę cynamonową? Wystarczy do dzbanka z wodą wrzucić kilka lasek cynamonu i odstawić do lodówki na całą noc. Wodę warto pić rano na czczo. Można też zagotować jedną szklankę wody z laską cynamonu przez 10-15 minut. Po ostudzeniu należy rozcieńczyć napój z wodą i pić 2-3 razy dziennie przed posiłkami. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owsianka przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy