Włącz do diety trzy kluczowe produkty. Zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka

Jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce są choroby nowotworowe, na które co roku umiera ponad 47 tysięcy osób. I choć nie istnieje jeden, skuteczny sposób, który stuprocentowo chroniłby nas przed zmianami nowotworowymi, to stosując się do pewnych zaleceń lekarzy, możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Co roku na raka umiera 10 milinów ludzi na całym świecie.
Co roku na raka umiera 10 milinów ludzi na całym świecie.123RF/PICSEL

Nowotwory należą do jednych z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku i co roku zbierają przerażające żniwo. Każdego roku na całym świecie z powodu raka umiera aż 10 milionów ludzi i liczba ta niestety cały czas rośnie. Dla porównania - w 2010 r. liczba zgonów onkologicznych wynosiła 8,29 mln na całym świecie.

Medycyna nadal nie posiada leku, który w 100 proc. leczyłby pacjentów z różnymi odmianami nowotworów, ale nie oznacza to, że nie istnieją sposoby, dzięki którym możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Z badań opublikowanych w medycznym czasopiśmie PLOS One wynika, że stosowanie diety przeciwzapalnej ma niebagatelny wpływ na zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia w organizmie zmian nowotworowych.

Obniżenie poziomu przewlekłego stanu zapalnego jest jednym ze sposobów zachowania zdrowia i zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka
wyjaśnia na łamach magazynu PLOS One dr Deborah Lee z Fox Online Pharmacy
Lekarze zalecają spożywanie 140 gramów jagód dziennie
Lekarze zalecają spożywanie 140 gramów jagód dziennie123RF/PICSEL

Spożywanie jagód może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór

Naukowcy wskazują, że jednym z produktów, który należy dodać do diety, to jagody. Te owoce leśne posiadają naturalne, prozdrowotne związki - nazywane w nomenklaturze medycznej fitochemikaliami, które wykazują działanie hamujące rozwój wolnych rodników, a ponadto zapobiegają uszkodzeniom DNA i powstawaniu komórek rakowych.

Wyniki badań laboratoryjnych przeprowadzonych na zwierzętach wykazały, że fitochemikalia z jagód niszczą komórki raka piersi i zmniejszają rozprzestrzenianie się przerzutów - czytamy na łamach PLOS One. Lekarze zalecają spożywanie 140 gramów jagód dziennie.

Czytaj także: Rak nie musi boleć

Śledzie są doskonałym źródłem kwasów omega-3
Śledzie są doskonałym źródłem kwasów omega-3123RF/PICSEL

Tłuste ryby - chroń się przed rakiem

Kolejnym, prozdrowotnym produktem zwiększającym odporność przez nowotworami, są tłuste ryby, będące bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie takich ryb jak śledzie, sardynki, pstrąg, łosoś czy makrela sprawia, że organizm lepiej sobie radzi ze zwalczaniem zapalnych cytokin.

Z uwagi na fakt, iż ryby zawierają niestety metale ciężkie, jak rtęć i arsen, lekarze zalecają spożywanie dwóch porcji ryb tygodniowo.

Chcesz zadbać o jelita? Sięgnij po kiszonki
Chcesz zadbać o jelita? Sięgnij po kiszonki123RF/PICSEL

Probiotyki - ważny element diety

Trzecim, ale równie ważnym składnikiem diety zmniejszającej ryzyko powstania nowotworów są produkty probiotyczne, które doskonale wpływają na kondycję jelit oraz usprawniają pracę układu pokarmowego. W tym przypadku lekarze zalecają spożywanie kefirów, różnego rodzaju kiszonek, chleba na zakwasie oraz niektórych serów.

Jan Holoubek. O kosmicznym porozumieniu z ojcem, miłości do aktorów i serialu "Rojst Millenium"INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas