Produkty, którymi leczyły się nasze babcie
Nasze babcie przez większość swojego życia nie miały dostępu do informacji o zdrowych dietach, setek witamin czy suplementów, dziś tak bardzo powszechnych i łatwo dostępnych, a mimo to doskonale wiedziały, jak należy dbać o zdrowie i co jeść, by zwiększać odporność organizmu. Oto produkty, którymi leczyły się babcie.
Owoce tego krzewu obfitują szczególnie w witaminę C, witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok i zapobiega chorobom oczu, m.in. zaćmie i tzw. "kurzej ślepocie"; witaminę K oraz witaminy z grupy B.
Czarna porzeczka bogata jest również w takie minerały jak: magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń, cynk oraz bor. Ponadto niezwykle cennym składnikiem czarnej porzeczki jest błonnik, który wspomaga pracę jelit, oczyszcza je ze złogów i poprawia przemianę materii.
Czarna porzeczka jest naturalnym lekiem na przeziębienia, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Liście porzeczki zawierają olejki eteryczne, fitoncydy, witaminę C, P, witaminy z grupy B, garbniki, karoten, flawonoidy, magnez, kwasy organiczny i fitochiniony.
Czytaj również: Czarna porzeczka - dlaczego warto ją jeść?
Czarna rzepa posiada wiele walorów odżywczych i leczniczych - działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym, pomaga przy kaszlu, kamicy moczowej, niedokrwistości i nerwobólach. Stanowi ona solidny zastrzyk witamin i składników mineralnych, dlatego zaleca się włączyć ją do codziennej diety.
Składniki aktywne zawarte w czarnej rzepie wspierają pracę wątroby, pomagają w regulowaniu poziomu cholesterolu, zawartości fitoncydów, czarna rzepa pomaga wyeliminować mikroorganizmy przyczyniające się do rozwoju wielu chorób.
Regularne spożywanie czarnej rzepy pozwoli utrzymać włosy w świetnej kondycji. Związki siarki oraz bogactwo witamin i minerałów sprawią, że włosy staną się lśniące, mocne i nie będą wypadać. Czara rzepa także przeciwdziała powstawaniu łupieżu.
Z czarnej rzepy łatwo przygotujemy nalewkę lub syrop z miodem na kaszel.
Fasola biała zawiera tłuszcze roślinne, białko, węglowodany, błonnik, cukry, witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, D, E i K oraz sole mineralne - cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, wapń i żelazo. Warzywo te to ważny element diety przeciwdziałającej zmianom nowotworowym, cukrzycy i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Jest bogata w lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację.
Biała fasola wspiera proces odchudzania. "British Medical Journal" opisał zjawisko zmniejszania wchłaniania węglowodanów po spożyciu białej fasoli. Poza tym fasola wspiera oczyszczanie organizmu, dzięki zawartości molibdenu, który wpływa na aktywację enzymów odpowiadających za detoksykację.
- zwiększenie odporności,
- poprawa metabolizmu,
- lepsza praca układu pokarmowego,
- normalizacja układu nerwowego,
- regulacja pracy układu moczowego,
- poprawa pracy układu krążenia,
- wpływ na prawidłowy poziom cholesterolu,
- hamowanie powstawania komórek rakowych,
- zapobieganie przedwczesnemu starzeniu się skóry z powodu nadmiernej ekspozycji słonecznej.
Kapusta to jedno z najtańszych i najbardziej pożytecznych warzyw. Zawiera m.in. komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), w tym niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania mózgu kwasu foliowego.
Regularne spożywanie warzyw kapustnych zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc, trzustki, pęcherza moczowego, tarczycy, prostaty i jelita grubego. Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty. Picie go polecane jest osobom cierpiącym na wrzody żołądka w celu zmniejszenia dolegliwości bólowych. Sok zmniejsza obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie.
Okłady z soku lub liści kapusty polecane są na bóle reumatyczne, potłuczenia oraz przy oparzeniach.
Burak jest znany jako sprzymierzeniec anemików, wykazuje także właściwości, które chronią nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem. Warzywo to zwiera tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry, witamin - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K. Burak jest również bogaty w sole mineralne takie, jak - bor, chlor, cynk, fluor, fosfor, kobalt, lit, magnez, mangan, miedź, molibden, potas, sód, wapń, żelazo oraz rubid i cez.
Należy jednak pamiętać, że cenne minerały zawarte w tych warzywach łatwo rozpuszczają się w wodzie, więc zamiast gotowania buraków, lepiej je piec albo pić wyciśnięty z nich sok, by zachować właściwości.
Betanina - barwnik odpowiedzialny za purpurowy kolor buraków - jest silnym przeciwutleniaczem, skutecznie chroniącym nas przed działaniem odpowiedzialnych za raka wolnych rodników. Pigmenty zawarte w tej substancji potrafią skutecznie niszczyć rodniki, zapobiegając tym samym uszkodzeniom DNA. Ponadto burak zawiera wiele antocyjanów, wspomagających naszą odporność, spowalniających procesy starzenia oraz działających przeciwzapalnie.
***
Zobacz także:
Jak ciało zdradza chorobę? tych objawów nigdy nie lekceważ