Reklama

Reklama

Pomoże na ból gardła, zadziała odkażająco na organizm. Jak zrobić nalewkę z miodu?

Świetnie rozgrzeje, zachwyci smakiem, a do tego jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Nalewka z miodu, bo o niej mowa, posiada szereg zdrowotnych właściwości. Do jej przygotowania wystarczy zaledwie chwila. Warto zwrócić jednak uwagę na miód. Nie każdy nadaje się bowiem do przyrządzenia miodówki.

Nalewka z miodu: właściwości. Pomoże w grypie, uspokoi organizm

Miodówka, obok wyśmienitego smaku, cieszy również szeregiem prozdrowotnych właściwości. Miód jest bowiem cennym źródłem potasu, magnezu, żelaza, witamin A, B1, B2, B6, B12 oraz C, kwasu foliowego czy manganu. Uważajmy jednak, aby podczas przygotowania nalewki zbyt mocno go nie podgrzać. W temperaturze większej niż 40 st. C straci bowiem swoje prozdrowotne właściwości!

Nalewka z miodu, będąca świetnym sposobem na rozgrzanie, zadziała odkażająco na organizm. Pomoże w przypadku bólu gardła oraz chrypce, a działając bakteriobójczo oraz przeciwwirusowo jest szczególnie polecana w okresie przeziębienia i grypy.

Reklama

Co więcej, miodówka świetnie działa na układ trawienny, skutecznie zapobiegając biegunkom. Działa również nasennie, przez co pomoże uspokoić organizm.

Zobacz również: Miód w domowej apteczce. Naturalny antybiotyk

Miód do nalewki: który jest najlepszy?

Pamiętajmy, że do przygotowania nalewki miodowej na spirytusie nie nada się każdy miód. Wystrzegajmy się przede wszystkim tych syntetycznych. Najczęściej polecanym oraz wybieranym miodem do przygotowania staropolskiej nalewki jest miód lipowy, wielokwiatowy lub gryczany.

Co ciekawe, istnieje przepis, który zbiera najwięcej pozytywnych opinii. W nim do przygotowania nalewki wykorzystuje się aż trzy rodzaje miodu, w tym obowiązkowo - gryczany. Kolejne dwa można dobrać według własnych preferencji.

Zobacz również: Jak rozpoznać prawdziwy miód? Prosty test pomoże wykryć "podróbkę"

Jak zrobić nalewkę z miodu?

Nalewka na miodzie jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Przepis jest wręcz banalny w realizacji. Wszystko, czego potrzebujemy, to:

  • 100 g miodu,
  • 250 ml wody źródlanej (może być przegotowana i ostudzona kranówka),
  • pół litra spirytusu.

Jak przyrządzić nalewkę z miodu? 

Na początek rozpuszczamy miód. Możemy zrobić to w dużej, napełnionej ciepłą wodą misce, do której wstawimy słoik. Jeśli na powierzchni miodu pojawi się warstwa piany, należy delikatnie ją zebrać.

Następnie rozrabiamy miód ze spirytusem w dużym słoiku. Bez obaw, obie substancje natychmiast ze sobą zareagują. Zamykamy słoik i odstawiamy na trzy dni. Po tym czasie przelewamy nalewkę do butelek. Od teraz możemy rozkoszować się nią do woli.

Zobacz również: Ile kosztuje miód? Sprawdziliśmy, ile trzeba zapłacić za prawdziwy i sztuczny

Nalewka z miodu i cytryny. Jak zrobić?

Nalewka z miodu i cytryny jest prawdziwym rarytasem. Jej przygotowanie, w porównaniu z klasyczną staropolską nalewką z miodu, wymaga znacznie więcej pracy i zaangażowania. Nie spróbujemy jej również od razu. Efekt wynagrodzi nam jednak wszelki trud!

Do przygotowania nalewki z miodu i cytryny potrzebujemy:

  • 1 litr płynnego miodu,
  • 1/2 litra soku wyciśniętego z cytryn,
  • 1 litr spirytusu nalewkowego.

Płynny miód mieszamy z sokiem z cytryn, zalewając następnie spirytusem i dokładnie mieszając. Kolejno przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce. Przez pierwszy tydzień należy codziennie mieszać przygotowaną nalewkę, dokładnie wstrząsając butelką.

Po upływie trzech tygodni filtrujemy nalewkę, używając gazy. Potem ponownie odkładamy w ciemne i chłodne miejsce. Po miesiącu jest gotowa do spożycia. Pamiętajmy jednak, że im później, tym będzie bardziej klarowna i oczywiście - smaczniejsza.

Zobacz również: Płynne złoto. Dlaczego warto jeść miód i który jest najzdrowszy?

Przepisy na nalewki:

Nalewka z miodu: przeciwskazania. Jesteś na diecie? Uważaj!

Jak każdy inny alkohol, miodówka jest kaloryczna i wzmaga apetyt. Dlatego też unikać powinny jej osoby będące na diecie. Ze względu na naturalnie występujące w miodzie cukry, po tę leczniczą miksturę nie powinny sięgać również osoby z zaburzeniami przemiany glukozy, a więc cierpiące na cukrzycę czy insulinooporność.

Zobacz również: Ostrożnie z miodem. Kto powinien go unikać?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy