Reklama

Tych produktów lepiej nie łącz z kawą

Delektuj się kawą, ale nie pij jej do posiłku, bo zmarnujesz wiele cennych wartości odżywczych. Jakich połączeń trzeba unikać, by kofeina nie zaburzyła wchłaniania mikroelementów zawartych w produktach spożywczych? Co jeszcze można stracić nawykowo popijając śniadanie kawą i dlaczego nie łączyć jej z alkoholem?

Kontrowersje wokół kawy

Zwolennicy kawy chcą widzieć w niej nie tylko chwilę przyjemności, ale lek na wiele dolegliwości. Przeciwnicy wytykają jej mankamenty. Kawa budzi emocje i rozpala dyskusje. Trzeba przyznać, że przez lata pojawiło się na jej temat wiele sprzecznych informacji.

Świat medyczny i dietetyczny to żywe materie. Tu ciągle trwają badania i odkrywane są nowe dane. Pewnie dlatego wielu drażni fakt, że teorie, które głoszono 100 lat temu, nie mają dziś zastosowania. Z matematyką jest łatwiej. I dziś, i w minionym stuleciu, dwa plus dwa dawało cztery. Jeśli zależy nam na zdrowiu, w kwestiach odżywiania musimy trzymać rękę na pulsie.

Reklama

Najlepszym kryterium jest zawsze umiar i zdrowy rozsądek. Zgodnie z obecną wiedzą naukową, jeśli nie mamy poważnych schorzeń i przeciwwskazań medycznych, możemy spokojnie wypić trzy-cztery filiżanki kawy w ciągu dnia. Ostatnią najpóźniej kilka godzin przed snem, żeby nie zaburzyć naturalnych faz snu i nie obniżyć jego jakości.

Warto też wiedzieć, z czym nie łączyć kawy, by ciesząc się smakiem, nie unicestwiać składników odżywczych zawartych w pożywieniu.

Kawa z mlekiem czy czarna?

Odwieczny dylemat: "kawa z mlekiem czy czarna?" jest wciąż żywy. Decydujące powinny być nie tylko kryteria smakowe. Okazuje się bowiem, że kawa z mlekiem może przynieść korzyść. Kiedy? Gdy ktoś ma wyjątkowo delikatne śluzówki żołądka ze skłonnością do podrażnień. Czarna kawa może być wówczas zbyt "agresywna". Mleczny dodatek ograniczy drażniące działanie kawy na ścianki przewodu pokarmowego.

Jeśli nie masz takich kłopotów - zdecydowanie wybierz czarną kawę. Mitem jest, że dodanie do niej mleka jest równoznaczne z zaopatrzeniem organizmu w wapń. Zawarte w kawie (jak i herbacie) szczawiany wiążą bowiem wapń z mleka i czynią go niemożliwym do wykorzystania przez komórki naszego organizmu. Czyli bilans wychodzi na zero, bo nie zyskujemy, ale też nie tracimy? Niekoniecznie.

Niestety, w wyniku połączenia kawy z mlekiem powstają kryształki szczawianów, które mogą odkładać się w drogach moczowych.

Nie łącz nabiału z kawą

Z tych samych powodów nie warto popijać kawą jogurtu czy kanapki z twarożkiem. Te duety również spowodują powstanie szczawianów i obciążenie dróg moczowych. 

Nie pij kawy do posiłku mięsnego

Produktów zawierających cynk jest naprawdę dużo. W ten cenny dla odporności pierwiastek obfitują zarodki pszenne, pestki dyni, kakao, orzechy nerkowca, słonecznik i olej lniany. Wśród zwierzęcych źródeł cynku prym wiodą ostrygi. Duże dawki tego mikroskładnika znajdziemy też w wątrobie i żółtku oraz czerwonym mięsie. Warto zaznaczyć, że cynk spożywany razem z białkiem zwierzęcym jest lepiej wchłaniany w jelicie cienkim, a picie kawy zaburza ten proces. Dlatego nie czyń z niej elementu posiłku, bo stracisz cenne wsparcie systemu immunologicznego.

Nie pij kawy, gdy jesz strączki

Soczewica, ciecierzyca, natka pietruszki i mięso to ważne źródła cennego dla zdrowia krwi żelaza. Nie popijaj kawą posiłku, którego bazą są te produkty, bo zaprzepaścisz korzyści zdrowotne, jakie niesie żelazo.

Nie łącz kawy z lekami

Teoretyczne wiemy, że leki należy popijać wodą. I w większości się do tego stosujemy. Jednak wypicie filiżanki kawy natychmiast po zażyciu preparatu farmaceutycznego też nie jest dobrą decyzją. Kawa w połączeniu z kwasem acetylosalicylowym jest częstą przyczyną problemów żołądkowych. Podobnie jest w przypadku leków przeciwbólowych i wielu innych.  

Nie łącz kawy z alkoholem

To połączenie nie jest bezpieczne z wielu powodów. Mocno drażni żołądek, silnie zakwasza i wpływa na zaburzenie nastroju. Kawa może eskalować działanie alkoholu i stać się przyczyną dziwnych, agresywnych zachowań.

Jak podaje amerykański Ośrodek Kontroli Chorób (CDC), kofeina jest stymulantem, który maskuje depresyjne właściwości alkoholu. Kawa odroczy w czasie skutki wypitego alkoholu. Organizm odnotuje jego działanie z opóźnieniem. To prosta droga do przedawkowania alkoholu i przeciążenia wątroby.

Ewa Koza, mamsmak.com

***

Zobacz również:

Jaka kawa jest najzdrowsza? Oto najnowsze wyniki badań

Jak przyrządzić zdrową i smaczną kawę?

Kto nie powinien pić kawy?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Kawa | właściwości kawy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy