Reklama

Reklama

Sok z czarnego bzu - na straży odporności, nieocenione wsparcie w chorobie

"Czarny bez - cudem jest" - mówi podobno stare, germańskie przysłowie. Dawniej wierzono, że roślina ta posiada magiczne właściwości i zapewnia ochronę przed nieczystymi mocami. W medycynie ludowej stanowiła jeden z najczęstszych składników naparów czy syropów. Dziś również sięga się po czarny bez, np. pod postacią soku. Sok z czarnego bzu wzmocni odporność i sprawdzi się w chorobie. Wyjaśniamy, jak działa i jak go przygotować.

Czarny bez. Kiedy kwitnie? Kiedy zbiera się owoce?

Czarny bez to jedna z najczęściej stosowanych roślin leczniczych na świecie, bardzo rozpowszechniona w Europie. Ma długą historię. Z jej właściwości korzystał już Hipokrates. Czarny bez traktował jak swoją podręczną apteczkę.

W Polsce czarny bez można spotkać na terenie całego kraju - w lasach, na polach, w pobliżu zabudowań i oczywiście w przydomowych ogródkach. Kwitnie w maju i czerwcu, a rozpoznać go można po drobnych, białych kwiatach złożonych w baldach. Owoce, mające zbliżony do czarnego kolor, dojrzewają na przełomie sierpnia i września.

Reklama

To właśnie kwiaty i owoce czarnego bzu najczęściej znajdują zastosowanie. Z kwiatów czarnego bzu można przyrządzić napar, syrop czy prozdrowotny ocet. Z kolei z owoców można przygotować sok, nalewkę bądź dżem.  

Polecamy: Syrop z czarnego bzu i jego właściwości lecznicze

Czarny bez - bogactwo cennych związków

Czarny bez to przede wszystkim witamina C - silny przeciwutleniacz. Witamina C wzmacnia odporność, spowalnia proces starzenia się skóry, działa ochronnie na małe naczynia krwionośne. Witamina A z kolei jest niezbędna w procesie widzenia, zapewnia prawidłowe działanie układu immunologicznego, a także odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci.

Czarny bez stanowi też dobre źródło kwasów fenolowych i flawonoli, w tym kwercetyny, kemferolu i izoramnetyny, również o właściwościach przeciwutleniających, które zapewniają ochronę przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

Charakterystyczny kolor owoców czarnego bzu to zasługa antocyjanów, które korzystnie wpływają m.in. na układ krążenia.

Czarny bez - na to uważaj

Zanim zdecydujesz się jakkolwiek wykorzystać czarny bez, musisz wiedzieć, że surowe owoce, w przeciwieństwie do surowych kwiatów, w większych ilościach są trujące. To za sprawą sambunigryny - związku, który po spożyciu rozkładany jest do toksycznego cyjanowodoru. Owoce czarnego bzu należy poddać obróbce termicznej. Sambunigrynę unieszkodliwić może również suszenie. W liściach czarnego bzu szkodliwy związek również występuje.

Jednym z produktów, którego głównym składnikiem jest czarny bez, jest sok z czarnego bzu. Kiedy warto po niego sięgać?  

Sok z czarnego bzu na odporność

Sok z czarnego bzu wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego. Poleca się go spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym i w okresie przesilenia wiosennego, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Wykazuje też właściwości antyoksydacyjne. Głównym zadaniem antyoksydantów (przeciwutleniaczy) jest neutralizacja wolnych rodników tlenowych, które przyspieszają proces starzenia się i zwiększają ryzyko wielu chorób.

Sok z czarnego bzu w chorobie

Po sok z czarnego bzu sięga się m.in. przy przeziębieniu i grypie. Według wielu pozwala on szybciej wrócić do zdrowia. Działa silnie napotnie, wykrztuśnie, obniża gorączkę, chroni i wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych, łagodzi kaszel, uszczelnia naczynia krwionośne. Wykazuje właściwości przeciwbólowe.

Sok z czarnego bzu na nerki

Czarny bez ma korzystny wpływ na układ moczowy. Działa moczopędnie, sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn. Sok z czarnego bzu wskazany jest więc przy problemach z prawidłowym funkcjonowaniem nerek.

Sok z czarnego bzu na skórę

Czarny bez dobrze wpływa również na stan naszej skóry. Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów pozwala dłużej zachować młody wygląd cery. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, dlatego jest wykorzystywany w przypadku alergii skórnych i podrażnień.

Sok z czarnego bzu - przepis

Sok z czarnego bzu można nabyć w aptece czy sklepie zielarskim. Szukaj produktów standaryzowanych na zawartość polifenoli i antocyjanów. Jeśli nie chcesz sobie zaprzątać głowy składem gotowych preparatów, sok z czarnego bzu z łatwością przygotujesz samemu.

Do przygotowania soku z czarnego bzu potrzebujesz: owoców czarnego bzu, wody, cukru i (opcjonalnie) soku z cytryny.

Kilogram dojrzałych owoców czarnego bzu należy obrać z baldachów i umyć. Jeśli zdarzą się zielone kuleczki - trzeba się ich pozbyć. Tak przygotowane owoce umieszcza się w garnku, zasypuje się 0,5 kg cukru i zalewa dwoma litrami wody. Owoce należy gotować na małym ogniu do momentu, aż zaczną się rozpadać. 

Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję, należy odcedzić zawartość garnka, tak, by pozostał sam sok, bez resztek owoców. Na małym ogniu trzeba go gotować jeszcze ok. godziny. 

Do smaku, w trakcie gotowania, można dodać łyżkę soku z cytryny.

Sok z czarnego bzu można też przygotować bez dodatku cukru. Ma wtedy jeszcze bardziej cierpki, kwaśny smak.

Sok z czarnego bzu - jak stosować?

Z wody i soku z czarnego bzu można przygotować zdrowy, orzeźwiający napój, które świetnie sprawdzi się podczas letnich upałów. Sok z czarnego bzu, jak np. sok malinowy, można także dodać np. do herbaty.

Niektórzy czarny bez wykorzystują w deserach. Dodatek soku z czarnego bzu nadaje im ciekawy smak. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Pięć najzdrowszych nalewek aptecznych, które zrobisz samemu

Zdrowotne właściwości mniszka lekarskiego. Syrop, miód i maść z pospolitego chwastu

Porzeczki czarne czy czerwone? Sprawdź, które będą lepsze dla ciebie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czarny bez | czarny bez kiedy zbierać | Sok z czarnego bzu

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy