Najlepsza zupa ogórkowa? Magda Gessler zdradza przepis

Magda Gessler zdradza przepis na pyszną zupę ogórkową
Magda Gessler zdradza przepis na pyszną zupę ogórkowąMateusz Jagielski/East NewsEast News

Zobacz również:

Zupa ogórkowa - przepis Magdy Gessler

  • 40 dag wieprzowiny (np. żeberka)
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 5-6 ziemniaków
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • kawałek selera
  • koperek
  • Opłucz mięso i włóż do garnka. Następnie zalej ok. 2 litrami zimnej wody. Obierz seler i pietruszkę, dodaj do mięsa. Do wszystkiego dodaj też oczyszczony por i gotuj wszystko przez godzinę.
  • Obierz i pokrój w kostkę marchew i ziemniaki. Wyjmij z zupy pietruszkę, por i seler, a w zamian za to dodaj marchew, ziemniaki oraz szczyptę soli i pieprzu. Taką mieszankę gotuj przez 15 minut.
  • Wszystkie ogórki pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Całość gotuj przez ok. 5 minut i dodaj śmietanę rozmieszaną z niewielką ilością gorącej zupy i wymieszaj.
  • Zupę ogórkową dopraw do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem dodaj do niej posiekany koperek. 
„Zdrowie na widelcu”: Białko i warzywa. Proporcje idealnej kolacjiPolsat CafePolsat Cafe