Teraz głos mają ... ryby
Dzięki nim nie tylko pozbędziesz się tłuszczyku. Oczyścisz oraz wzmocnisz organizm i poprawisz kondycję fizyczną.

1. Nienasycone kwasy tłuszczowe - obniżają stężenie cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Redukują tzw. zły cholesterol (LDL) a podwyższają ten dobry (HDL). Powodują też obniżenie ciśnienia krwi. Poprawiają koncentrację i ułatwiają zdolność zapamiętywania.
2. Białko - zawiera niezbędne aminokwasy, których organizm ludzki nie może sam wytworzyć. A są one potrzebne do jego prawidłowego funkcjonowania.
3. Składniki mineralne - najważniejsze to żelazo, magnez oraz jod. Ten ostatni bardzo potrzebny jest tarczycy. Oprócz tego selen, potas i fosfor.
4. Witaminy - jest ich naprawdę mnóstwo: B1, B2, B6, B12 i PP.
Zasady diety
- 5 posiłków dziennie
- ryby jedz przynajmniej dwa razy dziennie
- wybieraj chude ryby: flądrę, dorsza, mintaja lub pstrąga
- nie wolno pić ani kawy ani herbaty
- 2 litry wody niegazowanej dziennie to naprawdę minimum, które musisz wypić
Warto wiedzieć
- Odpowiednie przygotowanie jest bardzo ważne w diecie odchudzającej. Musisz zapomnieć o panierce i smażeniu w głębokim tłuszczu. Zamiast tego możesz rybę ugotować, upiec lub usmażyć na specjalnej patelni - bez dodatku tłuszczu.
- Pozbądź się nieprzyjemnego zapachu - skrop rybę sokiem z cytryny i pozostaw ją na kilka godzin w chłodnym miejscu.
- Pamiętaj o dacie ważności ryb - świeże trzeba zjeść jak najszybciej po ich zakupie. Odmrożone, nie wolno zamrażać, bo można się zatruć.
Ryba w sosie pieczarkowym
Składniki na 1 porcję, ok. 320 kcal.: Filet rybny (10 dag) oczyścić, umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny (łyżka), odstawić do lodówki. Cebulę (1/4) posiekać. Pieczarki (5 dag) oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić. Na rozgrzanym oleju (łyżeczka) przesmażyć z obu stron rybę. Na oddzielnej patelni rozpuścić masło (łyżeczka), zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki, smażyć kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Podawać z rybą.
Sałatka rybno -ziemniaczana
Składniki na 1 porcję, ok. 290 kcal.: Ziemniak ugotować w mundurku w osolonej wodzie. Obrać, pokroić w grube plasterki. Rybę (10 dag) ugotować, obrać ze skóry i ości, podzielić na kawałki. Sałatę (kilka listków) umyć, porwać na drobne kawałki. Żółtą paprykę (1/4) pociąć w paski, a czerwoną cebulę (1/4) w talarki. W salaterce wymieszać składniki. Dodać pokrojone w kosteczkę jabłko (1/4). Polać sosem winegret (łyżka). Wymieszać. Odstawić na 2 godziny.
Pasta rybna z ogórkami
Ile kcal w 100 g mają ryby
Mintaj - 55 kcal
Morszczuk - 60 kcal
Pstrąg - 75 kcal
Dorsz - 80 kcal
Flądra - 100 kcal
Łosoś - 180 kcal
Makrela - 190 kcal
Śledź - 200 kcal