Włącz do diety trzy kluczowe produkty. Zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka
Jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce są choroby nowotworowe, na które co roku umiera ponad 47 tysięcy osób. I choć nie istnieje jeden, skuteczny sposób, który stuprocentowo chroniłby nas przed zmianami nowotworowymi, to stosując się do pewnych zaleceń lekarzy, możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Nowotwory należą do jednych z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku i co roku zbierają przerażające żniwo. Każdego roku na całym świecie z powodu raka umiera aż 10 milionów ludzi i liczba ta niestety cały czas rośnie. Dla porównania - w 2010 r. liczba zgonów onkologicznych wynosiła 8,29 mln na całym świecie.
Medycyna nadal nie posiada leku, który w 100 proc. leczyłby pacjentów z różnymi odmianami nowotworów, ale nie oznacza to, że nie istnieją sposoby, dzięki którym możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Z badań opublikowanych w medycznym czasopiśmie PLOS One wynika, że stosowanie diety przeciwzapalnej ma niebagatelny wpływ na zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia w organizmie zmian nowotworowych.
Naukowcy wskazują, że jednym z produktów, który należy dodać do diety, to jagody. Te owoce leśne posiadają naturalne, prozdrowotne związki - nazywane w nomenklaturze medycznej fitochemikaliami, które wykazują działanie hamujące rozwój wolnych rodników, a ponadto zapobiegają uszkodzeniom DNA i powstawaniu komórek rakowych.
Wyniki badań laboratoryjnych przeprowadzonych na zwierzętach wykazały, że fitochemikalia z jagód niszczą komórki raka piersi i zmniejszają rozprzestrzenianie się przerzutów - czytamy na łamach PLOS One. Lekarze zalecają spożywanie 140 gramów jagód dziennie.
Czytaj także: Rak nie musi boleć
Kolejnym, prozdrowotnym produktem zwiększającym odporność przez nowotworami, są tłuste ryby, będące bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie takich ryb jak śledzie, sardynki, pstrąg, łosoś czy makrela sprawia, że organizm lepiej sobie radzi ze zwalczaniem zapalnych cytokin.
Przeczytaj też: Maść nagietkowa i jej właściwości. Ma zbawienny wpływ na skórę
Z uwagi na fakt, iż ryby zawierają niestety metale ciężkie, jak rtęć i arsen, lekarze zalecają spożywanie dwóch porcji ryb tygodniowo.
Trzecim, ale równie ważnym składnikiem diety zmniejszającej ryzyko powstania nowotworów są produkty probiotyczne, które doskonale wpływają na kondycję jelit oraz usprawniają pracę układu pokarmowego. W tym przypadku lekarze zalecają spożywanie kefirów, różnego rodzaju kiszonek, chleba na zakwasie oraz niektórych serów.
Przeczytaj też: Produkty z najniższym indeksem glikemicznym. Jedz częściej a schudniesz