Najlepsza zupa ogórkowa? Magda Gessler zdradza przepis
Magda Gessler zdradza przepis na idealną zupę ogórkową. Warto zastosować prosty trik znanej polskiej restauratorki, aby potrawa zyskała wyrazisty smak i miała bardziej apetyczny wygląd. Co więcej, dzięki niemu przygotowanie zupy zajmuje mniej pracy!
Tradycyjna i domowa, kwaśna i sycąca. Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Każdy pasjonat gotowania ma swój sprawdzony przepis na tę pyszną potrawę. Zupę ogórkową można podawać zabielaną lub czystą - w niektórych regionach naszego kraju podaje się ją z ryżem, w innych - z ziemniakami.
Swój sprawdzony przepis na zupę ogórkową ma również Magda Gessler. Polska restauratorka poleca, aby nie ścierać ogórków kiszonych. Jej zdaniem warto pokroić je w plastry, dzięki czemu zupa zyska aromat i zyska o wiele bardziej apetyczny wygląd.
Zupa ogórkowa - przepis Magdy Gessler
Składniki:
- 40 dag wieprzowiny (np. żeberka)
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 marchewki
- 5-6 ziemniaków
- 5-6 ogórków kiszonych
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- kawałek selera
- koperek
Przygotowanie zupy ogórkowej według przepisu Magdy Gessler:
- Opłucz mięso i włóż do garnka. Następnie zalej ok. 2 litrami zimnej wody. Obierz seler i pietruszkę, dodaj do mięsa. Do wszystkiego dodaj też oczyszczony por i gotuj wszystko przez godzinę.
- Obierz i pokrój w kostkę marchew i ziemniaki. Wyjmij z zupy pietruszkę, por i seler, a w zamian za to dodaj marchew, ziemniaki oraz szczyptę soli i pieprzu. Taką mieszankę gotuj przez 15 minut.
- Wszystkie ogórki pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Całość gotuj przez ok. 5 minut i dodaj śmietanę rozmieszaną z niewielką ilością gorącej zupy i wymieszaj.
- Zupę ogórkową dopraw do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem dodaj do niej posiekany koperek.
***
Zobacz również: