GIS wydał ostrzeżenie publiczne. Wykryto szkodliwe substancje
Oprac.: Dagmara Kotyra
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością oraz partii płatków żytnich. W obu przypadkach wykryto szkodliwe substancje. Produktów nie zaleca się używać oraz spożywać i już rozpoczęto wycofywanie ich z obrotu.
GIS wydał ostrzeżenie publiczne
Tym razem ostrzeżenie dotyczy łyżki kuchennej. "W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej" - przekazał GIS.
Szczegóły produktu:
- Produkt: Łyżka kuchenna VALDINOX Mistrz w kuchni
- Numer partii: KZ/21/052
- Kod kreskowy: 5907508180836
- Dystrybutor: ALTOM Sp. z o.o. Sp. K., ul. Franklina Roosevelta 116A, 62-200 Gniezno
Poza tym wydano ostrzeżenie dotyczące płatków żytnich, w których stwierdzono wysoki poziom akryloamidu. "Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić podwyższone ryzyko dla zdrowia konsumenta" - informuje GIS.
Szczegóły produktu:
- Produkt: Płatki żytnie, Lubella, 500 g
- Data minimalnej trwałości / Numer partii: 25.11.2023 L211253LG
- Data minimalnej trwałości / Numer partii: 26.11.2023 L211263LG
- Producent: MW Food Sp. z o.o., ul. Chopina 10, 34-100 Wadowice
Jakie podjęto kroki?
GIS informuje, że łyżka kuchenna jest obecnie wycofywana z obrotu, co monitorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Procedura ta nastąpiła od razu po otrzymaniu informacji o wykrytej niezgodności. Ponadto firma zobowiązała się do przyjęcia ewentualnych zwrotów oraz ich utylizację.
Podobnie jest w przypadku płatków żytnich. Proces wycofywania produktu również został rozpoczęty. "Jednocześnie producent podkreśla, że "akryloamid powstaje podczas obróbki termicznej i jest spożywany codziennie przez ludzi na całym świecie. Dla akryloamidu nie ustanowiono dotychczas najwyższych dopuszczalnych poziomów" - przekazał GIS.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne wykazują szkodliwy wpływ na zdrowie i tak jak podkreślił Główny Inspektorat Sanitarny, nie powinny znajdować się w żywności. Są to substancje uznawane za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze. Najczęściej badaniom polegającym na oznaczeniu ilości uwalnianych pierwszorzędowych amin aromatycznych podlegają wyroby kuchenne wykonane z poliamidu (nylonu), takie jak np. łyżki, widelce, łopatki, chochelki i ubijaki.
***