Tanie i zdrowe produkty spożywcze. Jedz je nawet codziennie
Przyzwyczailiśmy się do tego, że superfoods sporo kosztują. Jednak jak się okazuje, zdrowe produkty spożywcze nie zawsze muszą nadwerężać nasz portfel. Wiele łatwo dostępnych w Polsce artykułów, których cena jest rozsądna, bez trudu zastępuje drogie i modne produkty dietetyczne. Kosztują grosze i zawierają dobroczynne składniki – witaminy i minerały. Na jakie produkty zwrócić uwagę podczas zakupów? Kasza gryczana oczyszcza jelita, kapusta chroni przed wrzodami, buraki poprawią parametry krwi - a to wciąż nie wszystkie możliwości.
- Ceny rosną - co do tego trudno mieć wątpliwości. Rok temu w sklepach spożywczych zostawialiśmy znacznie mniej pieniędzy. Według cyklicznego raportu przygotowanego przez UCE Research i Hiper-Com Poland "Indeks cen w sklepach detalicznych", koszt codziennych zakupów jest w 2022 roku średnio o 17,6 proc. wyższy niż jeszcze rok temu (porównanie ze styczniem). Podwyżki objęły każdą z 12 kategorii produktów - również artykuły spożywcze.
- Mówi się, że na zdrowiu nie powinniśmy oszczędzać. Jednak wiele tanich produktów spożywczych posiada dobroczynne właściwości i wspomaga pracę organizmu, pozwalając utrzymać go w dobrej kondycji. Dlaczego więc nie zdecydować się na przyjazne dla portfela i zdrowe artykuły? Możemy skutecznie zastąpić nimi drogie i modne superfoods.
To tanie źródło błonnika, białka oraz witamin z grupy B. Kasza gryczana zawiera także kwas foliowy, wapń, cynk, magnez i żelazo. Jedzona regularnie pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu i korzystnie wpływa na pracę jelit, poprawiając ich perystaltykę.
Kasza gryczana nie zawiera glutenu. To sprawia, że bez obaw mogą sięgać po nią także cierpiący na celiakię oraz osoby z nietolerancją pokarmową. Kaszą gryczaną mogą zajadać się także cukrzycy - jej indeks glikemiczny jest wyjątkowo niski (wynosi 54).
Kasza gryczana to nie tylko zdrowy, ale także bardzo uniwersalny produkt spożywczy. Możemy wykorzystać ją jako dodatek do obiadu - idealnie zastąpi ryż lub ziemniaki. Może być także podstawą wielu sytych sałatek - gdy dodamy do niej ulubione warzywa, otrzymamy zdrową i pełnowartościową przekąskę lub kolację.
Płatki owsiane mają dużo wartości odżywczych. Są źródłem błonnika, a w związku z tym wspomagają pracę jelit i zapewniają uczucie sytości. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, witaminę C i E - dlatego właśnie warto spożywać je regularnie.
Wprowadzając do diety płatki owsiane, dostarczamy organizmowi pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania: żelazo, wapń, magnez, cynk, selen, potas, fosfor czy też miedź. Dzięki tak bogatej mieszance składników odżywczych płatki obniżą poziom "złego" cholesterolu LDL i minimalizują ryzyko miażdżycy.
Jak włączyć płatki owsiane do codziennej diety? Owsianka to ulubione śniadanie wielu Polaków. Płatki można jednak wykorzystać także podczas tworzenia deserów - placuszki owsiane doskonale zastępują popularne pancakes. Można podawać je z owocami lub miodem. To idealna słodka przekąska zarówno dla dzieci, jak i dorosłych!
Kapusta często gości w polskich domach. Trudno się dziwić: to warzywo można podawać na wiele sposobów. Gotowana, kiszona, duszona, surowa - kapusta w każdej formie posiada cenne właściwości odżywcze.
Kapuście przypisuje się właściwości przeciwbakteryjne, oczyszczające, antyseptyczne, a także przeciwwrzodowe. Regularnie spożywana, przyczynia się do poprawy odporności, jest też doskonałym źródłem witaminy E. Zawiera kwas foliowy, żelazo, magnez, miedź, siarkę, potas i rutynę, która zwalcza wolne rodniki. Kapusta - zwłaszcza ta kiszona - działa zbawiennie na wątrobę - oczyszcza ją i regeneruje.
Kapustę mogą włączyć do diety również osoby, które dbają o figurę i przywiązują wagę do kaloryczności produktów - właściwe wszystkie odmiany kapusty scharakteryzuje niska kaloryczność.
Buraki są doskonałym źródłem minerałów, takich jak: magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor. Zawierają także witaminy: A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Ponadto są bogate w błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy. W sezonie kosztuje mniej niż 2 zł za kilogram!
To warzywo działa dobroczynnie na organizm. Spożywane regularnie poprawia pracę układu krwionośnego (dlatego zalecane jest przy anemii), wzmacnia odporność, a w związku z tym zapobiega infekcjom i przeziębieniom. Dzięki witaminie B1 buraki wpływają korzystnie na pamięć oraz koncentrację - wspomagają funkcjonowanie mózgu.
Buraki najczęściej podajemy surowe i starte. Nie brakuje jednak ciekawych przepisów, w których wykorzystuje się te warzywa. Buraki mogą być bowiem podstawą zup (nie tylko barszczu, ale także kremów), sałatek, a nawet deserów. Watro jednak pamiętać, że najwięcej składników odżywczych znajduje się w soku wyciśniętym z buraka. Podczas obróbki to warzywo traci bowiem część dobroczynnych właściwości.
Marchew to tanie, zdrowe i często niedoceniane warzywo. Dietetycy zachęcają, by spożywać je regularnie. Jest bowiem źródłem karotenoidów, a więc drogocennych przeciwutleniaczy, które wspomagają procesy metaboliczne i walczą z wolnymi rodnikami. To właśnie karotenoidy sprawiają, że marchew jest pomarańczowa.
Marchewka zawiera witaminy: A, K i C, a także witaminy z grupy B. Jest źródłem wielu składników mineralnych, między innymi: wapnia, potasu, sodu, żelaza, miedzi, fosforu, magnezu, cynku i kobaltu. Zawiera też kwas foliowy, inozytol i pektyny.
Dietetycy zalecają, by marchewkę włączyły do swojej diety osoby, które wiele godzin spędzają przed ekranem komputera. Zawarte w tym warzywie witaminy (zwłaszcza witamina A) wspomagają oczy.
***
Zobacz również:
Czosnek: antidotum na ból zęba
Tych produktów nigdy nie łącz z kawą. Możesz sobie poważnie zaszkodzić