Te produkty niszczą twoją wątrobę. Nie tylko alkohol...

Alkohol to jeden z najgroźniejszych wrogów naszej wątroby. Jednak należy również pamiętać, że istnieje szereg innych produktów spożywczych, a nawet leków, które mogą negatywnie wpływać na stan tego ważnego dla człowieka narządu. Na co zatem należy szczególnie uważać?

Nie tylko alkohol niszczy wątrobę. Istnieje wiele produktów, które mogą doprowadzić do poważnych problemów z tym organem
Nie tylko alkohol niszczy wątrobę. Istnieje wiele produktów, które mogą doprowadzić do poważnych problemów z tym organem123RF/PICSEL

Alkohol

Alkohol w największym stopniu uszkadza wątrobę. Marskość wątroby może prowadzić do śmierci
Alkohol w największym stopniu uszkadza wątrobę. Marskość wątroby może prowadzić do śmierci123RF/PICSEL

Schorzenia wątroby wywołane spożywaniem alkoholu  pozostają przez długi czas bezobjawowe. Alkoholowe stłuszczenie wątroby występuje u około 90 proc. osób zmagających się z uzależnieniem od alkoholu. Pokłosiem alkoholowego stłuszczenia wątroby może być w kolejnym etapie zapalenie wątroby i marskość wątroby.

2/3 Polaków nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma wysoki poziom cholesterolu. Dorośli powinni robić badania raz do rokuNewseria Lifestyle/informacja prasowa

Słodycze i żywność przetworzona

Cukier, a w szczególności fruktoza, jest równie jak alkohol, niebezpieczny dla wątroby. Warto dodać, że nie chodzi tutaj o fruktozę naturalnie występującą w owocach, lecz o tę dodawaną do napojów, słodyczy czy przetworzonej żywności. Ponadto negatywny wpływ na regenerację wątroby mają syrop glukozowo-fruktozowy, a także cukier rafinowany.

Spożywanie produktów przetworzonych oraz zawierających cukry proste, to droga do problemów z wątrobą
Spożywanie produktów przetworzonych oraz zawierających cukry proste, to droga do problemów z wątrobą123RF/PICSEL

Nadmiar syropu glukozowo-fruktozowego podnosi stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, co prowadzi do poważnych dolegliwości układu sercowo-naczyniowego.

Nadmierne spożywanie cukru może doprowadzić do m.in. niealkoholowego stłuszczenia wątroby i marskości wątroby.

Tłuste, spalone mięso

W Polsce rozpoczął się sezonu grillowy, gdzie w większości przypadków króluje tłusta karkówka.

Podczas obróbki termicznej mięsa na grillu często zdarza się, że taka żywność jest przypalona, a jej spożycie jest dla wątroby ogromnym problemem. Dostarczamy bowiem do organizmu wiele rakotwórczych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.

Nigdy nie jedz przypalonego mięsa. Narażasz swoją wątrobę na poważne problemy
Nigdy nie jedz przypalonego mięsa. Narażasz swoją wątrobę na poważne problemy123RF/PICSEL

Tłuste mięsa powinniśmy zastąpić drobiem lub polędwicą,  a świetnym pomysłem jest także dodanie do diety produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 . W trosce o wątrobę należy również zrezygnować z mięsa przetworzonego, będącego źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, czyli bekonu, boczku, kiełbasek, parówek i pasztetów.

Leki

Do uszkodzenia wątroby może się też przyczynić nadmierne przyjmowanie leków. Część leków, zwłaszcza tych przyjmowanych przewlekle bądź jednorazowo, ale w dawce przewyższającej terapeutyczną, może prowadzić do uszkodzenia wątroby oraz ostrej niewydolności tego narządu.

Nieprawidłowe stosowanie leków może prowadzić do polekowego uszkodzenia wątroby
Nieprawidłowe stosowanie leków może prowadzić do polekowego uszkodzenia wątroby123RF/PICSEL

Funkcje wątroby mogą upośledzać również np. leki przeciwdepresyjne, dlatego tak ważne jest, by przed rozpoczęciem leczenia m.in. trójpierścieniowymi lekami przeciwdepresyjnymi, wykonać odpowiednie badania.

Nieprawidłowe stosowanie leków może prowadzić do polekowego uszkodzenia wątroby, które przebiegać może bezobjawowo, zwiększając aktywność enzymów wątrobowych. Do uszkodzenia wątroby prowadzić może nawet popularny i powszechnie stosowany paracetamol. W niektórych przypadkach dwukrotne przekroczenie zalecanej dawki lub połączenie dawki terapeutycznej z alkoholem potrafi wyrządzić naszej wątrobie ogromne szkody.