Ma moc i mało kalorii. Niewielki owoc warto jeść nawet codziennie
Co daje jedzenie jednego kiwi dziennie? Niewielki owoc ma sporo korzystnych dla nas właściwości. Nie chodzi wyłącznie o wysoką zawartość witaminy C. Co więcej, kiwi ma niewiele kalorii, dlatego osoby na diecie również mogą włączyć go do swojego menu. Naprawdę warto!
Owoc na medal. Tak można powiedzieć o kiwi, czyli popularnym owocu o wielkości kurzego jajka. Średnia waga jednej sztuki to zazwyczaj 75-100 g. Zarówno miąższ kiwi, jak i zawarte w nim pestki są pełne cennych dla organizmu właściwości. Co daje jedzenie jednego kiwi dziennie? Sprawdźcie.
Ma moc i niewiele kalorii. Niewielki owoc warto jeść nawet codziennie
Kiwi jest prawdziwą skarbnicą witaminy C, która poprawia odporność, jak i hamuje procesy starzenia się skóry. Co ciekawe, niewielki owoc zawiera jej więcej niż cytryna czy pomarańcza. Oprócz tego zawiera witaminę K, witaminę A, beta-karoten i luteinę. To nie koniec dobrych wiadomości.
Kiwi jest niskokaloryczne: w jednym owocu o wadze 75 g (bez skórki) znajduje się tylko 46 kcal. Dlatego też jedno, a czasami nawet i dwa kiwi dziennie z pewnością nie wpłyną na naszą wagę. Wręcz przeciwnie: to zdrowy wybór, który może przynieść naszemu zdrowiu wiele korzyści. Na pewno lepiej sięgnąć po kiwi niż po batonika, czyż nie? Ze względu na dużą zawartość błonnika i aktynidyny, działa korzystnie na trawienie, poprawia również funkcjonowanie układu pokarmowego.
Owoc ma niski indeks glikemiczny (IG = 53, ŁG = 5,4). Dzięki temu nie powoduje sporego wzrostu glukozy we krwi po spożyciu.
Ze względu na wspomniane właściwości, znajduje się w gronie tzw. superfoods. Chodzi o produkty, które wspomagają nasze zdrowie. Dlatego warto włączyć go do swojego menu. Należy jednak pamiętać, że kiwi zalicza się do owoców wywołujących reakcję alergiczną. Nie jest też zalecany osobom zmagającym się ze stanami zapalnymi błony śluzowej żołądka, wrzodami żołądka i dwunastnicy.
Zobacz też: Czy można jeść kiwi ze skórką?
Zobacz również:
Kiwi. Mały owoc, wiele właściwości
Co jeszcze daje regularne jedzenie kiwi? Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego do diety powinny go włączyć kobiety w ciąży (w przypadku braku alergii i innych przeciwwskazań). Okazuje się też, że jedzenie kiwi może pomóc w przypadku problemów z bezsennością. Zawarta w nim serotonina poprawi zarówno jakość snu, jak i stan emocjonalny.
Niewielki owoc jest również sprzymierzeńcem, jeśli chodzi o zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Ze względu na zawartość potasu, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia serce, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zakrzepowego zapalenia żył. Kiwi korzystnie wpływa również na pracę nerek, które usuwają nadmiar płynów i pomagają pozbywać się toksyn.
Kiwi to również recepta na piękną skórę. Wystarczy dodawać owoc np. do sałatek, jak i robić z niego maseczki. Owoc pomoże w produkcji kolagenu, ujędrni i napnie skórę. Warto po niego sięgać również wtedy, gdy mamy problemy z koncentracją.