Reklama

Pszczele dary

Miody, a także inne pochodzące z ula produkty wspomagają leczenie wielu schorzeń.

Miód zawiera tzw. cukry proste, odżywcze dla serca i mózgu. A także witaminy, mikroelementy, substancje bakteriobójcze. Zaleca się 2 łyżeczki miodu dziennie. Najlepiej rozpuścić go w szklance lekko ciepłej wody i wypić po 10-12 godz. Miody różnią się zawartością składników prozdrowotnych.

Rzepakowy

Przyspiesza gojenie ran, chroni przed zakażeniem. Działa odtruwająco - wspomaga pracę wątroby i nerek. Wykorzystuje się go w leczeniu serca, stanów zapalnych górnych dróg oddechowych i płuc.

Lipowy

Ma działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Wspomaga leczenie przeziębień, grypy, zapalenia oskrzeli. Łagodzi stres, niepokój, reguluje ciśnienie, działa nasennie.

Reklama

Gryczany

Zawiera rutynę - substancja ta wzmacnia naczynia krwionośne i oczyszcza je ze złego cholesterolu. Miód ten zwalcza wolne rodniki - przyczynę wielu chorób. Przedłuża działanie wit. C (zwiększa to odporność). Działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie ran. Sprzyja tworzeniu tkanki kostnej po złamaniach. Wzmacnia układ nerwowy i pamięć.

Wielokwiatowy

Polecany jest przy zapaleniu gardła, przeziębieniu, anemii i zmęczeniu. Reguluje ciśnienie, pomaga w leczeniu alergii, wskazany zwłaszcza dla osób uczulonych na pyłki roślin (łatwiej znoszą wiosenne alergie). Dodaje energii.

Wrzosowy

Ma silne właściwości przeciwzapalne. Polecany jest w leczeniu schorzeń układu moczowego, kamicy nerkowej, prostaty, zapalenia jamy ustnej. Także przy zapaleniu jelit i przy biegunce.

Akacjowy

Zawiera dużo przeciwutleniaczy. Wspomaga trawienie, przyśpiesza regenerację błon śluzowych żołądka, przez co zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy. Ze względu na efekt bakteriobójczy i moczopędny wykorzystywany jest przy schorzeniach dróg moczowych.

Spadziowy

Działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Stosowany przy anemii i zaburzeniach przemiany materii. Ma dużo białka, co zwiększa jego wartość odżywczą.

Manuka

Powstaje z nektaru nowozelandzkiego krzewu manuka. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i odkażająco. Wspomaga zwalczanie Helicobacter pylorii - bakterii wywołującej chorobę żołądka i dwunastnicy. Pomaga przy dolegliwościach wywołanych zespołem jelita nadwrażliwego i w zapaleniu gardła. Podnosi odporność. Stosowany zewnętrznie, przyspiesza gojenie ran i zmian trądzikowych.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: miód
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy