Kto nie powinien jeść kurczaka ze skórką?
Aromatyczna, chrupiąca, doskonale zamarynowana pysznymi przyprawami – taka powinna być skórka smażonego lub pieczonego kurczaka. Należy jednak pamiętać, że jedzenie drobiu ze skórą, może znacząco podnosić kaloryczność takiego posiłku.
![Czy kurczak ze skórą jest kaloryczny?](https://i.iplsc.com/000KKQWAN028Y60G-C322-F4.webp)
Czy skórka z kurczaka jest kaloryczna?
Drób, a w szczególności kurczak, to jeden z najczęściej wybieranych przez konsumentów rodzajów mięs. Choć sposobów na obróbkę termiczną kurczaka jest kilka, to jednak najlepiej smakuje on w formie smażonej lub pieczonej. A jeszcze więcej smaku i przyjemności z jedzenia uzyskamy, gdy odpowiednio zrumienimy skórę kurczaka. Dzieje się tak między innymi z uwagi na fakt, że tłuszcz, którego w skórze kurczaka nie brakuje, jest nośnikiem smaku.
I właśnie na wspomniany tłuszcz w skórze kurczaka powinny zwracać uwagę osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy, bowiem w 100 g skóry kurczaka znajduje się ok. 450 kcal, 40 g tłuszczu i 8 g. W związku z tym jedzenie kurczaka ze skórką może znacząco podnieść kaloryczność posiłku.
Rzecz jasna, jedzenie kurczaka ze skórką z reguły polecane jest osobom będącym na diecie ketogenicznej, bowiem podstawą tego modelu odżywiania jest spożywanie dużej ilości tłuszczu.
A co zyskamy lub stracimy w kontekście składników odżywczych, jeśli będziemy spożywać kurczaka bez skóry? W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się ok. 99 kcal, 1,1 g tłuszczu i 21,5 g białka. Zatem porównując kalorie w kurczaku ze skórą i bez skóry, różnica jest kolosalna.
Z kolei biorąc pod lupę udko kurczaka bez skóry, mamy do czynienia z następującymi wartościami: ok. 120 kcal, 4 g tłuszczu i 19 g białka.
Kurczak ze skórką czy bez? Którego wybrać?
Zajadając się kurczakiem z doskonale przyrumienioną i przypieczoną skórką, prawdopodobnie możemy liczyć na głębsze doznania smakowe i większą przyjemność z jedzenia, choć oczywiście nie jest to regułą. Smażenie lub pieczenie kurczaka ze skórką zazwyczaj sprawia, że mięso jest bardziej soczyste i za sprawą wytapianego ze skóry tłuszczy może mieć lepszy smak.
Minusem jest rzecz jasna wspomniany tłuszcz, który w przypadku braku zdrowej i zbilansowanej diety może zwiększać ryzyko nadwagi i otyłości. W związku z tym osoby będące w procesie odchudzania i niestosujące diety ketogenicznej powinny wybierać kurczaka bez skórki. Taki wybór będzie lepszym rozwiązaniem w kontekście naszego zdrowia.
Pamiętajmy jednak, że poddając obróbce termicznej kurczaka bez skórki, jego mięso będzie bardziej podatne na tzw. przeciągnięcie, zatem wówczas nie będzie soczyste, a wręcz przeciwnie - suche.