Woda owsiana: Naturalny i zdrowy sposób na odchudzanie
Nic dziwnego, że bogata w cenny błonnik, witaminy i składniki mineralne woda owsiana błyskawicznie podbiła serca miłośników zdrowego żywienia i wzbogaciła jadłospisy osób chcących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Na długo zapewnia uczucie sytości, perfekcyjnie stymuluje pracę jelit i wydatnie przyspiesza procesy metaboliczne, dzięki czemu chudniemy efektywnie i w pełni naturalnie. W dodatku reguluje poziom glukozy we krwi, skutecznie detoksykuje organizm i jest banalnie prosta w przygotowaniu. Dowiedzmy się o wodzie owsianej co nieco więcej, a z pewnością nie pożałujemy.
Co takiego zawiera w swoim składzie woda owsiana, że stała się hitem w dietach odchudzających? Przede wszystkim dostarcza solidnej porcji błonnika (zwanego włóknem pokarmowym), który perfekcje wpływa na pracę całego układu pokarmowego, a przede wszystkim świetnie stymuluje do działania nasze jelita. To właśnie dzięki niemu czujemy się długo syci, redukujemy nadmierną ilość kwasów żołądkowych (najczęstszą przyczynę zaparć) i zapewniamy sobie nienaganne trawienie. Ten sam błonnik pełni też rolę naturalnego filtratora organizmu - starannie usuwa wszystkie zalegające w nim, zbędne produkty przemiany materii i szkodliwe toksyny.
Woda owsiana: Solidna porcja witamin i aminokwasów
Poza drogocennym białkiem woda owsiana to doskonałe źródło witamin z grupy B, fosforu, żelaza oraz niezbędnych i dostarczanych wyłącznie z pożywieniem aminokwasów - takich jak leucyna, izoleucyna i treonina - które stymulują wątrobę do produkcji lecytyny, a tym samym umożliwiają i wzmacniają właściwości detoksykujące (pozwalają na pozbycie się metali ciężkich oraz toksyn zalegających w organizmie).
Wiemy już, że woda owsiana jest szczególnie zalecana osobom chcącym pozbyć się nadprogramowych kilogramów, dbającym o sylwetkę i zmagającym się z problemami trawiennymi. Ale nie tylko. To także doskonała propozycja na śniadanie czy przekąskę dla diabetyka. Ten odżywczy napój - dostarczając wolno spalanych węglowodanów - skutecznie reguluje poziom glukozy we krwi. Eksperci od żywienia wskazują ponadto, że posiada też zdolności uspokajające i bardzo korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy. Powinny po nią sięgać chętnie i często osoby zmagające się z nerwicą i nadciśnieniowcy.
Jak często pić wodę owsianą?
Specjaliści od żywienia i dietetycy zwracają uwagę, że na pożądane rezultaty długo czekać nie trzeba. Jeśli wodę owsianą pijemy regularnie - najlepiej codziennie przed śniadaniem - i łączymy ją ze zbilansowaną dietą oraz aktywnością fizyczną, nie tylko czujemy się doskonale odżywieni, zrelaksowani i mamy więcej energii, ale już po tygodniu tracimy nadprogramowe kilogramy. Dodać też warto, że zamierzone cele uzyskujemy w pełni naturalnie i bez ryzyka pojawienia się niechcianego efektu jo-jo.
Do walorów wody owsianej zaliczyć należy, że jest doskonała w smaku i banalnie prosta w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzebne ci będą:
* 100 g owsa (Najlepiej kupić go w sklepie z żywnością ekologiczną),
* 2 litry wody,
* cynamon do smaku
* wanilia do smaku
Woda owsiana: Sposób przygotowania
Owies odstawiamy do namoczenia. Najlepiej na całą noc. Rano zalewamy go szklanką wody i starannie miksujemy blenderem na gładką masę. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji wlewamy pozostałą część wody oraz dodajemy przyprawy - cynamon i wanilię do smaku. Gotową wodę owsianą odstawiamy do lodówki. Przed wypiciem możemy ją posłodzić miodem. Odżywczy napój najlepiej pić codziennie rano, na czczo. Wzmacniający i odżywczy efekt gwarantowany. Uczucie sytości będzie towarzyszyło nam przez długi czas, a my będziemy czuć się doskonale.