Te produkty obniżają wiek metaboliczny nawet o 20 lat
Wiadomo nie od dziś, że dieta ma znamienny tryb na nasze zdrowie, a co za tym idzie - również na samopoczucie. Produkty, które spożywamy, mogą wpłynąć również na nasz wiek metaboliczny. Jakie czynniki składają się na niego i jaką żywność powinniśmy wybierać, aby go obniżyć?
- Wiek metaboliczny często różni się od naszego wieku biologicznego. Składa się na niego kilka aspektów, jednak aby właściwie go zrozumieć, należy wyjść od samego pojęcia metabolizmu. Jest on niczym innym, jak zespołem reakcji chemicznych zachodzących w naszym organizmie i przemian energii, które są z nimi związane.
- Metabolizm jest związany z tempem przemian biochemicznych, które odbywają się w naszym organizmie i mówiąc najprościej - jest to po prostuj przemiana materii, czyli przetwarzanie na energię składników odżywczych, których dostarczamy naszemu organizmowi z pożywienia.
Wiek metaboliczny odwzorowuje to, ile mamy lat według kondycji naszego ciała. Zależy on od zdolności przemiany materii oraz zawartość tkanki mięśniowej, tłuszczowej oraz wody w organizmie.
Przykładowo, jeżeli w naszym organizmie dużą część stanowią mięśnie i jednocześnie nie zmagamy się z nadwagą, to będziemy spalać więcej kalorii, a co za tym idzie - nasz wiek metaboliczny będzie niższy. Przy nadwadze i zwiększonej tkance tłuszczowej metabolizm zwalnia i przekłada się to na zwiększony wiek metaboliczny.
Zobacz również: Nigdy jej nie stosuj. Eksperci ostrzegają przed dietą gwiazd
Ogromną rolę w utrzymywaniu niskiego wieku metabolicznego odgrywa zatem dieta. Jakie produkty są szczególnie pomocne, jeśli chcemy obniżyć nasz wiek metaboliczny?
- Jagody
Są owocami, które posiadają dużą zawartość witamin A i C, witamin z grupy B, żelaza, wapniu i fosforu. Wspomagają procesy, które są odpowiedzialne za pozbywanie się toksycznych substancji z organizmu i przede wszystkim usprawniają procesy metaboliczne. Wpływają również korzystnie na krążenie krwi i podnoszą odporność.
- Czerwona papryka
Zawiera ksantofile, które posiadają nie tylko silne właściwości antyoksydacyjne i poprawiają wzrok (np. luteina, zeaksantyna), ale również przyspieszają przemianę materii, co wpływa na obniżanie wieku metabolicznego. Również wysoka zawartość witaminy C w papryce nie jest obojętna w obniżaniu wieku metabolicznego. Witamina ta wzmacnia organizm, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, uszczelnia naczynia krwionośne i opóźnia proces starzenia się organizmu.
Sprawdź także: Siostry odkryły sekret długowieczności
- Owies
Warto spożywać owies zwłaszcza rano, np. w formie pysznej owsianki. Owies korzystnie wpływa na nasz wiek metaboliczny, bowiem zapewnia na długo uczucie sytości i działa na jelita jak miotełka. Ziarna owsa obniżają również zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, obniżając tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
- Jogurty
Żywe kultury bakterii zawarte w jogurtach mają korzystny wpływ na metabolizm. Probiotyki zawierają "przyjazne" bakterie, które jak się okazuje, odgrywają również ważną rolę w metabolizmie, pomagają bowiem w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Produkty nabiałowe takie, jak jogurt naturalny, kefir i chudy twaróg dostarczają nam odpowiednią ilość wapnia. Dzięki temu wpływają również korzystnie na prawidłowe krzepnięcie krwi i funkcjonowanie naszego układu nerwowego.
Zobacz również: Żywienie i odchudzanie. Dietetyk obala największe mity