Długowieczność, zdrowie, odporność. Wystarczy, że włączysz "samozjadanie"
Zagadkowo brzmiący proces autofagii, który niektórzy określają "samozjadaniem" tak naprawdę jest bardzo naturalną kwestią dla każdego żywego organizmu. Prawidłowo aktywujący się, może chronić przed poważnymi chorobami i zapewnić długowieczność. Jak uruchomić i wzmocnić proces oczyszczania na poziomie komórkowym? Okazuje się, że są na to sprawdzone sposoby.

Na czym polega autofagia?
Autofagia to proces oczyszczania organizmu na poziomie komórkowym. Dzięki temu komórki mogą funkcjonować lepiej i wydajniej. "Samozjadanie" lub "samotrawienie", jak niektórzy nazywają autofagię, w swoisty sposób odtruwa komórki, "zjadając" niepożądane, niepotrzebne lub uszkodzone elementy bez całkowitego zamierania całej komórki. Oprócz rozkładania starych białek czy uszkodzonych organelli organizm pozbywa się także wirusów i bakterii, co niejako "ulecza" całe ciało. W aktywnym procesie autofagii, oprócz "czyszczenia" komórek, polepszeniu ulega zarządzanie energią, oznacza to tyle, że nasz organizm może pozyskać brakującą energię z materiałów zapasowych.
Wykazano, że gdy następują zaburzenia i nieprawidłowości w procesie autofagii, przez co organizm ma poważne trudności z pozbyciem się zalegających "odpadów", mogą uaktywnić się poważne choroby neurodegeneracyjne, otyłość, cukrzyca, a nawet nowotwory. Choć autofagia ma wiele zalet i jest absolutnie niezbędna każdej komórce, z jakiej składa się nasze ciało, aby mogła się uaktywnić, muszą zostać zapewnione odpowiednie warunki. Badania nad tym zjawiskiem pozwoliły uzyskać szczegółowe informacje na temat tego, kiedy autofagia zostaje aktywowana, jak wzmocnić jej efekt, by uzyskać z niej jak najwięcej benefitów i co wspomaga proces oczyszczania.
Co nam daje autofagocytoza?
Autofagia zapewnia cały wachlarz korzyści dla całego naszego organizmu:
- Wspomaganie naprawy DNA - usuwanie uszkodzonych fragmentów DNA zapobiega mutacjom i rozwojowi chorób nowotworowych, wspiera również regenerację tkanek.
- Redukcja stanów zapalnych - usuwanie uszkodzonych komórek i toksyn zmniejsza przewlekłe stany zapalne, które mogą powodować choroby jak miażdżyca czy choroby autoimmunologiczne.
- Optymalizacja pracy mózgu - regeneracja neuronów i funkcji poznawczych zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji i choroby Parkinsona.
- Regeneracja układu mięśniowego - odbudowa mięśni po wysiłku fizycznym, usuwa uszkodzone struktury błon komórkowych i wspiera tworzenie nowych.
- Wzmocnienie układu krążenia - usuwanie uszkodzonych komórek zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych, wspierając zdrowie serca i naczyń krwionośnych.
Sposoby na aktywację autofagii

Najskuteczniejszym sposobem na aktywowanie autofagii jest tzw. post przerywany, polegający na możliwości jedzenia tylko przez określoną ilość godzin w ciągu doby, pozostały czas wstrzymując się od przyjmowania pokarmów. Takie mikro-głodówki najszybciej aktywują autofagię, ze względu na to, że głód jest inhibitorem "samotrawienia" uszkodzonych części komórkowych. Pozbywając się niechcianych, starych elementów, ciało wchodzi w proces autoregeneracji. Długość życia "oczyszczonych" komórek zwiększa się, co daje nam wymierne efekty w postaci lepszego zdrowia i większych szans na długowieczność.
Aby proces "samozjadania" mógł się w pełni "rozkręcić", należy powstrzymać się od jedzenia na minimum 16 godzin, a maksymalnie 48 godzin. Oczywiście tak długa głodówka nie będzie wskazana dla każdego ze względu na czynniki zdrowotne, warto więc pamiętać, że już 16 godzin bez posiłku da bardzo dobre i znaczące efekty. Krótkotrwałe posty mają wręcz jedną przewagę nad dłuższymi, bowiem wykazano, że to właśnie wtedy odczuć możemy największe korzyści pod względem neurologicznym: poprawa pamięci, funkcji mózgu i ochrona przed uszkodzeniami prowadzącymi do chorób związanych z utratą pamięci.

Innym sposobem na "włączenie" autofagii są: ćwiczenia aerobowe (wiąże się to z koniecznością regeneracji komórek po intensywnym wysiłku), odpowiednio długi i niezakłócony sen, oraz regularne spożywanie zielonej herbaty, przyjmowanie kurkuminy, ashwagandy, wit. C czy kwasów Omega-3.
Należy pamiętać, że nadmierna aktywacja autofagii jak i niedostateczna, mogą mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, dlatego przed podjęciem jakichkolwiek kroków w kierunku stymulacji autofagii, warto skonsultować się z lekarzem.
Źródło:
badania w National Library of Medicine https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/