Dietetyczka obala popularny mit. Chodzi o podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce
Podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce to temat, który budzi wiele kontrowersji. W internecie można znaleźć różne opinie związane z bezpieczeństwem tego rodzaju obróbki żywności. Ostatnio głos w tej sprawie zabrała dr Hanna Stolińska, znana dietetyczka kliniczna, która w mediach społecznościowych postanowiła wyjaśnić wątpliwości i obalić powszechne mity związane z używaniem mikrofalówki.
Spis treści:
Czy jedzenie z mikrofalówki jest niezdrowe? "To kolejny MIT, w który wierzymy, czytając bzdury na necie"
Dr Hanna Stolińska, znana dietetyczka aktywnie dzieląca się swoją wiedzą na Instagramie, gdzie śledzi ją ponad 60 tysięcy osób, niedawno na swoim profilu poruszyła temat podgrzewania jedzenia w mikrofalówce.
Ekspertka podkreśla, że wokół mikrofalówek narosło wiele nieuzasadnionych obaw. Jak stwierdziła, część z nich to zwyczajne mity, które nie mają żadnego poparcia w nauce.
Nie wiem, czemu mikrofala ma taki negatywny odbiór. Oczywiście to kolejny MIT, w który wierzymy, czytając bzdury na necie
To, w czym podgrzewasz jedzenie ma ogromne znaczenie. Dietetyczka radzi, czego unikać
Dietetyczka przyznaje, że sama korzysta z mikrofalówki i uważa ją za praktyczne rozwiązanie. Jako minusy wykorzystywania tego urządzenia w kuchni wskazała trochę gorszy smak oraz nierównomierne podgrzewanie potraw.
W kwestii zdrowia, Dr Hanna Stolińska zwróciła uwagę na to, w czym podgrzewamy jedzenie. Zaleciła unikanie plastikowych pojemników, zwłaszcza tych przeznaczonych na catering, jednocześnie sugerując, że używanie pojemników ceramicznych lub szklanych to dużo lepsza alternatywa.
Czy mikrofalówka może napromieniować jedzenie?
W odpowiedzi na obawy dotyczące ewentualnego napromieniowania żywności, dr Stolińska wyjaśniła, jak działa mikrofalówka. Urządzenie powoduje wibracje cząsteczek wody w jedzeniu, co generuje ciepło. Energia emitowana przez mikrofalówkę jest na tyle niska, że nie ma mowy o tym, by jedzenie stało się radioaktywne lub rakotwórcze.
Stolińska podkreśla, że zmiany, jakie zachodzą w jedzeniu podgrzewanym w mikrofalówce, są analogiczne do tych, które występują przy innych formach obróbki termicznej. Jeśli mikrofalówka jest używana zgodnie z zaleceniami, jest całkowicie bezpieczna.