Reklama

Reklama

Pierwszy objaw uszkodzonej trzustki. Znamię zauważysz na ciele

Trzustka to jeden z najważniejszych narządów w naszym ciele. Kiedy szwankuje, boleśnie daje o tym znać - zapalenie trzustki należy do najbardziej bolesnych schorzeń. Możemy tego uniknąć, oczyszczając narząd. Jak zregenerować trzustkę? Czy można zrobić to domowym sposobem? Wyjaśniamy.

Omawiając temat schorzeń układu pokarmowego, najczęściej zwraca się uwagę na wątrobę, żołądek czy jelita. Rzadziej mówi się o trzustce, która pełni w naszym organizmie bardzo ważną rolę. Do jej zadań należy produkcja enzymów trawiennych i niezbędnych hormonów, dzięki którym ciało jest w stanie regulować stężenie glukozy we krwi. 

Tak zwane czynniki cywilizacyjne, związane z naszym codziennym życiem, powodują, że występowanie problemów trzustką jest coraz częstsze. Niestety, raz uszkodzony narząd bardzo trudno zregenerować i doprowadzić z powrotem do dobrej kondycji.

Reklama

Trzustka - gdzie jest?

Trzustka to narząd o nieregularnym, wydłużonym i spłaszczonym kształcie. Znajduje się tuż za żołądkiem, w środkowej części naszego nadbrzusza, na wysokości pierwszych dwóch kręgów lędźwiowych kręgosłupa. Jej głowa przylega do dwunastnicy.

ZobaczTrzustka: Pięć najgorszych decyzji żywieniowych

Zapalenie trzustki - objawy

Lekarze wyróżniają trzy odmiany zapalenia trzustki:

  • Autoimmunologiczne Zapalenie Trzustki (AZT) - towarzyszące chorobom zapalnym układu pokarmowego, np. jelit. Występujące, gdy nasz układ odpornościowy w wyniku zaburzeń atakuje narząd. Objawami są najczęściej bóle o różnej częstotliwości i nasileniu. 
  • Ostre Zapalenie Trzustki (OZT) - będące najczęściej skutkiem kamicy żółciowej lub nadmiernego spożycia alkoholu, objawiające się silnym bólem, wymiotami, pragnieniem, kołataniem serca i biegunką.
  • Przewlekłe Zapalenie Trzustki (PZT) - związane z postępującą niewydolnością organu. Jego objawy to utrata łaknienia, wzdęcia, biegunka tłuszczowa, utrata masy ciała, a nawet świąd.

Sprawdź także: Co najbardziej szkodzi trzustce? 

Chora trzustka - objawy na skórze

Uszkodzona trzustka da o sobie znać nie tylko poprzez silny ból w nadbrzuszu, nudności czy problemy gastryczne. Niekiedy skutki możemy zobaczyć na zewnątrz w postaci zmian na skórze.

Jednym z takich objawów może być plamista wysypka po bokach korpusu i na brzuchu. Niekiedy o problemach z trzustką może świadczyć rumień wędrujący, czerwono-sinawy okrąg, który zwiększa z czasem swoją powierzchnię, najczęściej będący następstwem boreliozy. W skrajnych przypadkach, szczególnie w przypadku nowotworów, chora trzustka może wywoływać powstawanie liszajów oraz martwicę tkanki podskórnej.

Jak oczyścić trzustkę?

Trzustka, w przeciwieństwie chociażby do wątroby, nie regeneruje się sama, a jeśli już - tylko w niewielkim stopniu. Należy więc pomóc jej w tym procesie, zaczynając od detoksu.

Pierwszym krokiem w kierunku skutecznego oczyszczenia jest odstawienie tego, co najbardziej jej szkodzi. Na pierwszym miejscu w tym wypadku zawsze wymienia się alkohol. Tego należy unikać całkowicie. Każda ilość etanolu wpływa bowiem źle na funkcjonowanie organu. 

Wrogami trzustki są także:

  • papierosy
  • ciężkie, smażone potrawy
  • tłuste sosy
  • słodycze, szczególnie ciasta z kremem

W celu dokonania detoksu trzustki, specjaliści zalecają regularnie spożywanie galusanu epigallokatechiny, w skrócie EGCG. Nazwa może wygląda na skomplikowaną, ale związku tego nie musimy szukać w aptekach. Znajdziemy go bowiem w... zielonej herbacie. Jej picie zalecane jest wszystkim, którzy chcą oczyścić swoją trzustkę. Jeden warunek jest taki, aby herbata nie była zbyt mocna, gdyż w przeciwnym wypadku można dodatkowo obciążyć układ pokarmowy.

Dieta na trzustkę

Odpowiednia dieta może skutecznie przywrócić trzustkę do odpowiedniego stanu. Przede wszystkim powinniśmy zrezygnować z ciężkostrawnych, smażonych dań. Warto odstawić także pieczenie z dodatkiem tłuszczu, ciasta francuskiego, wędlin, śmietany czy majonezu.

Szkodliwy wpływ na trzustkę mogą mieć także popularne ostatnio podroby. Serca, nerki czy żołądki zwierząt mają w sobie dużo cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. 

Niewskazane są również gruboziarniste kasze, cebula, kapusta i fasola.

Co jeść w zamian? Przede wszystkim produkty ubogie w tłuszcz - chude mięsa czy twarogi, a także dużą ilość warzyw. Szczególnie dobre efekty przynosi jedzenie szpinaku, gotowanej marchewki czy duszonych pomidorów. Nawet po ostrym zapaleniu trzustki lekarze zalecają jedzenie ziemniaków w postaci puree bądź klusek.   

Sprawdź także: Rak trzustki. Daje późne objawy i małe szanse na przeżycie

Jak leczyć trzustkę domowym sposobem? Zioła na trzustkę

 Na pomoc zmęczonej trzustce mogą przyjść mieszanki i napary, które bez problemu wykonamy w domu. Jedną z takich leczniczych mikstur jest napar z szałwii i rozmarynu. Wystarczy zagotować gałązkę rozmarynu i kilka liści szałwii w wodzie i dodać odrobinę miodu pszczelego. Napój powinniśmy pić wieczorem po kolacji, gdyż ma delikatnie działanie rozluźniające.

Innym znanym przepisem jest napar z lukrecji. Jego przygotowanie jest jeszcze prostsze. Ogranicza się bowiem tylko do zalania korzenia lukrecji wrzątkiem i odczekania kilku chwil. Napar pije się codziennie przez około 10 dni, aby osiągnąć najlepszy efekt. Do napoju można dodać łyżeczkę babki lancetowatej.

W schorzeniach trzustki pomoże także ostropest plamisty, stosowany powszechnie w leczeniu wątroby. Podobnie jak w przypadku lukrecji nasiona należy zalać wrzątkiem i poczekać, aż się zaparzą. Można pić po każdym posiłku.

Sprawdź także: Choroby trzustki. Po tym je rozpoznasz

Trzustka - jak ją zregenerować i jak długo się regeneruje?

Czasem odzyskanie sprawności trzustki po ostrym zapaleniu wymaga odpowiednich działań. Jeżeli przyczyną schorzenia był alkohol, wymagana jest całkowita abstynencja. Alkohol przyczynia się do około połowy przypadków ostrego i nawet 80 proc. przewlekłego zapalenia trzustki. W czasie regeneracji narządu nie należy przyjmować go w żadnej postaci i zrezygnować nawet z najmniejszej ilości.

Regeneracja trzustki po stanach zapalnych rozkładana jest najczęściej na trzy etapy i trwa nawet do kilkunastu tygodni. Pierwsza część, w czasie której stosuje się surową dietę, trwa cztery do sześciu tygodni. W tym czasie zrezygnować należy z dań smażonych oraz produktów zawierających dużo tłuszczu. Zaleca się spożywanie bardzo małych posiłków, pięć do nawet siedmiu dziennie.  

Po około miesiącu można rozpocząć etap drugi, w którym stopniowo wprowadza się mniej restrykcyjną dietę. O długości tej części leczenia decyduje lekarz, który także może zezwolić na przejście do ostatniej, trzeciej fazy, w której wraca się do normalnego jedzenia przy ciągłym zaleceniu unikania ciężkostrawnych, tłustych dań.

Przeczytaj także: Zapalenie trzustki: Przyczyny, objawy, leczenie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy