Alternatywa dla ziemniaka. Doskonale wpływa na układ trawienny

Topinambur to wszechstronne, pożywne i pyszne warzywo, które warto włączyć do codziennej diety. Niewiele osób wie, że działa niczym balsam na układ trawienny. Niezależnie od tego, czy jesteśmy ciekawi nowych potraw, czy szukamy zdrowszej alternatywy dla ziemniaków, topinambur to doskonały wybór, który nie tylko zachwyci kubki smakowe, ale i przełoży się na zdrowie organizmu.

To pyszne warzywo ma wiele prozdrowotnych właściwości i działa korzystnie na układ trawienny
To pyszne warzywo ma wiele prozdrowotnych właściwości i działa korzystnie na układ trawienny123RF/PICSEL

Topinambur znany również jako karczoch jerozolimski czy też słonecznik bulwiasty to pyszne i zdrowe warzywo, które w ostatnich latach cieszy się rosnącą popularnością. Często mylimy je z imbirem lub kurkumą, jednak w rzeczywistości jest on spokrewniony ze słonecznikiem. Smak topinamburu jest często porównywany do ziemniaka z lekko orzechowym i słodkim aromatem. Niektórzy twierdzą, że w smaku przypomina karczocha.

Mimo że jest często kojarzony z Bliskim Wschodem, w rzeczywistości pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie dla rdzennych mieszkańców stanowił ważne źródło pożywienia. Cenili oni to warzywo za wartości odżywcze oraz brak szczególnych wymagań glebowych. Obecnie topinambur uprawiany jest na całym świecie, a coraz większą popularność zdobywa w Europie.

Topinambur to warzywo bulwiaste o lekko słodkawym i orzechowym smaku
Topinambur to warzywo bulwiaste o lekko słodkawym i orzechowym smaku123RF/PICSEL

Balsam na układ trawienny, czyli właściwości topinamburu

Jedną z kluczowych zalet topinamburu jest wysoka zawartość inuliny, czyli niskokalorycznego cukru, który może być traktowany jako zamiennik tłuszczu. Nie jest ona trawiona w przewodzie pokarmowym, dlatego pełni funkcję błonnika. Inulina bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu człowieka, m.in.:

  • odpowiada za prawidłowy poziom rozwoju mikroflory jelitowej,
  • reguluje pracę jelit i chroni przed zapaleniami,
  • zmniejsza poziom insulinoodporności,
  • wspomaga kurację cukrzycy typu 2,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi.

Zawarty w topinamburze błonnik sprawia, że jest on doskonałym warzywem dla osób dbających o linię. Pomaga oczyścić organizm z toksyn, a także wspomaga odchudzanie poprzez powodowanie poczucia sytości.

Topinambur jest również bogatym źródłem żelaza, które jest odpowiedzialne za prawidłową produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dzięki temu zapobiega anemii, a także niweluje uczucie zmęczenia, wspiera walkę z wolnymi rodnikami, a także wspomaga układ odpornościowy. W topinamburze znajdziemy również dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi, a także jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Warzywo to zawiera również witaminy z grupy B, a w szczególności witaminę B3, która również przyczynia się do regulowania układu nerwowego i doskonale wpływa na naszą koncentrację.

Zastosowanie w kuchni. Jak go przygotować?

Z topinamburem możemy w kuchni postępować tak, jak z każdym innym warzywem bulwiastym. Może być on smażony, gotowany, czy też pieczony. Wiele osób lubi jeść go na surowo, krojąc bulwę w cienkie plastry.

Topinambur to wspaniała alternatywa dla ziemniaka
Topinambur to wspaniała alternatywa dla ziemniaka123RF/PICSEL

W internecie można znaleźć wiele przepisów z wykorzystaniem tego niepozornego warzywa. Może być on składnikiem zup, gulaszów, czy też sałatek. Może także stanowić dodatek do mięs, a w wielu przepisach jest używany jako substytut ziemniaków. To rozwiązanie idealne dla osób, które chcą ograniczyć spożycie węglowodanów

Tomasz Bilicki: Smutek uczy nas rozpoznawać, co jest dla nas ważneInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas