Soja: Jeść czy raczej unikać?
Ziarno sojowe należy do grupy warzyw strączkowych. Z ziaren produkuje się wiele innych produktów, np. mleczko sojowe (zwane oficjalnie napojem sojowym), serki sojowe np. tofu, tempeh, miso, a także makarony, kotleciki, pasztety, parówki, a nawet batony, budynie i wiele innych.

Słyszymy zewsząd, że soja jest zdrowa i należy ją regularnie uwzględniać w swoim jadłospisie. Z drugiej strony słyszymy, że soja często bywa modyfikowana genetycznie, a tego nie znamy, a więc okrążamy wielkim łukiem. Spróbuję Was przekonać, że soja może być ciekawym uzupełnieniem codziennego jadłospisu.
Dlaczego soja jest zdrowa?
- Wpływa korzystnie na stan tętnic, a także na samo serce - Obniża stężenie cholesterolu. Częściowa zamiana mięsa na soję w dowolnej postaci zmniejsza spożycie nasyconych tłuszczów, a w tym cholesterolu oraz jednocześnie zwiększa udział błonnika w diecie. Połączenie tych dwóch elementów wpływa na obniżenie stężenia LDL nawet do 20%. Czym wyższe stężenie tym bardziej spektakularne zmiany. Obserwuje się także korzystny wpływ spożywania produktów sojowych na stężenie cholesterolu we krwi u pacjentów z genetycznie uwarunkowaną dyslipidemią - Jest pomocna w walce z kamieniami żółciowymi. Badania w tym kierunku cały czas trwają - Redukuje stężenie triglicerydów we krwi poprzez dużą zawartość błonnika pokarmowego - Obniża stężenie cukru we krwi. Dlatego też diabetykom warto podawać produkty sojowe choćby zmieszane z tradycyjnym odpowiednikiem, np. chleb razowy sojowy czy mięso mielone z indyka zmieszane w mąką sojową. Niewielki dodatek wpłynie korzystnie za zdrowie, a nie będzie wyczuwalny w smaku - Usuwa zaparcia i ułatwia wypróżnienie - Obniża ryzyko wzrostu komórek nowotworowych. Badania pokazują, że spożywanie jednego talerza zupy dziennie miso obniża ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka o 30%. Oczywiście spożywanie codziennie takiego dnia w warunkach polskich jest dość trudne, ale można wykorzystać inne produkty na bazie soi - U kobiet w wieku około menopauzalnym łagodzi objawy przekwitania ze względu na fitoestrogeny, które działają podobnie do estrogenów - Dobrą wiadomością jest to, że produkty modyfikowane genetycznie muszą być dokładnie oznaczone. Dlatego też warto poczytać opakowanie i etykiety, jeśli nie mamy ochoty na GMO
Jak przygotować dania sojowe, aby były smaczne?
- Tofu i kotleciki sojowe zamarynujmy w marynacie do mięsa. Można je później grillować lub usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu - Ziarna soi przygotujmy w sosie pomidorowym i dużą ilością włoszczyzny - Do kawy dodajmy mleko sojowe naturalne - Zamiast ciasta czekoladowego wybierzmy budyń sojowy czekoladowy - Do płatków śniadaniowych dodajmy pół na pół mleko krowie i mleko sojowe waniliowe - Do chleba lub ciasta dodajmy 20% mąki sojowej zamiast pszennej
Smacznego!