Ziarna sezamu i ich rozliczne właściwości lecznicze
Bogate w wapń, fitosterole i przeciwutleniacze ziarna sezamu oraz tłoczony z nich na zimno olej naturalnie zabezpieczają nas przed rozwojem osteoporozy, zwanej cichym złodziejem kości, powstawaniem nowotworów oraz pojawieniem się zmian miażdżycowych. Ale to tylko preludium ich możliwości. Eliminując działalność wolnych rodników hamują negatywne procesy starzenia się skóry. Doskonale sprawdzają się także w kuchni. Można jeść je na surowo, w formie prażonej albo stosować jako dodatek do pieczywa, ciast i przekąsek. Sporządzana na ich bazie pasta może śmiało zastąpić masło, a przyprawa - sól. Przyjrzyjmy się ziarnom sezamu nieco bliżej, a z pewnością nie pożałujemy.
Ziaren sezamu nadmiernie rekomendować nie trzeba. O ich rozlicznych zdolnościach mówi się chętnie, zwłaszcza w kontekście profilaktyki nowotworów, alternatywnych źródeł wapnia, zapobiegania osteoporozie i naturalnych sposób na wzmocnie pracy serca. Ale po kolei.
Dobroczynny wpływ ziaren sezamu i tłoczonego z niego oleju wiązany jest bezpośrednio z ich składem, a ten prezentuje się naprawdę imponująco. Ziarna sezamu to przede wszystkim solidny witaminowy zastrzyk. Dostarczą nam tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, witaminy B6, witaminy A i witaminy E. Ziarna sezamu potęgą są także pod względem składników mineralnych. Zawierają solidne pokłady wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku. Listę wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka składników zamykają jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Tych też ziarna sezamu zawierają niemało.
Ziarna sezamu: Bogactwo wapnia
Dywagując na temat ziaren sezamu nie sposób pominąć zawartości w nich wapnia, kluczowego z punktu widzenia kondycji naszych kości i zębów pierwiastka. Jest on także niezbędny do prawidłowej pracy serca i całego układu naczyniowego, gdyż bierze aktywny udział w procesie krzepnięcia krwi i reguluje ciśnienie. Aby organizm człowieka funkcjonował właściwie, należy dostarczyć do organizmu co najmniej 800-1000 mg wapnia. W 100 g ziaren sezamu znajdziemy go aż 700-800 mg, czyli mniej więcej tyle, ile w szklance mleka.
Nie bez przyczyny też o ziarnach sezamu mówi się często w kontekście profilaktyki nowotworów. Przeprowadzone przez naukowców badania dowiodły, że zawarte w nich przeciwutleniacze hamują rozwój komórek nowotworowych i naturalnie zapobiegają powstawaniu oraz rozwojowi białaczki limfatycznej, czerniaka, raka piersi oraz prostaty.
Ziarna sezamu a zmiany miażdżycowe i zły cholesterol
Ziarna sezamu i pozyskiwany z nich olej naturalnie chronią nasze serce i stymulują pracę układu naczyniowego. Jak to możliwe? Zawarte w nich fitosterole obniżają poziom złego cholesterolu LDL i tym samym przeciwdziałają pojawieniu się zmian miażdżycowych, a sezamolina reguluje ciśnienie, obniża stres oksydacyjny oraz zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
Ziarna sezamu a kaszel i zaparcia
Medycyna naturalna zdrowotne właściwości ziaren sezamu i pozyskiwanego z niego oleju doceniła już dawno i wykorzystywała go między innymi do leczenia uporczywego kaszlu czy zaparć oraz zwalczania bólu rozmaitego pochodzenia. Aby pokonać tę pierwszą dolegliwości, wystarczy dodać do szklanki wody kilkanaście ziaren sezamu, łyżkę siemienia lnianego, odrobinę soli i miodu i pić gotową miksturę. Dolegliwość z pewnością ustąpi.
Z kolei do leczenia zaparć wykorzystuje się pozyskiwany z ziaren sezamu olej. Wystarczy do szklanki wody dodać łyżkę miodu i odrobinę oleju. Miksturę należy wypijać codziennie przed śniadaniem. Z kolei w połączeniu ze startym sokiem z imbiru olej sezamowy wykazuje właściwości przeciwbólowe. Mieszankę wystarczy wcierać w bolące miejsce.
Pozyskiwany z ziaren sezamu olej znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Eliminując działanie szkodliwych wolnych rodników hamuje niekorzystne procesy starzenia się skóry i może śmiało zastąpić krem anty-age. Wykorzystywany jest także w pielęgnacji nadmiernie suchej skóry - doskonale ją nawilża, regeneruje i wygładza - oraz zniszczonych włosów - dzięki niemu kosmyki wracają do dawnej formy. Masaż ciepłym olejem sezamowym wykazuje z kolei doskonałe właściwości detoksykujące i nawilżające.
Ziarna sezamu a kuchnia
Ziarna sezamu docenili też kucharze i amatorzy wypieków. Można jeść je na surowo, w formie prażonej albo stosować jako dodatek do pieczywa, ciast i przekąsek. Z ciekawostek dodawać warto, że sporządzana na bazie podprażanych ziaren sezamu pasta może śmiało zastąpić masło, a przyprawa zwana gomasio - sól.