Jak schudnąć i nie zaszkodzić przy tym pracy mózgu? Witaminy, które poprawiają koncentrację i pamięć
Sezon plażowania zbliża się dużymi krokami, a tobie zależy na zgubieniu zbędnych kilogramów? Przechodząc na ścisłą dietę, warto pamiętać o niezbędnych witaminach oraz kwasach, które powinny się w niej znaleźć. Niedobory niektórych składników mogą znacznie pogorszyć funkcjonowanie mózgu lub jakość życia.
Spis treści:
Wpływ diety na funkcjonowanie mózgu
Zobacz również: Czy otręby pomagają w odchudzaniu? Poznaj właściwości otrębów
Witaminy z grupy B
Chcąc wspomóc pracę naszego mózgu, warto zaopatrzyć się w kompleks witamin z grupy B. Nazywane są także "witaminami antyoksydacyjnymi" ze względu na swoje właściwości wpływające pozytywnie na układ nerwowy. Niedobór tych witamin może powodować zmęczenie, kłopoty z pamięcią lub koncentracją. Aby dostarczyć do naszego organizmu wspomniane witaminy, to w diecie warto uwzględnić:
- orzechy,
- nasiona roślin strączkowych,
- jogurty,
- jaja,
- wątrobę,
- ryby,
- drób,
- soję.
Dodatkowo witamina B2 przyspiesza tempo przemian metabolicznych, dlatego osoby, którym zależy na redukcji tkanki tłuszczowej, powinny uwzględnić ją w swoim jadłospisie.
Kwasy omega-3 i -6
Składniki bogate w kwasy omega-3 i -6 są niezbędne do funkcjonowania całego organizmu. Dodatkowo odgrywają kluczową rolę w rozwoju układu nerwowego, zmniejszają stres, a nawet ryzyko wystąpienia depresji. Źródłem kwasów omega-3 są:
- ryby (łosoś, śledź, makrela i pstrąg),
- oleje (lniany, sojowy, rzepakowy),
- orzechy.
Kwasy tłuszczowe omega-6 występują w:
- olejach (słonecznikowy, rzepakowy, konopny, kukurydziany, sojowy),
- tofu,
- orzechach włoskich,
- migdałach.
Zobacz również: Orzechy włoskie - kto nie powinien ich jeść?
Witaminy A, E i C
Witaminy takie jak A, E i C są odpowiedzialne za spowalnianie procesów starzenia się mózgu. Dodatkowo hamują wydzielanie wolnych rodników, które pojawiają się w naszym organizmie pod wpływem silnego stresu, niezdrowej diety, niedoboru snu lub nadmiaru używek. Wspomniane witaminy możemy znaleźć w wielu owocach oraz warzywach np. w:
- borówkach,
- szparagach,
- czarnej porzeczce,
- truskawkach,
- awokado,
- sałacie,
- pomidorach.
Zobacz również: Borówka amerykańska: Właściwości, zastosowania i uprawa