Policz swoje kalorie
Każda kobieta pragnie zachować zgrabną i szczupłą figurę. Pałaszując w pośpiechu śniadanie przed wyjściem do pracy lub objadając się wieczorami, zastanawiasz się czasem, ile pochłaniasz kalorii w spożywanym posiłku?

Aby rozsądnie pomóc sobie w utrzymaniu odpowiedniej sylwetki, dobrze jest wiedzieć, czy właściwie pokrywamy potrzeby energetyczne naszego organizmu.
Jakie mamy potrzeby?
Po co nam te kalorie?! Są konieczne dla dostarczenia każdej z nas odpowiedniej ilości energii. A bez niej nasz organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Każdy proces zachodzący w naszym ciele jest powodowany stosowną ilością dostarczonej energii. Dzięki wiedzy na temat wartości energetycznych spożywanych posiłków, mamy możliwość dokonania zmian w jadłospisie na taki, który będzie dostarczał nam energii na należytym poziomie.
To ile powinniśmy dostarczyć naszemu ciału kalorii, nie jest zależne tylko do wieku, ale również od naszej aktywności fizycznej, w tym rodzaju wykonywanej pracy. Jeśli jesteśmy ciągle w ruchu i nasza praca ściśle powiązana jest z dużym wysiłkiem fizycznym, zapotrzebowanie naszego organizmu rośnie. Jak radzą specjaliści prawidłowo dostarczana organizmowi energia powinna składać się z 30 proc. tłuszczów, 14 proc. białek i 56 proc. węglowodanów. Dla ułatwienia stosowany jest przelicznik 1 g białka dostarcza 4 kcal, 1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal, 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal, i alkohol, którego spożycie w ilości 1 g dostarcza nam 7 kcal.
Jeśli nie kontrolujemy wartości odżywczych tego, co jemy, możemy dość szybko doprowadzić nasze ciało do nadwagi, a potem otyłości. Ile, więc dziennie powinnyśmy zapewniać naszemu organizmowi kalorii? Przy ogólnym założeniu przedziału masy ciała 45-70 kg, kobietom w przedziale wiekowym 19-25 lat zaleca się 1950 - 2600 kcal dziennego spożycia. Starsze 26-60 lat powinny zapewnić sobie dziennie 2100 - 2450 kcal. Powyżej sześćdziesiątki mają obniżone zapotrzebowanie do 1850 - 2250. Biorąc za podstawę zalecany poziom spożycia, kobiety ciężarne mają zwiększony przedział o dodatkowe 300 kalorii, a matki karmiące o 500 kalorii.
Jak określić swój wskaźnik masy ciała?
Wiemy już, jakie mamy zapotrzebowanie energetyczne. Ale jak możemy określić nasza przynależność do grup kobiet zagrożonych otyłością lub tych z niedowagą? Rzecz jasna, wizualnie jesteśmy w stanie nieraz z miejsca potwierdzić, że ważymy za mało lub za dużo. Stając po kąpieli przed lustrem filtrujemy wzrokowo wszystkie nasze mniejsze i większe wałeczki. Ale nie zawsze ich ilość świadczy o nadwadze. Z drugiej strony mocno zarysowujące się kości bioder i żeber od razu mówi nam o zbyt niskiej wadze. Bezpieczniej i lepiej dla nas samych jest dokładnie sprecyzować wyznacznik naszej wagi, aby w przypadku konieczności wprowadzenia odpowiednio dobranej diety, mieć wiedzę na temat zbędnych czy potrzebnych kilogramów. Jak się do tego zabrać?
Na szczęście naukowcy opracowali odpowiedni wzór przyjmowany do wyliczeń. Jest to tak zwany wskaźnik Queteleta masy ciała, czyli BMI - Body Mass Index. Na jego wyliczenie pozwala wzór:
BMI = masa ciała wyrażona w kg : wzrost w metrach.
Jeśli nasza wagą jest w sam raz, czyli odpowiednia do naszego wzrostu nasz wynik będzie się mieścił w przedziale 20 - 24,9. W przypadku niedowagi wyniesie poniżej 20, a w przypadku nadwagi będzie to zakres 25 - 29,9. Jest tez ostatnia norma powyżej 30, ta dotyczy osób otyłych. Przykładowo waga wynosi 65 kg, a wzrost 1, 65 m. Jaki jest wskaźnik BMI?
65 kg : 1,65 m = 65 ; 2,72 co daje wynik 23,9
Czyli w normie. A ty, jaki masz wskaźnik BMI? Chcąc wprowadzać jakąkolwiek zmianę w dotychczasowej diecie musisz go znać. Jeśli poznasz swój wskaźnik BMI oraz swoje dziennie zapotrzebowanie energetyczne, w łatwy sposób będziesz mogła dobrać właściwą dietę.
Ile to ma kalorii?
Większość produktów ma na opakowaniach odpowiednie informacje. Dotyczą one zawartości tłuszczu, białka, węglowodanów, innych związków i ilości kalorii, jakie będą po spożyciu wybranego produktu dostarczone naszemu organizmowi. Jednak nie wszystkie posiadają takie etykiety. Trudno jest sobie wyobrazić owoce, warzywa, bułki, plastry sera czy wędliny z naklejkami informacyjnymi. Zerknijcie, zatem na małą ściągę. Podaje ona w praktyczny sposób wartości energetyczne wybranych artykułów spożywczych.
Produkty mleczne
150 g = 1 opakowanie, 1 szklanka = 200 ml
Sery podpuszczkowe dojrzewające
1 plaster = 30 g
Sery twarogowe
1 plaster = 70; 150 g = 1 opakowanie
Jaja
1 jajko kurze całe - 70 kcal; 1 białko jajka kurzego - 15 kcal; 1 żółtko jajka kurzego - 63 kcal;
Mięso i podroby
Wartości podane dla 100 g produktu
Drób i podroby
Wartości podane dla 100 g produktu
Wędliny
Wartości podane dla 100 g produktu
Ryby świeże i wędzone, przetwory rybne
Wartości podane dla 100 g produktu
Tłuszcze roślinne, zwierzęce i mieszane
1 łyżka = ok. 20 g
Mąki, kasze, makarony
Wartości podane dla 100 g produktu
Pieczywo żytnie, mieszane, pszenne
1 kromka żytniego = 34 g, 1 kromka mieszanego = 28 g, 1 kromka pszennego = ok. 30 g
1 kromka chleba żytniego: pełnoziarnistego - 81 kcal; jasnego - 82 kcal; pytlowego - 81 kcal; razowego - 76 kcal; razowego z soja i słonecznikiem - 98 kcal; 1 kromka chleba mieszanego: baltonowskiego - 69 kcal; mlecznego - 70 kcal; wiejskiego - 67 kcal; zwykłego - 69 kcal; 1 kromka pieczywa pszennego: zwykłego - 75 kcal; lekkiego - 23 kcal; graham - 75 kcal; tostowego - 88 kcal; chałki - 100 kcal; bułka grahamka 1 sztuka (90 g) - 232 kcal; bułka pszenna zwykła 1 sztuka (50 g) - 136 kcal; bułka owsiana 1 sztuka (50 g) - 152 kcal; kajzerka 1 sztuka (50 g) - 148 kcal;
Produkty śniadaniowe zbożowe
Wartości podane dla 100 g produktu
Warzywa świeże
Wartości podane dla 100 g produktu
Owoce świeże i suszone
Wartości podane dla 100 g produktu
Cukier, miód, cukierki, czekolada i jej wyroby
Wartości podane dla 100 g produktu
Napoje bezalkoholowe
1 szklanka = 200 ml
Napoje alkoholowe
Piwo pełne 10-15 proc.: 0, 33 l -162 kcal; 0, 5 l - 245 kcal; lampka szampana (125 ml) - 95 kcal; lampka wina białego półwytrawnego (125 ml) - 101 kcal; lampka wina białego słodkiego (125 ml) - 119 kcal; lampka wina białego wytrawnego (125 ml) - 83 kcal; lampka wina czerwonego (125 ml) - 85 kcal; kieliszek wódki (50 ml) - 110 kcal;
Pozostałe produkty
1 łyżeczka przyprawy typu Jarzynka (6 g) - 5 kcal; 1 łyżka majonezu (18 g) - 129 kcal; 1 łyżeczka musztardy (8 g) - 13 kcal; 1 łyżeczka soli (6 g) - 0 kcal; chipsy bekonowe małe opakowanie (30 g) - 161 kcal;
A co z ruchem?
Bez względu na to, czy należymy do grupy kobiet zagrożonych otyłością czy mamy niedowagę musimy pamiętać, że ruch w każdej formie to zdrowie! Stosując prawidłowe zalecenia w sposobie przyjmowania posiłków nie zapewnimy sobie kształtnej i smukłej sylwetki. Nasze ciało nie będzie jędrne, a skóra straci swoją elastyczność. Wbrew pozorom nie tylko uprawianie sportów i intensywne ćwiczenia fizyczne pomagają w zachowaniu zgrabnej figury. Ruch to wszystkie wykonywane przez nas czynności. I tak stojąc w bezruchu możemy stracić przez jedna godzinę 87 kcal. Wykonując poranną i wieczorną toaletę, przy założeniu, że zajmuje nam łącznie godzinę - 116 kcal. Godzina wykonywania codziennych obowiązków domowych pomaga stracić 237 kcal. Godzinne prasowanie 263 kcal mniej. Nawet leżąc przez 60 minut tracimy 82 kcal, a rozmawiać taką samą ilość czasu mamy mniej o 113 kcal. Przy uprawianiu sportów wartości te są dużo wyższe. Tracimy 308 kcal/ h jeżdżąc na rowerze, grając w piłkę nożną 549 kcal/ h, biegnąc w biegu przełajowym 684 kcal/ h, tańcząc 420 kcal/ h.
Prowadzisz zdrowy czy raczej bierny styl życia?
Zastanów się dobrze czy prawidłowo się odżywiasz? Sprawdź swój wskaźnik BMI i określ swoje zapotrzebowanie energetyczne. Odpowiadając sobie na te pytania i stosując nasze podpowiedzi możesz zastanowić się nad zmianami na swoim talerzu. A jeśli już wprowadzisz zmiany, będziesz mieć pewność, że są najbardziej optymalne dla twojego organizmu. Być może po niedługim czasie spojrzysz w lustro i będziesz mogła powiedzieć "Zdecydowanie lepiej"!