Produkty, które wymiatają złogi z tętnic. Złota siódemka dla zdrowia
Podobnie jak w jelitach, w tętnicach również mogą gromadzić się złogi. W przypadku naczyń krwionośnych są to tłuszczowe blaszki zwężające ich światło i przyczyniające się do wielu schorzeń. Zarówno na złogi w jelitach, jak i na cholesterolowe blaszki w tętnicach duży wpływ ma model odżywiania. Po jakie produkty sięgać, by chronić tętnice przed odkładaniem się złogów i wymieść te, które już powstały? Sprawdźmy.
Czasem mylone z żyłami, tętnice to duże naczynia krwionośne o nieprzepuszczalnych ścianach. W uproszczeniu, na układ krwionośny składają się trzy rodzaje naczyń: tętnice, naczynia włosowate i żyły. Choć w języku potocznym żyły i tętnice bywają traktowane jako synonimy, te naczynia mają różne funkcje. Rolą tętnic jest prowadzenie krwi z serca na obwód - zarówno natlenionej, jak i nienatlenionej - w krążeniu płucnym. Żyłami krew powraca do serca, dokładniej do jego przedsionków.
Zobacz również: Odmładza i wzmacnia serce. Dlaczego jeszcze warto pić sok pomidorowy?
Zobacz również: Te produkty pomogą Ci zadbać o tętnice. Jedz regularnie
Nie inaczej niż w przypadku jelit, odkładaniu złogów w tętnicach sprzyja dieta ubogoresztkowa, czyli taka, w której jest znikoma ilość błonnika. Jednak zasadniczą przyczyną odkładania się blaszek cholesterolowych w tętnicach jest dieta bogata w tłuszcze zwierzęce. Jeśli twój jadłospis obfituje w tłuste, pełne cholesterolu produkty, wyraźnie zwiększasz prawdopodobieństwo odkładania się blaszek tłuszczowych w swoich naczyniach krwionośnych.
Zobacz również: Jak schudnąć po 40-tce? Kluczowych jest kilka produktów
Blaszki cholesterolu w tętnicach to prosta droga do rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej oraz wyższe ryzyko zawału serca i wylewu krwi do mózgu.
Wśród tłuszczów, które najbardziej zwiększają ryzyko odkładania blaszek miażdżycowych są tłuszcze trans, w które obfituje żywność typu fast food i produkty śmieciowe. Najważniejsze, by tego rodzaju produkty zastąpić korzystnymi dla zdrowia jedno- i wielonienasyconych kwasami tłuszczowymi. Znajdziemy je w:
- dobrej jakości, tłoczonych na zimno olejach roślinnych,
- orzechach, migdałach, pestkach dyni i słonecznika,
- siemieniu lnianym, sezamie,
- awokado,
- tłustych rybach morskich, takich jak śledź, makrela, łosoś, halibut.
Wśród produktów, które pomagają usuwać złogi, przodują te, które obniżają poziom "złego cholesterolu". Warto włączyć do jadłospisu:
1. Sok z granatu
Nazywany "jabłkiem życia" owoc granatu jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które mają korzystny, wielokierunkowy wpływ na zdrowie i optymalne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Jak przekonują naukowcy, regularnie spożywany sok z granatu potrafi obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu. Sprzyja usuwaniu złogów z tętnic, co pozwala przywrócić naturalny przepływ krwi w pełnym świetle naczyń.
2. Sok z grapefruita
Grapefruity obfitują we flawonoidy, czyli przeciwutleniacze, które neutralizują toksyczne działanie wolnych rodników (to one przyczyniają się do podniesienia poziomu cholesterolu we krwi). Pity regularnie sok z grapefruitów pomaga w normalizacji poziomu cholesterolu i sprzyja usuwaniu blaszek miażdżycowych.
3. Czosnek
Za sprawą ajoenu - związku o silnym działaniu przeciwrakowym oraz dwóch aminokwasów: allicyny i garlicyny, czosnek zapobiega stanom zapalnym i gasi toczące się ogniska zapalne w naczyniach krwionośnych. Obniża też stężenie trójglicerydów i usuwając tłuszczowe złogi, skutecznie udrażnia tętnice.
4. Jabłka
Dla wielu z nas, jabłko jest wśród owoców, po które sięgamy najczęściej. I to jest bardzo dobry wybór. Jabłka są bogate w błonnik i przeciwutleniacze, które sprzyjają usuwaniu złogów tłuszczowych z tętnic i innych naczyń krwionośnych.
5. Awokado
Wspomniane w grupie produktów, które są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, awokado tak skuteczni obniża poziom "złego cholesterolu", że bywa nazywane naturalną statyną. Zawarte w awokado składniki biologicznie aktywne wzmacniają ściany tętnic i sprzyjają usuwaniu złogów.
6. Płatki owsiane
Bogate w pektyny, czyli rozpuszczalną frakcję błonnika oraz beta-glukany, czyli związki obniżające poziom cholesterolu we krwi, płatki owsiane hamują wchłanianie cholesterolu z produktów spożywczych, dzięki czemu obniżają jego poziom we krwi. Powinny być włączone do diety zarówno profilaktycznie, jak i dla usunięcia złogów tłuszczowych z tętnic.
7. Kakao
Bogate w antyoksydanty kakao hamuje utlenianie cholesterolu - zapobiega powstawaniu i sprzyja usuwaniu blaszek cholesterolowych ze światła tętnic.