Te osoby muszą omijać wątróbkę z daleka. Sprawdź, czy się do nich zaliczasz

Kto powinien unikać jedzenia wątróbki?
Kto powinien unikać jedzenia wątróbki?123RF/PICSEL

Polubić wątróbkę — jakie ma właściwości zdrowotne?

Wątróbka jest bardzo dobrym źródłem składników odżywczych
Wątróbka jest bardzo dobrym źródłem składników odżywczych123RF/PICSEL
  • Stanowi znakomite źródło witaminy A, dzięki czemu pozytywnie wpływa na narząd wzroku. Chroni przed tzw. kurzą ślepotą, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Niedobory tego składnika mogą skutkować nie tylko chorobami, ale prowadzić też do dokuczliwej suchości oczu.
  • Wątróbka w walce z anemią — produkt często jest zalecany właśnie w tym kontekście. Wszystko przez wysoką zawartość dobrze przyswajalnego żelaza.
  • Bogaty skład wątróbki czyni z niej artykuł wspierający prawidłowe działanie układu nerwowego. To skarbnica witamin z grupy B (zwłaszcza B12), które pozwalają zachować dobrą kondycję psychiczną, chronią przed spadkami energii, rozdrażnieniem, uczuciem znużenia. Odpowiadają również za procesy metaboliczne oraz przemianę materii.

Kto nie powinien jeść wątróbki? Uwaga na cholesterol

Zobacz również:

    Wątróbka a kobiety w ciąży

    Dna moczanowa i reumatyzm to przeciwwskazania do jedzenia wątróbki

    Dietetyk: Sporadyczne spożywanie mięsa nie zaszkodzi zdrowiu i nie spowoduje raka jelita grubegoMondayNewsMondayNews
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?