Jak schudnąć i nie zaszkodzić przy tym pracy mózgu? Witaminy, które poprawiają koncentrację i pamięć

Sezon plażowania zbliża się dużymi krokami, a tobie zależy na zgubieniu zbędnych kilogramów? Przechodząc na ścisłą dietę, warto pamiętać o niezbędnych witaminach oraz kwasach, które powinny się w niej znaleźć. Niedobory niektórych składników mogą znacznie pogorszyć funkcjonowanie mózgu lub jakość życia.

article cover
123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Wpływ diety na funkcjonowanie mózgu

Głodówki mogą powodować przewlekłe zmęczenie lub bóle głowy
Głodówki mogą powodować przewlekłe zmęczenie lub bóle głowy123RF/PICSEL

Witaminy z grupy B

Chcąc wspomóc pracę naszego mózgu, warto zaopatrzyć się w kompleks witamin z grupy B. Nazywane są także "witaminami antyoksydacyjnymi" ze względu na swoje właściwości wpływające pozytywnie na układ nerwowy. Niedobór tych witamin może powodować zmęczenie, kłopoty z pamięcią lub koncentracją. Aby dostarczyć do naszego organizmu wspomniane witaminy, to w diecie warto uwzględnić:

  • orzechy,
  • nasiona roślin strączkowych, 
  • jogurty, 
  • jaja, 
  • wątrobę,
  • ryby, 
  • drób, 
  • soję.

Dodatkowo witamina B2 przyspiesza tempo przemian metabolicznych, dlatego osoby, którym zależy na redukcji tkanki tłuszczowej, powinny uwzględnić ją w swoim jadłospisie.

Chudy ser jest bogaty w witaminę B2
Chudy ser jest bogaty w witaminę B2123RF/PICSEL

Kwasy omega-3 i -6

Składniki bogate w kwasy omega-3 i -6 są niezbędne do funkcjonowania całego organizmu. Dodatkowo odgrywają kluczową rolę w rozwoju układu nerwowego, zmniejszają stres, a nawet ryzyko wystąpienia depresji. Źródłem kwasów omega-3 są:

  • ryby (łosoś, śledź, makrela i pstrąg),
  • oleje (lniany, sojowy, rzepakowy),
  • orzechy.

Kwasy tłuszczowe omega-6 występują w:

  • olejach (słonecznikowy, rzepakowy, konopny, kukurydziany, sojowy),
  • tofu,
  • orzechach włoskich,
  • migdałach.
Orzechy to niezastąpione źródło kwasów tłuszczowych
Orzechy to niezastąpione źródło kwasów tłuszczowych123RF/PICSEL

Witaminy A, E i C

Witaminy takie jak A, E i C są odpowiedzialne za spowalnianie procesów starzenia się mózgu. Dodatkowo hamują wydzielanie wolnych rodników, które pojawiają się w naszym organizmie pod wpływem silnego stresu, niezdrowej diety, niedoboru snu lub nadmiaru używek. Wspomniane witaminy możemy znaleźć w wielu owocach oraz warzywach np. w:

  • borówkach,
  • szparagach,
  • czarnej porzeczce,
  • truskawkach,
  • awokado,
  • sałacie,
  • pomidorach.
Jedzenie borówek zapobiega rozwojowi chorób nadciśnienia
Jedzenie borówek zapobiega rozwojowi chorób nadciśnienia 123RF/PICSEL
"Zbliżenia": Alicja Majewska i Artur Andrus o trasie, piosenkach i prawdzie w słowachInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas