Ewa Wachowicz zachwala niedoceniane mięso. "Prawie nie zawiera cholesterolu"

Jest smaczny, pożywny, zdrowy i lekkostrawny, a mimo to rzadko ląduje na naszych talerzach, ustępując miejsca kurczakowi, wieprzowinie czy wołowinie. Dlaczego warto dodać do swojego menu mięso z królika, o którym właśnie mowa?

Dlaczego mięso z królika powinno częściej lądować na naszych talerzach?
Dlaczego mięso z królika powinno częściej lądować na naszych talerzach?123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść mięso z królika?

Zdecydowana większość wyprodukowanego w Polsce mięsa króliczego jest przeznaczana na eksport i najczęściej trafia na zachód Europy. Choć z roku na rok spożycie tego mięsa w naszym kraju wzrasta, a to m.in. za sprawą większej dostępności w marketach, to i tak mięso królika jadane o wiele rzadziej niż drób, wieprzowina czy wołowina.

Mięso z królika charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka. W zależności od części tuszki królika, zawartość białka waha się w przedziale 18-25 proc. Istotne jednak jest to, że białko mięsa króliczego przyswajalne jest w 90 proc. przez organizm człowieka, w związku z tym jest ono lekkostrawne.

Mięso z królika z uwagi na bardzo dobrą wartość odżywczą i wspomnianą lekkostrawność często wybierane jest jako pierwszy pokarm mięsny dla dzieci, które skończyły szósty miesiąc życia. Po mięso królicze powinni sięgać również m.in. seniorzy, osoby borykające się z problemami przewodu pokarmowego, kobiety w ciąży oraz alergicy.

Eksperci od żywienia wskazują, że kolejnym walorem mięsa króliczego jest jego dietetyczność wynikająca z niskiej zawartości tłuszczu. Mięso królicze charakteryzuje się przy tym wysokim poziomem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Warto podkreślić, że mięso królicze zawiera stosunkowo niski poziom cholesterolu, a do tego jest dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy PP, kwasu pantotenowego, witaminy A, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, miedzy i cynku.

Królik w sosie śmietanowym w wydaniu Ewy Wachowicz

Właściwości odżywcze mięsa z królika dostrzega również Ewa Wachowicz, czyli jeden z największych autorytetów kulinarnych w naszym kraju. Pani Ewa na swoim koncie na Instagramie pochwaliła się zdjęciem potrawy, którą jest królik w sosie śmietanowym.

Ewa Wachowicz podkreśla w swoim wpisie, że: "Mięso królicze ma więcej białka, mniej tłuszczu i mniej kalorii niż inne mięsa. (...) Jest też bardzo lekkostrawne, dzięki czemu cieszy się powodzeniem u osób chcących zrzucić zbędne kilogramy".

Iwona Pavlović: Prywatnie bliżej mi do Białego Misia niż do Czarnej MambyINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas