Reklama

Reklama

Wystrzegaj się tych warzyw. Mogą zwiększyć ryzyko raka nawet o 50 procent

Naukowcy udowadniają, że spożywanie pewnych grup produktów spożywczych może w znacznym stopniu wpłynąć na ryzyko zachorowania na nowotwory. Ogromny wpływ na nasze zdrowie ma bowiem sposób przygotowywania potraw. Jak się okazuje, na cenzurowanym znajdują się marynowane warzywa.

Powszechnie wiadomo, iż produktami, które znacząco wpływają na zwiększenie ryzyka zachorowania na nowotwory, są czerwone mięso czy alkohol. Jak jednak udowodnili naukowcy, w grupie tej znajdują się również marynowane warzywa.

Zobacz również: Pierwszy objaw uszkodzonej trzustki. Znamię zauważysz na ciele

Marynowane warzywa na cenzurowanym

Są smaczne i niezwykle zdrowe. Warzywa, bogate w cenne witaminy i składniki mineralne, powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie. Zawarty w nich błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, chroniąc przed rozwojem raka jelita grubego. Jak jednak alarmują eksperci, należy sięgać wyłącznie po warzywa gotowane na parze lub surowe. Dlaczego?

Niektóre formy obróbki warzyw pozbawią je bowiem cennych związków, ale również sprawią, że te, z niezwykle zdrowych, zamienią się w mocno szkodliwe dla naszego organizmu. Jak wynika z metaanalizy istniejących badań, opublikowanej w "American Accoviation for Cancer Research" ryzyko zachorowania na raka może zwiększyć się nawet o 50 proc. w przypadku jedzenia marynowanych warzyw.

Reklama

Zobacz również: Pijesz kawę w drugiej połowie dnia? Mogą czekać cię przykre konsekwencje

Marynowane warzywa: czy są zdrowe?

Marynowanie jest procesem konserwacji w occie. Po krótkiej obróbce termicznej warzywa - ogórki, cukinie, dynie czy grzyby - umieszcza się w słoiku wraz z przygotowaną z octu i dodatków przypraw zalewie. Czy ten przysmak jest zdrowy? Jeśli marynata przygotowana zostanie na bazie octu jabłkowego, wówczas marynowane warzywa nie podrażnią układu pokarmowego zbyt mocno. Co innego jednak, jeśli sięgniemy po ocet spirytusowy.

Co więcej, marynowanie uznane zostało przez Światową Organizację Zdrowia za potencjalnie rakotwórcze. Wszystko przez szkodliwy wpływ octu na komórki krwi oraz nadmiar soli, która jest niezbędna w przypadku przygotowania marynaty.

Z jedzenia marynowanych warzyw powinny zrezygnować szczególnie te osoby, które cierpią na anemię oraz wrzody żołądka lub dwunastnicy. Nie poleca się ich również osobom cierpiącym na problemy trawiennie - wzdęcia czy zgagę, a także dzieciom.

Zobacz również: Te produkty obniżają wiek metaboliczny nawet o 20 lat

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | marynowanie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy