Czy da się przygotować zdrowszy napój? To płynny pancerz dla organizmu

Wraz z nadejściem jesieni przewiewne bluzki zamieniamy na ciepłe swetry, a zimne napoje zastępujemy rozgrzewającymi trunkami. Warto jednak pamiętać, by nawadniając organizm, dostarczać mu przy okazji wiele cennych witamin i minerałów, które wzmocnią naszą odporność na różnego rodzaju infekcje. Jedną z takich prozdrowotnych mikstur jest pyszny napój z imbirem i kurkumą.

Jak przygotować napój z imbiru i kurkumy?
Jak przygotować napój z imbiru i kurkumy?123RF/PICSEL

W okresie jesiennym warto zadbać o odporność organizmu, wychodząc z założenia, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Jednym ze sposobów jest przygotowanie prawdziwej bomby witaminowej, wykorzystując do tego zaledwie kilka, ale jakże prozdrowotnych składników. Jeśli chcemy mieć pewność, że taką miksturę przyrządzimy zgodnie ze sztuką, warto skorzystać z przepisu Ewy Wachowicz.

Dlaczego taki napój jest bardzo zdrowy i wartościowy? Otóż imbir posiada właściwości rozgrzewające, pomaga zwalczać infekcje, działa odkażająco, niszcząc grzyby, wirusy i bakterie. Z kolei kurkuma nie tylko pięknie zabarwi nasz napój, ale przede wszystkim prozdrowotnie wpłynie na układ odpornościowy, m.in. hamując namnażanie się bakterii.

Należy pamiętać, że kurkumina znajdująca się w kurkumie, jest trudno przyswajalna. Dodając do niej świeżo zmielonego pieprzu, sprawimy, że organizm bardzo dobrze zaabsorbuje wspomnianą kurkuminę.

Napój z imbirem i kurkumą - składniki

Do przygotowania witaminowego napoju z imbirem i kurkumą w roli głównej, potrzebujemy:

  • kawałka imbiru, ok. 2 cm,
  • jednej łyżeczki zmielonej kurkumy,
  • jednej łyżeczki miodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • świeżo zmielony pieprz.

Napój z imbirem i kurkumą - przepis

Przygotowanie naszego napoju zaczynamy od obrania świeżego imbiru, co najlepiej zrobić przy użyciu łyżki. Obrany imbir siekamy na małe talarki i przekładamy go do szklanki, którą zalewamy niewielką ilością przegotowanej, ciepłej wody. Imbir odstawiamy na kilka minut do zaparzenia i kiedy woda zmieni nieco kolor na żółty,  całość przecedzamy przez sito i do uzyskanego płynu dolewamy letnią wodę.

Do naszego naparu z imbiru dosypujemy łyżeczkę kurkumy i dodajemy szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. A koniec wlewamy sok z połowy cytryny, aplikujemy łyżeczkę miodu i wszystko dokładnie mieszamy. Na zdrowie!

Dietetyk: W Polsce jest tolerowanie słodyczy i zachęcanie do ich jedzeniaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas