Siedem oznak, które zauważysz po odstawieniu cukru
Polacy zjadają coraz więcej cukru. Statystyki dają wiele do myślenia. Z najnowszych wyliczeń wynika, że rocznie ilość ta odpowiada czterdziestu kilogramom, a dziennie sięga dwudziestu pięciu łyżeczek cukru, czyli mniej więcej piętnaście razy więcej niż przewiduje norma. "Biała śmierć" - jak często określany jest cukier - kryje się nie tylko w ciastkach, cukierkach czy gazowanych napojach, ale także w produktach, w których na pierwszy rzut oka nie spodziewalibyśmy się jego obecności, m.in. chlebie, ketchupie czy jogurtach. Jak zareaguje organizm, gdy dostarczymy mu znacznie mniejsze ilości cukru? Sprawdźmy.
Ryzyko śmierci na skutek problemów z sercem spadnie aż trzykrotnie. Dlaczego? Ponieważ przetworzony cukier powoduje podwyższenie poziomu insuliny, czego skutkiem jest uaktywnienie się układu współczulnego, podwyższenie ciśnienia krwi oraz pulsu. W przeciągu kilku tygodni można zauważyć wzrost złego cholesterolu (LDL) o 10% oraz podwyższenie się poziomu trójglicerydów od 20 do 30%. Dlatego nie trudno się domyślić, że jeśli znacznie zmniejszymy ilość cukru w diecie, nasze serce zacznie pracować lepiej i zmniejszymy ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca czy zawał.
Żegnaj trądziku! Rozwijający się w organizmie stan zapalny jest bardzo często powodem występowania zmian skórnych, a cukier może powodować powstawanie ognisk zapalnych. W czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition" zostały opublikowane wyniki eksperymentu. Uczestniczące w nim osoby wypijały jedną puszkę słodzonego napoju przez trzy tygodnie. Wcześniej nie robiły tego na co dzień. Po ponad dwudziestu dniach okazało się, że stany zapalne wzrosły u nich aż do 87%. Wniosek jest prosty. Po odstawieniu słodzonych napojów może okazać się, że wcale nie potrzebujesz drogiego korektora ani maści przeciwtrądzikowej.
Spożywanie produktów z dodatkiem cukru przyczynia się do odkładania tłuszczu wokół wątroby. W konsekwencji może dojść do insulinooporności oraz do osłabienia pracy trzustki, która w normalnych warunkach hamuje produkcję insuliny. Wyniki badań przeprowadzonych w 175 krajach sugerują, że ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego jest dwa razy większe w przypadku spożycia 150 kalorii dostarczonych przez przetworzony cukier, niż 150 kalorii dostarczonych organizmowi wraz z białkiem lub tłuszczem. Zatem zamień musli z dodatkiem cukru na garść orzechów!
Podczas odstawiania cukru zjawiskiem normalnym jest, że przez pewien czas możesz czuć się poirytowany lub marudny (w końcu słodycze są jednymi z produktów, którymi zajadamy stres i dostarczamy sobie szybkiej porcji energii). Jednak, jeśli uda ci się przetrwać ten przejściowy okres, to zobaczysz, że będziesz czuł się lepiej niż kiedykolwiek. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Columbia pokazują, że kobiety, które spożywają duże ilości produktów z dodatkiem cukru oraz rafinowane (oczyszczone) ziarna, są bardziej podatne na odczuwanie niepokoju, poirytowania oraz zmiany nastrojów.
Podwyższony poziom cukru sprawia, że w ciągu dnia jesteś ospały i masz ochotę na drzemkę, a także powoduje uwalnianie się kortyzolu, który potęguje uczucie senności. Zatem odstaw słodzone produkty, a zobaczysz, że w ciągu dnia będziesz bardziej rozbudzony, a wieczorem nie będziesz miał kłopotów z zaśnięciem.
Kłopoty z pamięcią? Powodem może być cukier. Badanie na zwierzętach przeprowadzone przez Uniwersytet Kalifornijski pokazały, że dieta bogata w cukier utrudnia przyswajanie wiedzy oraz zapamiętywanie. W dłuższej perspektywie może skutkować to zaburzeniem komunikacji między komórkami mózgowymi. Jeśli zatem zajadasz się pączkami na porannym spotkaniu w pracy (kolega akurat dzisiaj musi mieć urodziny!), to pomyśl sobie, że bez nich będziesz o wiele bystrzejszy.
Podczas odstawiania cukru zamienisz pewnie słodkie musli na garść orzechów, co przyczyni się do mniejszych ilości spożywanych przez ciebie kalorii. Zmniejszenie ilości dostarczanych organizmowi kalorii o 200 kalorii dziennie, pomoże ci zrzucić 5 kg w przeciągu 5-6 miesięcy. A to już coś!