Pij dwie łyżki dziennie. Utrzymasz cukier i cholesterol w ryzach

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
372
Udostępnij

Kminek egipski, czarny kmin, panna w zieleni – te różnorodne nazwy odnoszą się do jednej rośliny. Mowa o czarnuszce, która bywa nazywana czarnym złotem faraonów. Jej ciemne nasiona to popularny dodatek do pieczywa, jednak szczególną wartość odżywczą ma olej z czarnuszki. To skoncentrowany zestaw witamin i innych cennych składników, które przysłużą się organizmowi na wielu płaszczyznach. Jak stosować olej z czarnuszki i na co pomaga?

Olej z czarnuszki ma wszechstronne działanie
Olej z czarnuszki ma wszechstronne działanie123RF/PICSEL

Kumulacja mocy, czyli dlaczego warto pić olej z czarnuszki?

Drobne, czarne ziarenka to kapitalny dodatek do potraw. Można nimi posypać samodzielnie wypiekane pieczywo, kanapki, drożdżowe pierogi albo nawet domową pizzę. Są nie tylko zdrowe, ale też świetnie zaostrzają smak potraw. Jednak najbardziej skoncentrowaną formą składników odżywczych jest olej z nasion czarnuszki. Szacuje się, że jedna łyżeczka płynnego produktu odpowiada ponad dwóm łyżeczkom ziaren. Co więcej, włączenie tego rodzaju suplementacji do swoich nawyków nie wymaga kulinarnych akrobacji.

Olej z czarnuszki — poznaj jego zastosowanie
Olej z czarnuszki — poznaj jego zastosowanie123RF/PICSEL

Właściwości oleju z czarnuszki

Tłoczony na zimno olej z nasion czarnuszki to skarbnica witamin — zwłaszcza A, C oraz E. W jego składzie obecne są również kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6 i omega-9), które mają niebagatelny wpływ na kondycję organizmu. Są kluczowe w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo wpływają na regulowanie poziomu cholesterolu we krwi oraz uelastycznienie naczyń krwionośnych.

Olej z czarnuszki to także źródło antyoksydantów spowalniających starzenie się komórek i olejków eterycznych, które pozytywnie oddziałują na układ oddechowy. To wszystko zmieści się w jednej łyżce!

Olej z czarnuszki przechowuj w miejscu bez dostępu do światła słonecznego
Olej z czarnuszki przechowuj w miejscu bez dostępu do światła słonecznego123RF/PICSEL

Olej z czarnuszki: Na co pomaga?

W polskiej kuchni nie brakuje tłustych i ciężkostrawnych potraw. Wiele z nich zalicza się do tradycyjnych dań, których nie może brakować podczas różnorodnych świąt. Nie chcesz walczyć ze znanymi zwyczajami, ale jednocześnie zależy ci na uniknięciu przykrych dolegliwości żołądkowych? Uwzględnij czarnuszkę w swoim jadłospisie.

Ziarna warto dodawać do wzdymających specjałów, np. bigosu lub dań na bazie grochu i fasoli. Mają działanie wiatropędne i usprawniające trawienie, więc obejdzie się bez uciążliwych wzdęć. Tak samo działa olej z czarnuszki, którego spożywanie okaże się wybawieniem przy zaparciach i refluksie.

Czarnuszka na odporność

Spożywaniem oleju warto zainteresować się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy o infekcję nietrudno. Z racji tego, że budowanie mocnej odporności to proces, o odpowiednią dietę i suplementację należy dbać przez cały rok. Za sprawą tego dobroczynnego oleju zwiększa się liczba limfocytów T, czyli komórek krwi, które warunkują zwalczanie chorób oraz ochronę przed nimi.

Weź głęboki oddech

Regularne picie oleju z czarnuszki ułatwia oddychanie, łagodzi katar sienny i wspomaga pracę oskrzeli. Wykazuje także działanie przeciwzapalne i pomaga uporać się z infekcjami, które zaatakowały górne drogi oddechowe. Za to działanie odpowiadają olejki eteryczne. Łagodzą one także objawy sezonowych alergii, więc wiosna i lato wcale nie muszą być okresem spisanym przez alergików na straty.

Wsparcie dla cukrzyków

Składniki obecne w produkcie sprzyjają obniżaniu poziomu glukozy we krwi, więc picie oleju z czarnuszki polecane jest diabetykom borykającym się z cukrzycą typu 2. Ważne jednak, by przed rozpoczęciem suplementacji, skonsultować ten pomysł z lekarzem, który prowadzi naszą profesjonalną kurację w przypadku tej choroby przewlekłej.

Picie oleju z czarnuszki to naturalny sposób na wsparcie całego ciała
Picie oleju z czarnuszki to naturalny sposób na wsparcie całego ciała123RF/PICSEL

Olej z czarnuszki — dawkowanie

Zaleca się spożywanie 1-2 łyżek stołowych oleju w ciągu dnia. Wprowadzajmy go do diety stopniowo, zaczynając od dawki, która nie przekracza jednej łyżeczki do herbaty. Olej z czarnuszki ma intensywny aromat i smak. Wyczujemy nuty korzenne i goryczkę, więc niektórym osobom może być trudno się do nich przyzwyczaić. Olej z czarnuszki pić należy podczas posiłku. Odradza się spożywanie go na czczo.

Jeśli ta forma suplementacji będzie dla nas nie do przejścia, olej możemy dodawać do sałatek. Jeśli nadal to nas nie przekona, olej z czarnuszki w kapsułkach jest dostępny w aptekach.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Jak zrobić żółty ser z czarnuszką w domu?
      Jak zrobić żółty ser z czarnuszką w domu?Interia Kulinaria

      Polecamy:

      Przejdź na