Witamina C chroni przed częstymi infekcjami
Jesienią lekarze zalecają łykanie preparatów z witaminą C. Czy naprawdę wzmacnia ona odporność? Jak bezpiecznie ją stosować? Iza, 41 lat, Koło
Witamina C oraz rutyna, zawarte w popularnych preparatach na odporność, uszczelniają drobne naczynia krwionośne w błonie śluzowej nosa i gardła. W ten sposób blokują wirusom dostęp w głąb organizmu.
Nie należy jednak przesadzać z dawką witaminy C. Jej nadmiar i tak zostanie wydalony z moczem, może za to przyczynić się do powstania kamieni szczawianowych w nerkach.
Wystarczy 3 razy dziennie przyjąć 1 tabletkę po 100 mg. Aby sprawdzić dokładne dawkowanie danego preparatu zawsze należy czytać ulotkę!
Pamiętajmy, że choć witamina C ma duży wpływ na naszą odporność, nie należy przeceniać jej właściwości. Równie ważne jest np. ubieranie się stosownie do pogody, urozmaicona i bogata w składniki odżywcze dieta.
Ważna rada: Jedz cytrusy, warzywa kapustne, żółte i zielone warzywa oraz owoce – zawarta w nich witamina C jest lepiej przyswajalna niż ta z tabletek.