Kto nie powinien jeść kurczaka ze skórką?

Aromatyczna, chrupiąca, doskonale zamarynowana pysznymi przyprawami – taka powinna być skórka smażonego lub pieczonego kurczaka. Należy jednak pamiętać, że jedzenie drobiu ze skórą, może znacząco podnosić kaloryczność takiego posiłku.

Czy kurczak ze skórą jest kaloryczny?
Czy kurczak ze skórą jest kaloryczny?123RF/PICSEL

Czy skórka z kurczaka jest kaloryczna?

Drób, a w szczególności kurczak, to jeden z najczęściej wybieranych przez konsumentów rodzajów mięs. Choć sposobów na obróbkę termiczną kurczaka jest kilka, to jednak najlepiej smakuje on w formie smażonej lub pieczonej. A jeszcze więcej smaku i przyjemności z jedzenia uzyskamy, gdy odpowiednio zrumienimy skórę kurczaka. Dzieje się tak między innymi z uwagi na fakt, że tłuszcz, którego w skórze kurczaka nie brakuje, jest nośnikiem smaku.

I właśnie na wspomniany tłuszcz w skórze kurczaka powinny zwracać uwagę osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy, bowiem w 100 g skóry kurczaka znajduje się ok. 450 kcal, 40 g tłuszczu i 8 g. W związku z tym jedzenie kurczaka ze skórką może znacząco podnieść kaloryczność posiłku.

Rzecz jasna, jedzenie kurczaka ze skórką z reguły polecane jest osobom będącym na diecie ketogenicznej, bowiem podstawą tego modelu odżywiania jest spożywanie dużej ilości tłuszczu.

A co zyskamy lub stracimy w kontekście składników odżywczych, jeśli będziemy spożywać kurczaka bez skóry? W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się ok. 99 kcal, 1,1 g tłuszczu i 21,5 g białka. Zatem porównując kalorie w kurczaku ze skórą i bez skóry, różnica jest kolosalna.

Z kolei biorąc pod lupę udko kurczaka bez skóry, mamy do czynienia z następującymi wartościami: ok. 120 kcal, 4 g tłuszczu i 19 g białka.

Kurczak ze skórką czy bez? Którego wybrać?

Zajadając się kurczakiem z doskonale przyrumienioną i przypieczoną skórką, prawdopodobnie możemy liczyć na głębsze doznania smakowe i większą przyjemność z jedzenia, choć oczywiście nie jest to regułą. Smażenie lub pieczenie kurczaka ze skórką zazwyczaj sprawia, że mięso jest bardziej soczyste i za sprawą wytapianego ze skóry tłuszczy może mieć lepszy smak.

Minusem jest rzecz jasna wspomniany tłuszcz, który w przypadku braku zdrowej i zbilansowanej diety może zwiększać ryzyko nadwagi i otyłości. W związku z tym osoby będące w procesie odchudzania i niestosujące diety ketogenicznej powinny wybierać kurczaka bez skórki. Taki wybór będzie lepszym rozwiązaniem w kontekście naszego zdrowia.

Pamiętajmy jednak, że poddając obróbce termicznej kurczaka bez skórki, jego mięso będzie bardziej podatne na tzw. przeciągnięcie, zatem wówczas nie będzie soczyste, a wręcz przeciwnie - suche.

Paweł Morawski o leczeniu onkologicznym: Najważniejszy jest czasINTERIA.PL