Reklama

Podbiał pospolity: Na co pomaga i jak go stosować?

Uzupełniając swoją naturalną apteczkę, warto zerknąć w stronę medycyny ludowej. Choć trudno porównywać ją ze współczesną wiedzą medyczną i profesjonalnymi kuracjami, często okazuje się pomocna w leczeniu niektórych dolegliwości. Z pewnością nie powinniśmy ignorować właściwości podbiału pospolitego, które czynią z rośliny naszego sprzymierzeńca w walce z przewlekłym kaszlem, zapaleniem krtani, bólem gardła i problemami skórnymi. Sprawdź, co zrobić, by wyciągnąć z jego kwiatów i liści to, co najlepsze.

Krótka charakterystyka

Zaliczany jest do roślin z rodziny astrowatych, w naturze występuje na terenach Europy, sporej części Azji, a także na północy Afryki. Poza rodzimymi obszarami rozprzestrzenił się także w Ameryce Północnej. W potocznym nazewnictwie możemy trafić na wiele określeń, często dość finezyjnych, odnoszących się do podbiału pospolitego. Są to między innymi: ośla stopa, końskie kopyto, kwiat szczupaczy, boże liczko, białodrzew i kaczyniec.

Jak wygląda podbiał pospolity?

Roślina lubi gliniaste i wilgotne podłoże, więc można spotkać ją na terenach podmokłych w pobliżu jezior i rzek. Nie jest trudno znaleźć podbiał również na polach i łąkach. Jak go rozpoznać? Osiąga wysokość maksymalnie 30 centymetrów, a uwagę zwracają przede wszystkim żółte kwiatostany przyjmujące formę koszyczka.

Reklama

Jednak to rozłożyste, zielone liście, na których można zauważyć również czerwonawe przebarwienia, uznawane są w ziołolecznictwie za najcenniejszy surowiec. Kwiat zakwita na przełomie marca i kwietnia, więc jest to najlepszy moment na zapoznanie się z możliwościami jego zastosowania.

Podbiał pospolity: Właściwości lecznicze

Roślina bogata jest w związki flawonoidowe, które zawierają rutynę i karotenoidy. Ponadto w jej składzie znajdziemy olejek eteryczny, fitosterole i garbniki. Nazwy te wydają się zagadkowe i trudno cokolwiek z nich wywnioskować? Trzeba wiedzieć, że przekładają się one bezpośrednio na przeciwzapalne, antybakteryjne, wykrztuśne i osłonowe właściwości podbiału pospolitego.

Roślina pomoże więc uporać się z uporczywym kaszlem i zalegającą wydzieliną. Złagodzi ból gardła, okaże się pomocna w leczeniu zapalenia oskrzeli i krtani, łagodzeniu objawów astmy oraz rozedmy płuc. Wpłynie na szybsze gojenie się ran, siniaków i odcisków. Będzie wspierać walkę z wypryskami na skórze.

Kiedy zbierać podbiał pospolity?

Rośnie nawet na niezbyt żyznych glebach, a przez wielu ogrodników jest postrzegany wyłącznie jako chwast, który zaburza harmonię wypielęgnowanych rabat i trawników. Warto jednak spojrzeć na niego łaskawszym okiem.

W celach leczniczych należy zbierać przede wszystkim liście, kiedy roślina jest młoda. Miłośnicy podbiału zwracają uwagę, że najlepszym czasem na dokonanie zbiorów jest okres od maja do czerwca. Wybierajmy suche i słoneczne dni. Jeśli na liściach pojawiły się czarne plamki, to znak, że jest już za późno. Zdrowe i młode liście posłużą do przygotowania dobroczynnych odwarów i syropów, ale kwiatów też nie warto pomijać. Dodawać je można np. do kąpieli, by zadbać o skórę nie tylko od środka!

Na to uważaj: Zbiorów można dokonywać wyłącznie w miejscach czystych, oddalonych od dróg czy zakładów przemysłowych.

Instrukcja obsługi

Od listków należy ostrożnie oderwać ogonki. Zebrane części roślin (zarówno liście, jak i kwiatowe koszyczki) należy porządnie wysuszyć. Najlepiej rozłożyć je na pergaminie w suchym i przewiewnym miejscu, nie wystawiając ich na bezpośrednie działanie światła słonecznego. Po wysuszeniu podbiał przechowujemy w papierowych torebkach lub ceramicznych naczyniach ze szczelnym zamknięciem.

Sprawdź: Leczniczy cud natury. Jak zrobić nalewkę z liści orzecha włoskiego?

Jak wykorzystać podbiał pospolity?

Stosować go można na różne sposoby. Jeśli chcemy wzmocnić jego działanie, użyjmy mieszanki suszonych liści i kwiatów, które zebraliśmy od wiosny do wczesnego lata.

Odwar: Jedną łyżkę ziół zalej wodą i gotuj przez kwadrans. Przecedź i ostudź. Tak przygotowanym specyfikiem możesz przecierać skórę z wypryskami, odciskami lub ranami. Nadaje się również do picia. Dziennie spożywaj nie więcej niż szklankę napoju, najlepiej dzieląc ją na dwie porcje.

Napar: W tej materii również nie ma wielkiej filozofii. Jedną łyżkę ziół wsyp do kubka i zalej wrzątkiem. Zaparzaj pod przykryciem przez 10-12 minut. Gdy ostygnie, przecedź i dawkuj tak samo jak w przypadku odwaru.

Przeciwwskazania: Choć podbiał przyniesie ulgę podczas wielu dolegliwości, nie zaleca się jego spożywania kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Ponadto, jak we wszystkim, należy zachować umiar. Ziołowa kuracja nie powinna trwać więcej niż sześć tygodni w ciągu całego roku.

Polecamy:

Siemię lniane. Wymiata złogi, koi jelita, wspomaga pracę mózgu

Olej rycynowy: Właściwości i zastosowanie

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy