W czym jest najwięcej węglowodanów? Nie ignoruj ich roli w diecie

Jakie produkty zawierają najwięcej węglowodanów i warto włączyć je do posiłków?
Jakie produkty zawierają najwięcej węglowodanów i warto włączyć je do posiłków?123RF/PICSEL

Od jakich węglowodanów się tyje?

Polacy nie wiedzą, że chorują na cukrzycęnewsrm.tv

Egzotyczne ziemniaki, czyli jakie właściwości mają bataty?

  • Mimo słodkawego posmaku bataty mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, przez co są dozwolone w diecie cukrzyków i osób dotkniętych insulinoopornością.
  • Pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi i zapewniają długie uczucie sytości.
  • Wykazują działanie przeciwzapalne, więc znajdują się na liście produktów zalecanych przy chorobach tarczycy, zwłaszcza Hashimoto.
  • Ze względu na wysoką zawartość witaminy A wspierają wzrok, układ immunologiczny oraz urodę. O promienną i jędrną skórę bez zmarszczek trzeba dbać również od środka.

Dobra kasza! A która najlepsza?

Zobacz również:

    Postaw na strączki

    Rośliny strączkowe dają szerokie pole do popisu w kuchni
    Rośliny strączkowe dają szerokie pole do popisu w kuchni123RF/PICSEL
    • Rośliny strączkowe to dobre źródło białka pochodzenia roślinnego. To ważne nie tylko dla wegetarian i wegan, ale też osób uprawiających sport (nawet amatorsko) oraz pracujących fizycznie.
    • Przeciwdziałają zaparciom i usprawniają funkcjonowanie układu trawiennego. Mają korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit.
    • Nie zawierają glutenu, więc strączki są bezpieczne dla osób chorych na celiakię.
    • Do swojej diety bez obaw mogą włączać je diabetycy. To naturalny i smaczny sposób na opanowanie skoków poziomu cukru.
    • Ich regularne spożywanie przeciwdziała występowaniu nadciśnienia tętniczego.
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?