Reklama

Reklama

Warto sięgnąć po kapustę

Wspomagają naturalną odporność i często chronią przed przeziębieniem. Kiszonki są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, a wśród nich króluje kapusta.

Kiszona kapusta, to składnica witaminy C oraz A i E. Znajdziemy w niej też potas, wapń, fosfor, magnez i dużo błonnika.

Reklama

Spożywanie kiszonej kapusty pomoże przy męczących zaparciach. Jest ona świetnym regulatorem procesów trawiennych. Zawiera też sporą ilość siarki, jest zatem doskonałym środkiem poprawiającym wygląd skóry, włosów i paznokci.

Rozdrobnioną kiszoną kapustę można podawać już od 10. miesiąca życia dziecka. Można też podać maluchowi domową surówkę z kiszonej kapusty. By miała ciekawszy smak warto dodać startą marchew, jabłko i odrobinę oleju lub oliwy.

Leczniczy sok

Okłady ze zwykłej, świeżej kapusty okazują się pomocne przy gojeniu ran i owrzodzeń skóry. Kapusta polecana jest też do okładów piersi dla matek karmiących, u których doszło do zapalenia piersi. Ten prosty, domowy trik sprawdził się w pokoleniu naszych babć i prababć, dziś zyskuje coraz większą popularność. Sok z kapusty bywa niezastąpiony przy tonowaniu stanów zapalnych i podrażnień przewodu pokarmowego.  

Dowiedz się więcej na temat: kiszonki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje