Ceny warzyw biją rekordy. Ile zapłacimy za kilogram pomidorów?
Nowy rok powitał nas znaczącymi podwyżkami cen. Z cyklicznego raportu "Indeks cen w sklepach detalicznych" przygotowywanego przez UCE Research i Hiper-Com Poland wynika, że o zeszłorocznych cenach popularnych produktów obecnie możemy jedynie pomarzyć. W styczniu podstawowe artykuły spożywcze były droższe średnio o prawie 18 proc. (ujęcie roczne). Zaskakują ceny zarówno produktów tłuszczowych, jak i mięsa czy nabiału. Ceny warzyw także są wygórowane. Ile obecnie musimy zapłacić za pomidory, kapustę czy cebulę?
Ceny produktów rosną. Drożeje dosłownie wszystko
Przygotowywany cyklicznie przez UCE Research i Hiper-Com Poland raport "Indeks cen w sklepach detalicznych" nie pozostawia złudzeń. Styczeń był wyzwaniem dla Polaków oraz ich portfeli - skala drożyzny w sklepach przyprawiała o zawrót głowy. Analitycy porównali ponad 1,3 tys. marek i blisko 27 tys. cen detalicznych. Wyniki przedstawiono w 12 kategoriach. Wzięto także pod uwagę 45 produktów, należących do poszczególnych kategorii. Jak wynika z zestawienia, koszty codziennych zakupów są w 2022 roku średnio o 17,6 proc. wyższe niż jeszcze rok temu. Podwyżka cen dotyczyła każdej z 12 kategorii produktów. Co za tym idzie: zdrożało dosłownie wszystko.
Zdecydowanie największy wzrost cen zaliczyły produkty tłuszczowe (58,7 proc.). Najmniej korzystnie prezentują się obecnie ceny oleju, który w ostatnim czasie podrożał aż o 73,5 proc! "Przyczyną tego jest deficytowa podaż na rynku oleju rzepakowego oraz palmowego. Susze w Ameryce Południowej przekładają się na podwyżki cen soi i oleju sojowego. Te efekty wzmacnia drożejąca ropa. W przypadku masła mamy do czynienia ze spadkiem produkcji, który wynika ze zmniejszenia dostaw mleka u głównych eksporterów produktów mleczarskich na świecie" - wyjaśnia w rozmowie z mediami dr Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz sektora rolno-spożywczego w PKO BP.
Zaraz za produktami tłuszczowymi w niechlubnym zestawieniu znalazły się: mięso - 23,9 proc., nabiał - 23proc., a także warzywa i owoce 13,6proc.
Warzywa i owoce zdrożały po 13,6 proc. Ceny kapusty skoczyły aż o 61,1 proc., cebuli - o 32,4 proc., a marchwi - o 25,1 proc. Z kolei ziemniaki potaniały o 7,5 proc. Podrożały mandarynki - o 44,3 proc., winogrona - o 19,7 proc., a także pomarańcze - o 12,4 proc. - wynika z raportu.
Kilogram pomidorków prawie 50 złotych?
Jak procentowe wzrosty cen, o których mówi report przekładają się na ceny detaliczne w popularnych sieciach spożywczych? Za kilogram pomidorów malinowych w Carrefourze obecnie zapłacimy 13,39 zł. Pomidory cherry kosztują 19,16 zł/kg. Zdecydowanie najdroższe są jednak pomidory truskawkowe - musimy zapłacić 55,22 zł/kg.
W Auchan cena pomidorów koktajlowych w kiściach wynosi 21,98 zł/kg. Pomidory cherry kosztują 19,96 zł/kg, a pomidory cherry bio 23,88 zł/kg. Cena pomidora malinowego luzem w Auchan wynosi 22,84 zł/kg. Z kolei na ryneczku Lidla za kilogram pomidorów malinowych zapłacimy 23,40 zł. Pomidory truskawkowe kosztują tam 26,70 zł/kg, jednak kilogram pomidorków koktajlowych kiściowych to już wydatek rzędu niespełna 50 zł za kg.
Podwyżki cen pomidorów bulwersują internautów. Na Twitterze nie brakuje głosów oburzonych użytkowników. Jeden z nich postanowił opublikować zdjęcie paragonu ze sklepu warzywnego. Jak tłumaczy we wpisie, zakupy, na które się zdecydował, nie były duże: pomidor, dwie pomarańcze i dwa jabłka. Za te towary internauta zapłacił 35 złotych! "To ceny ze zwykłej budy z warzywami w Szczecinie" - dodał użytkownik w odpowiedzi na pytania internautów pojawiające się w komentarzach.
Jednak nie tylko pomidory podrożały. Jak wynika z raportu, obecnie znacznie droższe niż w 2021 roku są również: kapusta i cebula. Ile zapłacimy za nie w popularnych marketach? W Carrefourze główka kapusty czerwonej bio kosztuje 7,61 zł. Za kapustę pekińską zapłacimy aż 8,24 zł. Kapusta biała na ryneczku Lidla kosztuje 6,65 złotych, za kilogram kapusty pekińskiej musimy zapłacić niespełna 6 złotych. Jedna sztuka kapusty włoskiej kosztuje ponad 9 zł (5,68zł/kg).
Cebula w popularnych cieciach handlowych - w zależności od pochodzenia i rodzaju - kosztuje od 3 do nawet 7 zł za kilogram.
Będzie tylko gorzej? Przygotujmy się na jeszcze większą drożyznę
"Rolnicy sygnalizowali, że okres wegetacji roślin był opóźniony o ok. 2-3 tygodnie, co w znacznym stopniu przełożyło się na cykl produkcyjny. Jednak, moim zdaniem, na podwyżki finalnie przełożyło się większe zainteresowanie krajowymi produktami, szczególnie tymi świeżymi" - komentuje Karol Kamiński z Centrum Analiz Grupy AdRetail.
Czy w przyszłych miesiącach sytuacja się poprawi i pożegnamy się z wszechobecną drożyzną? Główny Urząd Statystyczny nie jest dobrej myśli. Według szacunkowych danych w drugiej połowie tego roku warzywa będą jeszcze droższe niż teraz. Powód to między innymi słabsze zbiory w 2021 roku. Według prognoz wzrosną szczególnie ceny ogórków i pomidorów gruntowych, ale także cebuli, kapusty białej, marchwi.
Co z pozostałymi produktami spożywczymi? Jeśli chodzi o nabiał, mięso - te również będą drożeć. Wzrosty spowodowane są między innymi wciąż rosnącymi cenami produkcji.
***