Kryl – rybny hit z PRL. Zastępował kotlety, lądował w pierogach

Kryl - co warto o nim wiedzieć?
Kryl - co warto o nim wiedzieć? 123RF/PICSEL

Czym jest kryl?

Czy kryl był jedzony w Polsce w PRL?

Zobacz również:

    Jakie właściwości ma "morskie mięso"

    • Białko — lekkostrawne i wysokiej jakości, wspomaga budowę mięśni i regenerację organizmu. Staje się korzystnym uzupełnieniem diety osób aktywnych fizycznie, chcących zwiększyć swoją wytrzymałość. Dobrze wpływa na stawy, więc może być ciekawym uzupełnieniem diety seniorów.
    • Kwasy omega-3 - mają korzystny wpływ na zdrowie serca, mózgu i całego układu nerwowego. Chronią przed zakrzepami.
    • Astaksantyna — to silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwzapalnym. Wspiera zdrowie skóry oraz wzrok. Wykazano również korzystne działanie w procesie odchudzania.
    • Witaminy i minerały — w składzie kryla dominują zwłaszcza witaminy A, D oraz E. Dobroczynny wpływ na organizm wykazują również jod, cynk i selen, które wspierają odporność. Efekty widać również na podstawie zmian w wyglądzie. Poprawia się stan włosów i paznokci. Substancje obecne w składzie kryla sprzyjają redukcji oznak starzenia się skóry, zwłaszcza spłycaniu zmarszczek.

    Jak kryl jest wykorzystywany współcześnie?