Pomoże na ból gardła, zadziała odkażająco na organizm. Jak zrobić nalewkę z miodu?

Świetnie rozgrzeje, zachwyci smakiem, a do tego jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Nalewka z miodu, bo o niej mowa, posiada szereg zdrowotnych właściwości. Do jej przygotowania wystarczy zaledwie chwila. Warto zwrócić jednak uwagę na miód. Nie każdy nadaje się bowiem do przyrządzenia miodówki.

Nalewka miodowa na spirytusie świetnie rozgrzeje
Nalewka miodowa na spirytusie świetnie rozgrzeje 123RF/PICSEL

Nalewka z miodu: właściwości. Pomoże w grypie, uspokoi organizm

Miodówka, obok wyśmienitego smaku, cieszy również szeregiem prozdrowotnych właściwości. Miód jest bowiem cennym źródłem potasu, magnezu, żelaza, witamin A, B1, B2, B6, B12 oraz C, kwasu foliowego czy manganu. Uważajmy jednak, aby podczas przygotowania nalewki zbyt mocno go nie podgrzać. W temperaturze większej niż 40 st. C straci bowiem swoje prozdrowotne właściwości!

Nalewka z miodu, będąca świetnym sposobem na rozgrzanie, zadziała odkażająco na organizm. Pomoże w przypadku bólu gardła oraz chrypce, a działając bakteriobójczo oraz przeciwwirusowo jest szczególnie polecana w okresie przeziębienia i grypy.

Co więcej, miodówka świetnie działa na układ trawienny, skutecznie zapobiegając biegunkom. Działa również nasennie, przez co pomoże uspokoić organizm.

Miód do nalewki: który jest najlepszy?

Odpowiedni dobór miodu jest kluczowym zadaniem podczas przygotowywania miodówki
Odpowiedni dobór miodu jest kluczowym zadaniem podczas przygotowywania miodówkiGetty Images

Pamiętajmy, że do przygotowania nalewki miodowej na spirytusie nie nada się każdy miód. Wystrzegajmy się przede wszystkim tych syntetycznych. Najczęściej polecanym oraz wybieranym miodem do przygotowania staropolskiej nalewki jest miód lipowy, wielokwiatowy lub gryczany.

Co ciekawe, istnieje przepis, który zbiera najwięcej pozytywnych opinii. W nim do przygotowania nalewki wykorzystuje się aż trzy rodzaje miodu, w tym obowiązkowo - gryczany. Kolejne dwa można dobrać według własnych preferencji.

Jak zrobić nalewkę z miodu?

Nalewka na miodzie jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Przepis jest wręcz banalny w realizacji. Wszystko, czego potrzebujemy, to:

  • 100 g miodu,
  • 250 ml wody źródlanej (może być przegotowana i ostudzona kranówka),
  • pół litra spirytusu.

Jak przyrządzić nalewkę z miodu?

Na początek rozpuszczamy miód. Możemy zrobić to w dużej, napełnionej ciepłą wodą misce, do której wstawimy słoik. Jeśli na powierzchni miodu pojawi się warstwa piany, należy delikatnie ją zebrać.

Następnie rozrabiamy miód ze spirytusem w dużym słoiku. Bez obaw, obie substancje natychmiast ze sobą zareagują. Zamykamy słoik i odstawiamy na trzy dni. Po tym czasie przelewamy nalewkę do butelek. Od teraz możemy rozkoszować się nią do woli.

Nalewka z miodu i cytryny. Jak zrobić?

Do przygotowania nalewki z miodu i cytryny potrzebujemy:

  • 1 litr płynnego miodu,
  • 1/2 litra soku wyciśniętego z cytryn,
  • 1 litr spirytusu nalewkowego.

Płynny miód mieszamy z sokiem z cytryn, zalewając następnie spirytusem i dokładnie mieszając. Kolejno przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce. Przez pierwszy tydzień należy codziennie mieszać przygotowaną nalewkę, dokładnie wstrząsając butelką.

Po upływie trzech tygodni filtrujemy nalewkę, używając gazy. Potem ponownie odkładamy w ciemne i chłodne miejsce. Po miesiącu jest gotowa do spożycia. Pamiętajmy jednak, że im później, tym będzie bardziej klarowna i oczywiście - smaczniejsza.

Nalewka na miodzie jest niezwykle łatwa w przygotowaniu
Nalewka na miodzie jest niezwykle łatwa w przygotowaniuGetty Images

Przepisy na nalewki:

Nalewka z miodu: przeciwskazania. Jesteś na diecie? Uważaj!

Jak każdy inny alkohol, miodówka jest kaloryczna i wzmaga apetyt. Dlatego też unikać powinny jej osoby będące na diecie. Ze względu na naturalnie występujące w miodzie cukry, po tę leczniczą miksturę nie powinny sięgać również osoby z zaburzeniami przemiany glukozy, a więc cierpiące na cukrzycę czy insulinooporność.

Nalewka łagodząca kaszel i chrypkęInteria DIY
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas