Selen - na co pomaga? Jak niedobór wpływa na zdrowie?
Selen to pierwiastek, którego dzienne zapotrzebowanie u dorosłej osoby wynosi 55 mcg. Nie trzeba więc dostarczać go w dużej ilości, jednakże nie oznacza to, że jest niepotrzebny. Bez niego zaburzone zostaje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Długotrwały niedobór selenu może nawet doprowadzić do niewydolności serca. Jaką funkcję pełni selen i jak poznać jego niedobór? Jedz te produkty, aby się przed nim uchronić.
Selen w organizmie znajduje się w małych ilościach. Występuje on na poziomie między 3, a 20 mg. Mimo to pierwiastek jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ciała.
Główna rola selenu w organizmie to udział w budowaniu peroksydazy glutationowej, która jest enzymem antyoksydacyjnym. Składnik ten chroni komórki przed negatywnym oddziaływaniem wolnych rodników czy toksyn. Wesprze także ich ogólną ochronę m.in. przed występowaniem stanów zapalnych.
Selen odgrywa również ważną rolę w leczeniu depresji, wspierając je. Jeśli jednak jest nieprawidłowo dawkowany, może doprowadzić do nasilenia się objawów choroby. Dodatkowo selen bierze udział w utrzymaniu prawidłowej pracy tarczycy. Pozytywnie wpłynie na ogólną poprawę odporności organizmu.
Selen ma właściwości pozwalające na pozbywanie się z organizmu wolnych rodników. Ochroni organizm przed rozwojem stresu oksydacyjnego. Przeciwutleniacz zapobiegnie zachorowaniom na serce, Alzhaimera czy wystąpieniu udaru mózgu. Zahamuje także proces przedwczesnego starzenia się.
Selen ma właściwości wzmacniające odporność. Odpowiednio dawkowany pierwiastek pozytywnie wpływa na produkcję ciał odpornościowych. Zwiększy się także ilość wytwarzanych limfocytów oraz makrofagów.
Kolejną właściwością selenu jest wsparcie leczenia depresji. Za niski lub za wysoki poziom pierwiastka może mieć związek z pogorszeniem nastroju i samopoczucia.
Składnik także wesprze leczenie astmy oskrzelowej. Selen ma właściwości przeciwzapalne. Z tego powodu zniweluje stany zapalne występujące w organizmie. Tym samym zahamuje rozwój astmy i złagodzi jej objawy. Właściwości przeciwzapalne selenu pomogą również osobom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń czy zwyrodnienie plamki żółtej.
Selen jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Pierwiastek bierze udział w produkcji hormonów tarczycy. Bez niego w odpowiedni sposób nie może odbyć się synteza, aktywacja i metabolizm hormonów.
Co więcej, niedobory selenu mogą spowodować, że jod będzie gorzej przyswajalny przez organizm. Z tego powodu podniesiony zostanie poziom TSH i powiększenia tarczycy. Dlatego suplementacja selenu lub dieta bogata w ten składnik jest tak ważna dla osób mających problemy z gruczołem.
Niedobór selenu może na początku objawiać się nadmiernym wypadaniem włosów, które dodatkowo mogą się łamać. Podobnie będzie z paznokciami. Staną się osłabione, miękkie, częściej się będą łamać oraz zadzierać. Dodatkowo wystąpi nieprzyjemny zapach z ust.
Kolejnymi objawami niedoboru selenu mogą być nudności, wymioty oraz nadmierne pocenie się. Dochodzi także do zaburzeń układu nerwowego. Obniżona zostanie aktywność neuroprzekaźników.
Czytaj także: Zaskakujące objawy niedoboru wapnia. Poratuje nie tylko mleko
Do jednych z najpoważniejszych objawów niedoboru selenu należy nieprawidłowa praca tarczycy lub nawet niewydolność serca. Przy zauważeniu któregokolwiek z tych znaków należy skontaktować się z lekarzem, który zleci odpowiednie badania.
Niedobór selenu występuje natomiast bardzo rzadko. Zazwyczaj jest on spowodowany zaburzeniami wchłanianiu pokarmu z przewodu pokarmowego. Warto jednak wiedzieć czym się on objawia i w razie potrzeby zareagować.
Selen jest składnikiem, który naturalnie występuje w pokarmie. W takiej też postaci jest najlepiej przyswajalny przez organizm. W jakiej żywności znajdziemy go najwięcej?
Najwięcej selenu występuje w orzechach brazylijskich. W 100 g produktu zawarte jest aż 100 mcg pierwiastka. Do diety warto włączyć również łososia, który uzupełni organizm o 36 mcg selenu ze 100 g ryby.
Kolejnymi owocami morza bogatymi w selen są małże. 100 g tego pokarmu dostarczy aż 80 mgc pierwiastku. Źródłem składnika są także jajka (ok. 23 mgc/100 g), mięso z kurczaka (ok. 12 mgc/100 g) czy sery (ok. 10 mgc/100 g).
Wchłanianie selenu może zostać zaburzone przez dietę bogatą w siarkę czy metale ciężkie. Z tego powodu osoby z niedoborami pierwiastka powinny unikać produktów dostarczających tych składników. Dodatkowo mogą mieć one inny, negatywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu.
Zobacz również:
Ten niedobór zauważysz gołym okiem. Organizm wysyła komunikat alarmowy
Remedium na zaparcia, ale nie dla każdego. Kto nie powinien jeść śliwek?
Obniża ciśnienie i reguluje cukier we krwi. Owoce aronii to prawdziwy superfood