Te osoby nie powinny jeść buraków. Skutki mogą być fatalne
24 listopada obchodzimy Dzień Buraka i nie chodzi tu o wyjątkowo zadufanego w sobie człowieka, ale o nasz polski czerwony skarb. Buraki mają w sobie wiele dobrych dla zdrowia składników. Możesz przygotować z nich syrop, który wspiera odporność i walczy z nadciśnieniem.
Buraki zawierają potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo oraz witaminy takie jak B11, czyli kwas foliowy, A i C. Niezwykle zdrowa jest też substancja odpowiedzialna za buraczany kolor — betanina. Warzywo zawiera również flawonoidy, karoten i antocyjany. Buraki słyną ze swoich prozdrowotnych właściwości, dlatego w Dzień Buraka warto przyjrzeć się im bliżej.
Zobacz również: Bioflawonoidy – bogactwo zdrowia z natury
Buraki są stosunkowo bogatym źródłem sacharozy, dlatego osoby z cukrzycą powinny podchodzić do nich ostrożnie. Buraki zawierają również szczawiany, dlatego nie są zalecane w dużej ilości osobom ze skłonnością do tworzenia się kamieni nerkowych.
Buraki powinny natomiast włączyć do swojej diety osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. 100 gramów warzywa zawiera bowiem jedynie 43 kcal., a jednocześnie jest bogatym źródłem błonnika, który zapewnia uczucie sytości i usprawnia procesy trawienne.
Buraki są też stosowane przy anemii, nerwicy, grypie i przeziębieniach. Stosowane regularnie wspierają odporność i regulują ciśnienie tętnicze krwi. Warzywo zawiera też niewielką ilość saponin, których obecność w diecie może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca. Sok z buraka bywa też stosowany jako profilaktyka nowotworów.
Zobacz również: Przepis na kiszone buraki
Syrop z buraków ma pomagać w regulowaniu ciśnienia tętniczego, a także wspomagać odporność, leczenie kaszlu i przeziębień, jego przygotowanie jest bardzo łatwe, wystarczy wycisnąć sok z buraka w sokowirówce lub wyciskarce wolnoobrotowej. Dla lepszego smaku możesz dodać do niego jabłko lub marchewkę. Alternatywnie można mocno rozdrobnić buraka, a następnie przecedzić sok przez gazę. Warto dodać do niego także łyżeczkę miodu. To poprawi jego smak i pozytywnie wpłynie na odporność. Aby syrop z buraka zadziałał, należy wypijać regularnie przynajmniej połowę szklanki.
Jest jeszcze jedne alternatywny przepis na syrop z buraków. Należy wydrążyć warzywo i zasypać otwór cukrem. Po kilku godzinach, gdy burak puści sok, można go już spożywać.
Zobacz również: Sześć cudownych właściwości buraków